Εθνικό Θέατρο: Πάει Επίδαυρο με «Πέρσες» και «Λυσιστράτη»

Εθνικό Θέατρο: Πάει Επίδαυρο με «Πέρσες» και «Λυσιστράτη»

Για τρεις βραδιές φέτος, λόγω κορωνοϊού, θα παίζεται η κάθε παράσταση

Λυσιστρατη
Με δύο παραστάσεις Αρχαίου Δράματος θα συμμετάσχει το Εθνικό Θέατρο στα στον κύκλο εκδηλώσεων που φιλοξενηθούν φέτος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Πρόκειται για δύο μεγάλες παραγωγές, με σημαντικές σκηνοθετικές υπογραφές και αξιόλογους πρωταγωνιστές οι οποίες θα προσελκύσουν, αναμφισβήτητα, το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων θεατρόφιλων.

Να θυμίσουμε πως ειδικά φέτος η κάθε παράσταση θα παρουσιάζεται τρεις διαδοχικές βραδιές καθώς το θέατρο, σύμφωνα με τις υγειομονικές οδηγίες που δόθηκαν με αφορμή τον κορωνοϊό, θα λειτουργεί με το 75% της πληρότητάς του.

Η έναρξη θα γίνει με τους ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου που θα παρουσιαστούν στις 24, 25, 26 Ιουλίου. Την σκηνοθεσία έχει κάνει ο Δημήτρης Λιγνάδης ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Μαυρίδης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.

Υπόθεση

Στα Σούσα, την πρωτεύουσα των Περσών, οι γέροντες που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, πιστοί φύλακες των λαμπρών ανακτόρων του Ξέρξη, ανησυχούν για τον στρατό τους που επιχειρεί εκστρατεύσει εναντίον της Ελλάδας, καθώς κανένα νέο δεν έχει φτάσει για την έκβαση της πολεμικής αποστολής.

Οι εντυπωσιακά πολυάριθμες δυνάμεις που συνθέτουν το περσικό στράτευμα με τα ηχηρά ονόματα των αρχηγών του και τη θεόδοτη δύναμη του βασιλιά τους, δεν αρκούν για να κατευνάσουν την ανησυχία των γερόντων, που γνωρίζουν ότι το αδιαπέραστο δίκτυ της Πλάνης ξεγελάει τους ανθρώπους και τους οδηγεί στο χαμό.

Η ανησυχία κορυφώνεται όταν η βασίλισσα Άτοσσα, μητέρα του Ξέρξη, αρχηγού της εκστρατείας, και γυναίκα του νεκρού Δαρείου, αφηγείται το δυσοίωνο όνειρό της: ο Ξέρξης προσπαθούσε να ζέψει στο άρμα του μια Ελληνίδα και μια Ασιάτισσα αλλά η Ελληνίδα έσπασε τα δεσμά και γκρέμισε τον βασιλιά.

Κλείσιμο
Η άφιξη του λαχανιασμένου αγγελιαφόρου επιβεβαιώνει τα κακά προαισθήματα: ολόκληρος ο περσικός στρατός εξοντώθηκε. Οι Έλληνες νίκησαν.
Η διεξοδική αφήγηση της ήττας των Περσών καταλήγει στην εκτενή περιγραφή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, τη φυγή του Ξέρξη και την κακή τύχη του υπόλοιπου στρατού, που επιχείρησε να επιστρέψει διά ξηράς.

Το σύμβολο του ένδοξου παρελθόντος, ο βασιλιάς Δαρείος, εμφανίζεται από τον Άδη ως απάντηση στις επικλήσεις των χθόνιων δυνάμεων και τους θρήνους των Περσών. Η ερμηνεία του πεθαμένου βασιλιά για την καταστροφή αποδίδει τις ευθύνες στην αλαζονεία του Ξέρξη και την ύβρη του απέναντι στη φύση και τους θεούς. Η άφιξη του κουρελιασμένου ηττημένου βασιλιά, σε έντονη αντίθεση με την προηγούμενη ένδοξη παρουσία του Δαρείου, ολοκληρώνει την εικόνα της πανωλεθρίας. Τα εγκώμια για τα επιτεύγματα του παρελθόντος μετατρέπονται σε θρήνους και οδυρμούς για το παρόν, και κορυφώνουν την οδύνη στο άλλοτε ένδοξο παλάτι των Περσών.

Θα ακολουθήσει, στις 31 Ιουλίου, 1η και 2 Αυγούστου η δημοφιλέστατη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη με την ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου ο οποίος και πρωταγωνιστεί μαζί με τους Πάρη Αλεξανδρόπουλο, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλη Δαούση, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιο Ιακωβίδη, Γιάννη Κότσιφα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργο Ματζιάρη, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Βίκυ Σταυροπούλου και Νίκο Ψαρρά.

Υπόθεση
Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου, η Αθήνα και η Σπάρτη συνεχίζουν έναν πόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι καταστροφές βαίνουν αμείωτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε προσπάθεια ειρήνης έχει αποτύχει. Η Αθηναία Λυσιστράτη όμως δεν απελπίζεται και προτείνει ένα ανορθόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.

Μαζί με τη Λαμπιτώ, την επικεφαλής των γυναικών της Σπάρτης, κηρύσσουν πάνδημη και αυστηρή σεξουαλική αποχή των γυναικών, με στόχο να οδηγήσουν τους άντρες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συνθηκολόγηση και σύναψη ειρήνης.
Η Λυσιστράτη ενισχύει το σχέδιό της εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανδρών στο δημόσιο ταμείο, που φυλάσσεται στην Ακρόπολη, εγκαθιστώντας εκεί μια ομάδα φρούρησης από ηλικιωμένες γυναίκες.

Παρά τις ποικίλες κωμικές αντιδράσεις, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, το ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η στρατηγική της Λυσιστράτης αποδεικνύεται  αποτελεσματική.

Η ειρήνη δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μιας νέας και όμορφης γυναίκας, της Συμφιλίωσης, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα των εορτασμών μέσα στην Ακρόπολη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Ποιος είναι ο μεγιστάνας εργοστασιάρχης κρεάτων που «έσπειρε» τον κορωνοϊό ξανά στη Γερμανία

Παλαιστινιακό: Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε αριθμούς

28 μετανάστες διασώθηκαν από το Sea Watch στην Ιταλία και βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης