Κολυμπώντας στην λίμνη των Πρεσπών…
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Κολυμπώντας στην λίμνη των Πρεσπών…

Η φράση mea culpa είναι Λατινική και σημαίνει "δικό μου λάθος".

Η φράση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτοκριτική που μπορεί να κάνει κάποιο άτομο σε αναγνώριση λάθους ή σειρά λαθών επιλογής του και να το ομολογήσει δημόσια.

Στην νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούνιο του 1988. Ήταν έξι μήνες μετά τη συνάντηση που είχε ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος Α. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, στην εξωτερική πολιτική, και τότε ήταν που ο Α. Παπανδρέου αναγκάστηκε να πει το περίφημο πλέον «mea culpa», αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος του που για χάρη της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία έβαλε «στο ράφι» το Κυπριακό. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απορρίφθηκε αφού κατά ψήφισαν 157 βουλευτές και υπέρ 123, ενώ ΚΚΕ και ΕΑΡ απουσίασαν. Το mea culpa όμως δεν απέτρεψε τις διαχρονικές δυσμενείς επιπτώσεις στο Κυπριακό ζήτημα.
Από τότε η χρήση της φράσης αυτής γίνεται κατ’ επανάληψη ως φράση αναγνώρισης κυρίως πολιτικού λάθους ή σε δημόσια έκφραση συγγνώμης.

Πρόσφατα ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε πολύ έγκυρη Γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα, για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι θα ενεργούσε διαφορετικά για το δημοψήφισμα του 2015 αν είχε όλα τα δεδομένα του σήμερα μπροστά του, τότε. Δηλαδή mea culpa για ένα δημοψήφισμα που αποτελεί μελανό στίγμα στην πολιτική ζωή του τόπου, αφού έβαλε σε μέγιστο κίνδυνο την θέση της χώρας μας στην ΕΕ και αφού τελικά, το αποτέλεσμά του εκμαιεύθηκε μετά από ασύστολη προπαγάνδα που διέγειρε τα πατριωτικά αισθήματα του λαού, αντεστράφη ( ευτυχώς…).

Κλείσιμο
Το mea culpa των πολιτικών, θα μπορούσε αβασάνιστα να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους ίδιους και για το κόμμα τους.. Όπως λειτούργησε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ στην Ιουδαία πριν δύο χιλιάδες χρόνια… Που ο Ιησούς όταν είδε έναν τυφλό από την γέννηση του , του άλειψε με πηλό τα μάτια του και του είπε: Πήγαινε πλύσου στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Πήγε ο τυφλός και πλύθηκε και επέστρεψε έχοντας βρει το φως του !

Δηλαδή τα ομολογημένα σφάλματά τους, να συγχωρούνται από τον λαό και να ξεχνιούνται από την μεγαλόθυμη ιστορική λήθη…
Με βασική όμως προϋπόθεση, τα σφάλματα αυτά να μην έχουν αθεράπευτες συνέπειες για τον λαό και το έθνος!

Υπάρχουν όμως και λάθη στην πολιτική, που πολλές φορές έχουν αρνητικές ή ακόμα και τραγικές συνέπειες και που δεν επιδέχονται συγνώμης, αυτέ ξεχνιούνται από την ιστορία. Ακραίο τέτοιο παράδειγμα, είναι η ελληνική εκστρατεία την Μικρά Ασία το ΄22, που κατέληξε σε εθνική καταστροφή.

Πρόσφατα, με υπερβολική επισημότητα και πανηγυρισμούς δυσανάλογους με το γεγονός, υπεγράφη στις όχθες της λίμνης των Πρεσπών, η συμφωνία με το κρατίδιο των Σκοπίων .

Μια συμφωνία που υπεγράφη με σπουδή και παρά τρις αντιδράσεις σχεδόν του συνόλου της αντιπολίτευσης.
Μια συμφωνία, που δίνει με ελληνική υπογραφή εθνική και γλωσσική ταυτότητα και οντότητα στο κρατίδιο που θέλει να λέγεται Μακεδονία, παρά τα αρχαιολογικά , τα ιστορικά, τα ανθρωπολογικά και τα γενετικά δεδομένα , που δεν συνηγορούν σε αυτή την επιθυμία …
Η σπουδή που υπεγράφη η συμφωνία , δεν μπορεί παρά να έχει δύο ερμηνείες.

Η πρώτη είναι οι πιέσεις των συμμάχων, που γνώμονα έχουν όχι το συμφέρον της χώρας μας αλλά των ιδίων.
Η δεύτερη, αφορά τις ιδεοληψίες των αριστερών καταβολών της κυβέρνησης, που αφορούν τις κομουνιστικές διεθνιστικές απόψεις για τις έννοιες των εθνών, των συνόρων και του πατριωτισμού… Έννοιες όμως, που τουλάχιστον στην εποχή μας και στο ορατό μέλλον, είναι θεμελιώδης για την επιβίωση, ιδιαίτερα των μικρών εθνών και ανάδελφων , όπως είμαστε εμείς.

Ίσως η σπουδή της υπογραφής, να αποτελεί συνισταμένη και των δύο αυτών παραγόντων.
Ο χρόνος θα δείξει, αν αυτή η αμφιλεγόμενη συμφωνία με τα Σκόπια θα είναι αβλαβής ή επιβλαβής για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Γιατί αν αποδειχθεί επιβλαβής, τα αποτελέσματά της δεν θα είναι αναστρέψιμα…
Και όχι η βάπτιση στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά ούτε κολύμπι στην λίμνη των Πρεσπών, θα μπορέσει να δώσει συγχώρεση σε αυτούς που εμπνεύστηκαν υλοποίησαν την συμφωνία!

Γιατί όπως είχε πει και ο Ο Λένιν , “Το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα επανορθώσουμε γρήγορα και εύκολα”.

*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ