Opus 48

Ο 49χρονος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, αναβιώνει με το έργο του «Ακάθιστο Requiem για την Ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα» την ιστορία της Ρωσίδας ποιήτριας, –με την συμμετοχή ηθοποιών, μουσικών, ερμηνευτών και καλλιτεχνών– στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"

tsalaxouris
Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης γεννήθηκε το 1969 στο Κονγκό στην κεντρική Αφρική και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία της κ. Καλομοίρη και των δασκάλων του. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του συστήματος Kodaly στην Ουγγαρία και κατέχει Δίπλωμα Σύνθεσης.

Τον Δεκέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και θεωρείται σήμερα ένας από τους πολυγραφότερους και πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική ενώ ανάμεσα στα συγκροτήματα που έχουν παρουσιάσει έργα του συγκαταλέγονται η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Καμεράτα Ορχήστρα των Φιλών της Μουσικής κ.α.

Έχει συνεργαστεί –όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σημείωμα στην ιστοσελίδα της Βιβλιονετ- με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συνθέτοντας μουσική για έργα των Ιονέσκο, Τσέχωφ, Μπέρνχαρντ, Στρίντμπεργκ, Ροντρίγκες, Γκολντόνι, Καμπανέλλη, Κολτές, Χορν, Σαίξπηρ, Ίψεν, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Μίλερ κ.α.

Έχει εμφανιστεί στα φεστιβάλ Επιδαύρου, Εφέσου, Αθηνών, Δωδώνης, Φιλίππων, στα Δημήτρια της Θεσσαλονίκης ενώ έχει εκδώσει 5 βιβλία με κείμενα του τα έτη 2009, 2012 και 2017 και ένα με σονάτα για βιολί και πιάνο το 2006.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, την Κυριακή 17 Ιουνίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσιάζει το έργο του «Ακάθιστο Requiem για την Ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα - Οpus 48», αναβιώνοντας την ιστορία της Ρωσίδας ποιήτριας.

Στο Ακάθιστο Requiem καλλιτέχνες και θεατές στέκονται όρθιοι κατά τη διάρκεια του δρώμενου, προς τιμήν της ποιήτριας που έμεινε επί 17 μήνες στην ουρά μπροστά από τις φυλακές του Λένινγκραντ, εκεί όπου το καθεστώς του Στάλιν είχε φυλακίσει τον γιο της για να την τιμωρήσει για τις ιδέες της.

Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών: «Η Αχμάτοβα, η ζωή της οποίας ξεκίνησε στην προεπαναστατική Ρωσία, ήθελε μέσω του έργου της να αναδείξει, την περίοδο του 1910, το θέμα της ισότητας των φύλων. Το έργο της διαπνέεται από τον ασυγκράτητο ερωτισμό μιας χειραφετημένης γυναίκας».

Κλείσιμο
Όπως είναι γνωστό ο στενός συνεργάτης του Στάλιν και «πατερούλης» του «Σοσιαλιστικού Ρεαλισμού» Αντρέι Ζντάνοφ είχα αποκαλέσει την Αχμάτοβα «Μισή καλόγρια και μισή πόρνη», ενώ όπως λέγεται η κόρη του Στάλιν τη λάτρευε και γι’ αυτό εκείνος δεν την άφηνε σε χλωρό κλαρί.

Πάλι, από το σημείωμα των διοργανωτών: «Η εικόνα της ποιήτριας που στέκεται στην ουρά έγινε σύμβολο μιας εποχής. Αυτήν την τραγικότητα θέλει να αναδείξει το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη με την επισήμανση “ακάθιστο”. Ένα Requiem που τα θεμέλιά του δεν είναι στην ποίηση αλλά κυρίως στη στάση που κράτησε η Αχμάτοβα απέναντι στις δυσχέρειες και τα εμπόδια που καθόρισαν τη ζωή της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης