Το βιβλίο στην τέχνη

black-in-white-piop

12 καλλιτέχνες, μια εικαστική έκθεση και το ρεύμα της book art

Η σύμπραξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς με την διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων» γεννά μια εικαστική παρουσία που κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να την εντάξει στο ρεύμα της book art.
black-in-white-piop-1


12 καλλιτέχνες -οι Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ζωή Κεραμέα, Στέφανος Ζαννής, Μάρκος Καμπάνης, Βένια Δημητρακοπούλου, Μαρία Σταμάτη, Κώστας Βίττης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Πελαγία Κυριαζή, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Γιώτσας και Βάσια Βανέζη- που δημιούργησαν ή αξιοποίησαν βιβλία ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση «Black in white», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.
black-in-white-piop-3


Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα http://www.piop.gr/el/Activities/ekdiloseis-mouseia/IA-black-in-white-2018.aspx του ΠΙΟΠ διαβάζω σχετικά: «Μοναδικά έργα εφαρμοσμένης τέχνης, χειροποίητα βιβλία καλλιτεχνών αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης που εντάσσεται στην ενότητα ¨Ανοιχτές Συλλογές¨ της διοργάνωσης.
black-in-white-piop-2


Μεταξύ αυτών βιβλία πανόδετα, ή άλλα από σπάνια χαρτιά με συμβατική ή αντισυμβατική μορφή (π.χ. βιβλία-γλυπτά). Σε αυτά ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη δύναμη του βιβλίου και εξοικειώνεται με τις ποικιλόμορφες εικαστικές προεκτάσεις του».

Στην έκθεση η οποία ξεκινά την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου -με διάρκεια έως έως 18 Ιανουαρίου 2019- παρουσιάζονται, επίσης, καλλιτεχνικά βιβλία παιδικής τέχνης, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν σε εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

i-kriti-6000-px

Η ζωή τριών αρχαίων πόλεων της Κρήτης -της Άπτερας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού- “ζωντανεύει” ξανά σε μια έκθεση 500 περίπου αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

apo-anatoli

Δεκατέσσερα περίτεχνα κοστούμια κινεζικής όπερας πλαισιωμένα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και μια εντυπωσιακή φορεσιά της εθνοτικής μειονότητας των Μιάο, παρουσιάζονται σε μια έκθεση-αναφορά στον Κινεζικό πολιτισμό, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο

lyxnari

Στο φετινό παιδικό διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης οδηγός της φαντασίας των παιδιών είναι ένα πήλινο λυχνάρι, αντικείμενο φωτισμού του 1ου αιώνα μ.Χ.

mavridis

Ο εικαστικός Νίκος Ναυρίδης έχει την πρώτη ανάθεση στο πρόγραμμα εικαστικών εγκαταστάσεων «The artist on the composer» της σύμπραξης μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ η οποία επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ εικαστικών τεχνών και όπερας

ieroklis

Η παράσταση «Συνοικία Ασμάτων» του Ιεροκλή Μιχαηλίδη επανέρχεται με νέες ενισχύσεις: Με επίτιμους καλεσμένους τον Γιάννη Μπέζο και τον Ταξιάρχη Χάνο, τέσσερις ταλαντούχους νέους τραγουδιστές (Δήμητρα Σταθοπούλου, Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Ανδρέας Λάφης) και οκτώ δεξιοτέχνες μουσικούς υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Παπαζαχαριάκη