Ανακαλύπτοντας ξανά το σουβλάκι
Ανακαλύπτοντας ξανά το σουβλάκι
Η εκδοχή των σεφ του Hoocut – στην πολύβουη και νεανική Αγίας Ειρήνης- αναδεικνύει το απόλυτο ελληνικό street food
Το σουβλάκι είναι το κατεξοχήν ελληνικό φαγητό δρόμου για να μεταφράσουμε με ακρίβεια τον όρο street food . Τρώγεται γρήγορα, στα όρθια αλλά παράλληλα είναι και ιδιαίτερα γευστικό. Τηρεί δηλαδή τις βασικές αρχές του street food. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η « γιγάντωση» του αλλοίωσε και τη γεύση του. Τυποποιημένες πίτες, κατεψυγμένοι γύροι, προτηγανισμένες πατάτες έδωσαν βάρος στο μέγεθος και όχι στη ποιότητα την οποία συχνά ισοπέδωσαν και δημιουργώντας ένα σουβλάκι με μια σχεδόν ενιαία γεύση.
Όταν 5 βραβευμένοι σεφ όπως οι αδελφοί Λιάκου, ο Κλεομένης Ζουρνατζής, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Νίκος Καραθάνος αποφασίζουν να ανοίξουν ένα σουβλατζίδικο και να διαμορφώσουν με θαυμάσιο τρόπο έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας, περιμένεις ότι και το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι κάτι ξεχωριστό, και έτσι είναι. Είναι κάτι ξεχωριστό γιατί δεν διστάζει να αγκαλιάσει την παράδοση, να την ενστερνιστεί δημιουργικά και να την οδηγήσει πολλά βήματα μπροστά υιοθετώντας μια απλή και τόσο βασική αρχή : εξαιρετική πρώτη ύλη, έμπνευση και δημιουργικά « παντρέματα» με τις χειροποίητες σάλτσες και τα φρεσκότατα λαχανικά.
Η ιδέα όπως εκφράσθηκε από τον Σπύρο Λιάκο στη συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα του μαγαζιού είναι συγκεκριμένη που εκφράζει και τον κεντρικό πυρήνα σκέψης των 5 σεφ: μεγάλη και μεθοδική προεργασία και δημιουργική συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Ετσι, υπάρχει ένας φούρνος που ετοιμάζει τις εξαιρετικές χειροποίητες τραγανές πίτες, ένα μανάβικo για τα φρέσκα λαχανικά και τις συνοδευτικές σαλάτες και ένα κρεοπωλείο που ετοιμάζει τα 4 κρέατα που μπαίνουν στα σουβλάκια : κοτόπουλο ( τόσο ζουμερό) , προβατίνα (αναμφισβήτητα η βασίλισσα της γεύσης με την εξαιρετική ντοματένια χειροποίητη σάλτσα), το μοσχάρι ( ο πιο ιδιαίτερος συνδυασμός) και το παραδοσιακό χοιρινό που πετυχαίνει τον ιδιαίτερο στόχο του, την επιστροφή στη γεύση της μνήμης των παιδικών χρόνων.
Όλες οι λεπτομέρειες που ακολουθούν το σουβλάκι και τον τρόπο παρασκευής του στο Hoocut έχουν τη δική τους σημασία στην γευστική του επιτυχία: Τα λεπτά κομμένα κρέατα που συντελούν στο γρήγορο ψήσιμο, ο τρόπος που ψιλοκόβεται το ψημένο κρέας πάνω στο ξύλο κοπής, οι χειροποίητες σάλτσες που δένουν αρμονικά τη πίτα με το κρέας.
Όταν 5 βραβευμένοι σεφ όπως οι αδελφοί Λιάκου, ο Κλεομένης Ζουρνατζής, ο Περικλής Κοσκινάς και ο Νίκος Καραθάνος αποφασίζουν να ανοίξουν ένα σουβλατζίδικο και να διαμορφώσουν με θαυμάσιο τρόπο έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας, περιμένεις ότι και το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι κάτι ξεχωριστό, και έτσι είναι. Είναι κάτι ξεχωριστό γιατί δεν διστάζει να αγκαλιάσει την παράδοση, να την ενστερνιστεί δημιουργικά και να την οδηγήσει πολλά βήματα μπροστά υιοθετώντας μια απλή και τόσο βασική αρχή : εξαιρετική πρώτη ύλη, έμπνευση και δημιουργικά « παντρέματα» με τις χειροποίητες σάλτσες και τα φρεσκότατα λαχανικά.
Η ιδέα όπως εκφράσθηκε από τον Σπύρο Λιάκο στη συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα του μαγαζιού είναι συγκεκριμένη που εκφράζει και τον κεντρικό πυρήνα σκέψης των 5 σεφ: μεγάλη και μεθοδική προεργασία και δημιουργική συνεργασία πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Ετσι, υπάρχει ένας φούρνος που ετοιμάζει τις εξαιρετικές χειροποίητες τραγανές πίτες, ένα μανάβικo για τα φρέσκα λαχανικά και τις συνοδευτικές σαλάτες και ένα κρεοπωλείο που ετοιμάζει τα 4 κρέατα που μπαίνουν στα σουβλάκια : κοτόπουλο ( τόσο ζουμερό) , προβατίνα (αναμφισβήτητα η βασίλισσα της γεύσης με την εξαιρετική ντοματένια χειροποίητη σάλτσα), το μοσχάρι ( ο πιο ιδιαίτερος συνδυασμός) και το παραδοσιακό χοιρινό που πετυχαίνει τον ιδιαίτερο στόχο του, την επιστροφή στη γεύση της μνήμης των παιδικών χρόνων.
Όλες οι λεπτομέρειες που ακολουθούν το σουβλάκι και τον τρόπο παρασκευής του στο Hoocut έχουν τη δική τους σημασία στην γευστική του επιτυχία: Τα λεπτά κομμένα κρέατα που συντελούν στο γρήγορο ψήσιμο, ο τρόπος που ψιλοκόβεται το ψημένο κρέας πάνω στο ξύλο κοπής, οι χειροποίητες σάλτσες που δένουν αρμονικά τη πίτα με το κρέας.
To αποτέλεσμα είναι ένα street food που απολαμβάνει κάποιος κάθε μπουκιά και όχι ένα fast food με σκοπό απλά το «μπούκωμα».
Το street food το τελευταίο διάστημα βρίσκει τη δική του θέση στη διεθνή γαστρονομία, το σουβλάκι των σεφ του Hoocut μπαίνει ισότιμα σε αυτή τη μακρά γαστρονομική αλυσίδα αποδίδοντας τη τιμή που πρέπει στο φαγητό που αποτελεί τον κοινό παρανομαστή της γεύσης σχεδόν όλων των Ελλήνων.
Το street food το τελευταίο διάστημα βρίσκει τη δική του θέση στη διεθνή γαστρονομία, το σουβλάκι των σεφ του Hoocut μπαίνει ισότιμα σε αυτή τη μακρά γαστρονομική αλυσίδα αποδίδοντας τη τιμή που πρέπει στο φαγητό που αποτελεί τον κοινό παρανομαστή της γεύσης σχεδόν όλων των Ελλήνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα