Το σφύριγμα του Andrew Bird

Το σφύριγμα του Andrew Bird

Από τους Legends του 2004 μέχρι τη συναυλία του πολυοργανίστα, τραγουδιστή και συνθέτη Andrew Bird υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κατέβει κανείς στο  Summer Nostos Festival στο «Νιάρχος»

hndw
Ο Andrew Bird– με τη συναυλία του στο Ξέφωτο το βράδυ στις 10- είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της 2ης μέρας του Summer Nostos Festival που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σε σημείωμα των διοργανωτών διαβάζουμε: «Έχοντας στο ενεργητικό του συναυλίες στα μεγαλύτερα venues και φεστιβάλ του κόσμου, ο Andrew Bird έρχεται στην Σκηνή στο Ξέφωτο, κλείνοντας την δεύτερη μέρα του #SNFestival με τραγούδια από το album "MyFinestWorkYet" που κυκλοφόρησε πρόσφατα και πολλά άλλα ακόμα. Πιο αισιόδοξος από ποτέ, με το γνωστό καυστικό του χιούμορ και με το απαράμιλλο, διάσημο και κινηματογραφικό σφύριγμά του είναι σίγουρο ότι θα μας συναρπάσει».

Πιο συγκεκριμένα, ο Andrew Bird, πολυοργανίστας, τραγουδιστής, συνθέτης, που ο τρόπος με τον οποίο σφυρίζει στα τραγούδια του και στις συναυλίες δημιουργεί αυτόνομες, ισχυρές αφηγήσεις, έρχεται στην Ελλάδα λίγο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου (ο ίδιος τον αριθμεί ως τον 15ο) o οποίος βασίζεται αρκετά στην ελληνική μυθολογία, αν και κυρίαρχα σχολιάζει την πολιτική πραγματικότητα της εποχής μας.
Ο τίτλος είναι Μy Finest Work Yet και μαρτυρά αυτομάτως ότι το γνωστό καυστικό χιούμορ του παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό της στιχουργικής του. Ένα από τα πρώτα τραγούδια του άλμπουμ που έδωσε στη δημοσιότητα φέρει τον τίτλο Sisyphus και σχολιάζει τον εθισμό του ανθρώπου στο να… υποφέρει.

Το σφύριγμά του είναι διάσημο και κινηματογραφικό, αφού o Andrew Bird έχει ερμηνεύσει το Whistling Caruso στην ταινία του Disney Τhe Muppets. Έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall, στην Όπερα του Σίδνεϊ, στο Wall Disney Concert Hall και σε δεκάδες φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Διερευνά τις δυνατότητές του διαρκώς και σπρώχνει τα όρια της μουσικής συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες και επιστήμονες, όπως για παράδειγμα με τον εφευρέτη Ιan Schneller για το Sonic Arboretum μια εγκατάσταση που παρουσιάστηκε στο μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη και το MCA στο Σικάγο. Παράλληλα, εμπλέκεται δυναμικά σε θέματα που αφορούν την κοινωνία και υποστηρίζει το Everytown for GunSafety, μια μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και την καταπολέμηση της ένοπλης βίας.

Είναι προφανές ότι είναι ένας δημιουργός που δεν επαναπαύεται, που αναζητεί διαρκώς νέους δρόμους και διεκδικεί. Καθόλου τυχαία ο Βird έχει τον απόλυτο έλεγχο των δημιουργιών του, στιχουργικά, μουσικά, αλλά και ως προς το περιεχόμενο που κάθε φορά επιθυμεί να επικοινωνήσει. Αυτή τη φορά δηλώνει ότι η νέα δουλειά του κυριαρχείται από ένα πνεύμα αισιοδοξίας. Μουσικά και στιχουργικά ιδιοφυής, ο Bird έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες. Και όλα ξεκίνησαν όταν σε ηλικία 4 ετών πήρε στα χέρια του ένα βιολί και άρχισε μόνος του, με τη δημοφιλή μέθοδο Suzuki, να μαθαίνει γνωστά τραγούδια του κλασικού ρεπερτορίου.

Κλείσιμο
Με το My Finest Work Yet εισέρχεται σε μια νέα δημιουργική φάση όπου η ιδιότητα του πολίτη μέσα σε ένα βαθιά διχαστικό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον δεν τον επηρεάζει απλώς, αλλά τον κάνει να θέλει να πάρει θέση, με το ισχυρό ηχείο που έχει: την τέχνη του. Το άλμπουμ γράφτηκε μεταξύ της προεκλογικής περιόδου του 2016 και των βίαιων επεισοδίων στο Charlottesville. «Προσπαθούσα να βρω τον τρόπο να κάνω ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσω όλα όσα συμβαίνουν. Να κατανοήσω πώς βρεθήκαμε παγιδευμένοι σε αυτό το σπιράλ θανάτου», λέει ο ίδιος. Είναι σίγουρα το πιο πολιτικό του άλμπουμ, συνειδητά και χωρίς να έχει άγνοια του πιθανού κινδύνου. Ο ίδιος ελπίζει ότι το My Finest Work Yet θα προκαλέσει γόνιμο διάλογο και δεν θα αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να το ακούσουν. «Θέλουμε οι ποπ τραγουδιστές μας να ασχολούνται με αυτή την πραγματικότητα;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Νωρίτερα, το απόγευμα, σύμφωνα με τους προγραμματισμούς των διοργανωτών,  «Οι Legends 2004, οι πρωταθλητές Ευρώπης που μας χάρισαν το EURO 2004 απαντούν σε ερωτήσεις, μιλούν για την τεράστια κατάκτησή τους και λύνουν κάθε μας απορία ενώ συμμετέχουν στο πρόγραμμα Γνωριμία με τον Αθλητικό Τεχνολογικό Εξοπλισμό.
Δεύτερη μέρα για τις δράσεις του Nostos University με σημείο αναφοράς τον κύβο του Rubik ενώ ο mastermind της σκακιέρας Nigel Short καλεί τους πιο τολμηρούς παίκτες σε μια δυνατή παρτίδα σκάκι.

Έναρξη για το project Sevento Seventh στην Όχθη του Καναλιού. Οι πολίτες της Αθήνας θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε έναν παγκόσμιο χορό. Ελλάδα, Λίβανος, Γερμανία, Ιαπωνία, Η.Π.Α., Ελβετία, Πουέρτο Ρίκο και Ινδία ενώνονται μέσω προβολών σε γιγάντιες οθόνες και της χρήσης των νέων τεχνολογιών με στόχο να έρθουμε πιο κοντά.

Πειραματική electro στο κανάλι, με την Anja Plaschg. Το κορίτσι πίσω από το project Soap&Skin επιστρέφει ύστερα από 6 χρόνια απουσίας και παρουσιάζει το τρίτο ολοκληρωμένο της album. Το πιάνο συνοδεύει την εύθραυστη σκηνική της παρουσία σε μια συναυλία – εξομολόγηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης