Οι πρωτοποριακές εκθέσεις του ΝΕΟΝ εξελίσσονται μέσω διαδικτύου

Οι πρωτοποριακές εκθέσεις του ΝΕΟΝ εξελίσσονται μέσω διαδικτύου

Μέσα από  ανεξάρτητο microsite που δημιουργείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΝΕΟΝ_ΔΗΛΟΣ

Ένα ανεξάρτητο microsite που θα αναδεικνύει την διασύνδεση του παρελθόντος με το σύγχρονο πολιτισμό είναι η νέα πρόταση του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή της πανδημίας οι συνέπειες της οποίας έχουν χτυπήσει σκληρά τον πολύτιμο τομέα του Πολιτισμού. Το microsite αυτό, το οποίο δημιουργείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα είναι διαθέσιμο από το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Μαΐου 2020, στηρίζεται στην αξιοποίηση του πλούσιου υλικού από τις μεγάλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, που πραγματοποίησε το ΝΕΟΝ σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους από το 2014 έως σήμερα, ενώ θα εμπλουτίζεται με υλικό από αντίστοιχες επόμενες εκθέσεις-συνεργασίες των δύο φορέων.

Πρόκειται για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αλλά και πρωτοποριακές εκθέσεις Αιμιλία Παπαφιλίππου ‘Pulsating Fields'  στην Αρχαία Αγορά (2014), Tino Sehgal ‘This Variation - This Progress'  στη Ρωμαϊκή Αγορά (2014), Μαρία Λοϊζίδου ‘Μεταβίβαση - A Transfer'  στον Αρχαιολογικ χώρος και το Μουσείο Κεραμεικού (2015), Adrián Villar Rojas ‘The Theater of Disappearance' στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (2017), ομαδική έκθεση ‘The Palace at 4a.m.' στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου(2019) και Antony Gormley ‘Sight' στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Δήλου (2019).

Το πλούσιο υλικό των εκθέσεων θα εμπλουτίζεται πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τους χώρους που φιλοξενήθηκαν οι εκθέσεις με στόχο ο θεατής να αντιλαμβάνεται καλύτερα και πιο σφαιρικά τον συμβολικό διάλογο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, την τέχνη του σήμερα με αυτήν του χθες.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συζήτηση μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη και του ιδρυτή του ΝΕΟΝ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με αντικείμενο τον σύγχρονο πολιτισμό την εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω  κορωνοϊού. Η συζήτηση εντάσσεται στο πρόγραμμα ΝΕΟΝ Talks, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στο κανάλι YouTube του ΝΕΟΝ, https://www.youtube.com/neongreece

«Η σύγχρονη έννοια της ολοκληρωμένης προστασίας των πολιτιστικών αγαθών επιβάλλει την κοινωνικοποίηση των μνημείων. Είναι εξαιρετικά γόνιμη η ένταξή τους, όχι μόνον στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην ανάπτυξη μιας αμφίδρομης και διαδραστικής σχέσης με τη σύγχρονη δημιουργία. Γι' αυτό είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον ΝΕΟΝ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ενώ ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης προσθέτει: «Οι εκθέσεις αυτές δημιούργησαν μια πολύ ιδιαίτερη συνθήκη συμβίωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά επανάφεραν στο προσκήνιο, με το δικό τους τρόπο, το θέμα της τέχνης σε δημόσιους χώρους. Και τώρα, οι εκθέσεις αυτές έρχονται να κατοικήσουν σε έναν νέο δημόσιο χώρο, τον ψηφιακό».

Την επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η σχέση του πολιτισμού με το κοινό στην ιδιαίτερη συνθήκη που σήμερα βιώνουμε υπογραμμίζει ο Πρόεδρός του ΝΕΟΝ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Αυτή τη στιγμή, το να μένουμε σπίτι είναι μια αναγκαία διατάραξη της φυσικής σχέσης μας με την πόλη μας, όχι όμως της πνευματικής και συναισθηματικής επιθυμίας μας να επανασυνδεθούμε μεταξύ μας. Τολμηροί και δημιουργικοί, συνεχίζουμε την αποστολή μας στις νέες συνθήκες, συμπράττουμε για να στηρίξουμε την κοινότητά μας και να προσφέρουμε νέες εμπειρίες σε όλους».

Ειδήσεις σήμερα:

Home Cinema: Ο Δημήτρης Δανίκας προτείνει τη σειρά «Fauda» στο Netflix

Παγκόσμια Ημέρα Χορού με χορογραφίες σε σπίτια και ταράτσες - Δείτε το βίντεο

Τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία προσφέρει ως χορηγία η Microsoft 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης