Η ιστορία του Suzuki Jimny

Η ιστορία του Suzuki Jimny

Το σύγχρονο Suzuki Jimny αποτελεί τον συνεχιστή μιας ιστορίας πενήντα ετών κατά τη διάρκεια της οποίας το μικρό off-road της Suzuki έχει κερδίσει χιλιάδες οπαδούς χάρη στον καθαρόαιμο χαρακτήρα και τις εξαιρετικές δυνατότητες του. 

suzuki-jimny-evolution
Κάποιες φορές η απλότητα είναι αρκετή για ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η βασική αρχή της φιλοσοφίας του μικρού 4x4 της Suzuki που μέσα από μια πορεία 50 ετών εξελίσσεται χωρίς όμως να χάσει το παραμικρό από τις εξαιρετικές εκτός δρόμου δυνατότητες και τον καθαρόαιμο χαρακτήρα του.
Η ιστορία του ουσιαστικά ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν το μάθουμε ως μοντέλο της Suzuki. Η ιαπωνική εταιρία αγόρασε το 1968 τα δικαιώματα παραγωγής του μικρού 4x4 ON360 από την εταιρία Hopestar και το 1970 παρουσίασε το δικό της Suzuki LJ10 με το οποίο άρχισε να γράφεται η ιστορία του μοντέλου. Αρχικά με έναν μικρό αερόψυκτο δίχρονο κινητήρα 350 κ.εκ και αργότερα μια εξελιγμένη υδρόψυκτη εκδοχή του τι μικρό τζιπ απέκτησε αμέσως πολλούς φίλους χάρη στις καθαρόαιμες προδιαγραφές του και τις εξαιρετικές ικανότητες κίνησης σε δύσκολες συνθήκες.

Το μοντέλο συνέχισε να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται συνεχώς σε επίπεδο απόδοσης και πρακτικότητας και το 1981 παρουσιάστηκε η δεύτερη γενιά με την ονομασία Samurai η οποία στην ιαπωνική αγορά συνοδευόταν από δίχρονο κινητήρα 540 κ.εκ και στις διεθνείς αγορές αρχικά από χιλιάρη τετρακύλινδρο κινητήρα 52 ίππων και στη συνέχεια από έναν 1.300άρη 63 ίππων και μετάδοση με πεντάρι κιβώτιο και κατ’επιλογή τετρακίνηση. Η εμπορική καριέρα του μοντέλου που γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ συνεχίστηκε μέχρι το 1995.
Κλείσιμο

Η τρίτη γενιά με την ονομασία πλέον Jimny έφθασε το 1998 με πιο σαφή αλλαγή την διαμόρφωση ενός πιο φιλικού και χρηστικού προφίλ χωρίς πάντως να αλλάξουν οι βασικές αρχές των προδιαγραφών όπως για παράδειγμα το πλαίσιο τύπου σκάλα και η πραγματική κατ’επιλογή τετρακίνηση. Το Jimny συνοδευόταν από ένα βενζινοκινητήρα 1.3 λίτρων και για πρώτη φορά υπήρχε και δυνατότητα επιλογής πετρελαιοκινητήρα 1.5 λίτρων. Το 2018 το Jimny έφθασε στην τέταρτη γενιά του κερδίζοντας τις εντυπώσεις με το χαρακτηριστικό τετράγωνο αμάξωμα αλλά και τον καθαρόαιμο χαρακτήρα που έμεινε απόλυτα πιστός στην παράδοση των προγόνων του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης