Τα μουλάρια του Μάρσαλ

ta-moularia-tou-marsal

«Εποικισμός» και αγροτική ανασυγκρότηση στη μεταπολεμική Ελλάδα

«Το δεύτερον φορτίον εκ των 7.500 ημιόνων εξ Αμερικής αναμένεται να φθάση εις Ελλάδα περί τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ οι παραληφθέντες 966 ημίονοι εξετασθέντες υπό των αρμοδίων ειδικών του υπουργείου Γεωργίας της Αμερικανικής Αποστολής και της Αγροτικής Τραπέζης ευρέθησαν υγιείς και κατάλληλοι δια το ελληνικόν κλίμα».
ta-moularia-tou-marsal-1
Στιγμιότυπο από την αποβίβαση των ζώων στο λιμάνι του Πειραιά

Η σχετική αναφορά της Αγροτικής Τράπεζας συνοδεύεται από διευκρινίσεις του αρμόδιου υπουργού Γεωργίας για το πώς και το πού θα διατεθούν τα εισαγόμενα ζώα. Η Στερεά Ελλάδα αρχικώς και στη συνέχεια οι νομοί της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και των Σερρών είναι οι πρώτοι ωφελημένοι του προγράμματος επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας που έχουν από κοινού συμφωνήσει οι ελληνικές αρχές και η αμερικανική αποστολή διαχείρισης του «σχεδίου Μάρσαλ» στη χώρα.

Μερικές μόνο εβδομάδες μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, τον Σεπτέμβριο του 1949, ο υπουργός περιοδεύει στις πληγείσες από τις στρατιωτικές συγκρούσεις περιοχές. Σημαντικό τμήμα του αγροτικού πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τις εστίες του και η επανεγκατάσταση του θα αποτελέσει στοίχημα για την ελληνική πολιτεία. Οι αδυναμίες της κρατικής διοίκησης και οι εσωτερικές -πολιτικές και όχι μόνο- παθογένειες περιορίζουν ωστόσο τη δυναμική του προγράμματος ανόρθωσης.
ta-moularia-tou-marsal-2

Παρ’ όλα αυτά, έως και το 1951 διατίθενται περί τα 15 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική ύπαιθρο. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα ζώα που χρησίμευαν είτε ως μεταφορικά μέσα είτε για την καλλιέργεια και την άρδευση των χωραφιών. 20.000 μουλάρια, 9.000 γαϊδούρια και περίπου 19.500 άλογα εισήχθησαν στην Ελλάδα από τη γειτονική Τουρκία, τη Δυτική Ευρώπη αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα από αυτά διατέθηκαν προς πώληση στους αγρότες στην τιμή του 1 εκατομμυρίου (πληθωριστικών) δραχμών «δια των οποίων θα καλυφθούν τα έξοδα τροφής, προωθήσεως και σταυλισμού. Επίσης, απεφασίσθη όπως το ποσόν τούτο καταβληθή εις μακροχρονίους δόσεις, η καταβολή δε της πρώτης δόσεως πραγματοποιηθή μετά διετίαν…»

Στις λεπτομέρειες των συμβάσεων για την εισαγωγή των ζώων καθορίζεται η πλειονότητα τους να είναι θηλυκά και μάλιστα γονιμοποιημένα ήδη, ώστε να αποδώσουν εις διπλούν με την αποστολή τους στην Ελλάδα.

Πηγές – Βιβλιογραφία:
-Αρχείο εφημερίδων της Βουλής των Ελλήνων (Σεπτέμβριος 1949).
-Δελτία πληροφοριών Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, Μάιος –Σεπτέμβριος 1949, Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς.
-Σπυρίδων Β. Μαρκεζίνης, Σύγχρονη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδος, εκδοτικός οργανισμός «Πάπυρος», Αθήνα, 1994.
-Θανάση Σφήκας (επιμ.), Το σχέδιο Μάρσαλ: ανασυγκρότηση και διαίρεση της Ευρώπης, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2011.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Το Μέγα λάθος

Στα πλοία που έφερναν απο Τουρκία μουλάρια έπρεπε να φορτώνουν αριστερούς για αντάλλαγμα. Η χώρα θα είχε γίνει Ευρωπαική μετα απο 50 χρόνια.

.

Τους αριστερούς τους πονάει πολύ το σχέδιο Μάρσαλ

ΟΒΑΜ

Και έτσι να γινόταν , σε λίγα χρόνια θα ξαναγεννιόνταν πάλι τέτοιοι εμετικοί συμφεροντολόγοι που το παίζουν και ιδεολόγοι ενώ κατα κανόνα είναι αγράμμματοι οι περισσότεροι . Δυστυχώς φίλε μου είμαστε η ίδια πουστόφαρα από αρχαιοτάτων χρόνων . Είναι γραμμένο στο DNA μας.

Chris

Είχε ο παππούς μου στο χωριό στις Σέρρες δύο μουλάρια, την Ρούσα και την Φούλα. Εντυπωσιακά,γερά και καλόψυχα ζώα...

Εμείς είχαμε δυο άλογα.

Όλα αυτά είναι καλόψυχα και βοήθησαν να χτιστεί η Ελλάδα. Τώρα όμως οι νεοέλληνες και το κράτος ούτε που τα σέβονται τα καημένα. Σε κάποια νησιά τα βασανίζουν οι γυφτονησιώτες καθημερινά χωρίς νερό κάτω από τον ήλιο, παρά τις καταγγελίες κυρίως τουριστών η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες