Μια ιστορία από την Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Μια ιστορία από την Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας

Διαβάζοντας το σχόλιο του υπουργείου Παιδείας- το οποίο προφανώς και απηχεί τις απόψεις και θέσεις του υπουργού Παιδείας καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου- για τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την σχέση ανάμεσα στην Εκπαίδευση και την αγορά εργασίας στην Ελλάδα με έμφαση στις επιπτώσεις της κρίσης και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας μου ήρθε στο μυαλό ένας «τρελός έρωτας», ενός «υποβρύχιου» και μιας μουσικού αλλά και τα αποτελέσματα του...

Τώρα, θα αναρωτιέστε –και με το δίκιο σας- το τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας… Αλλά, μην βιάζεστε. Λίγη υπομονή… Τίποτα περισσότερο από υπομονή.

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, ένας «υποβρύχιος» - απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού- με μόνο εφόδιο την αγάπη του για τη φύση και το χωριό του – ένα μικρό ορεινό χωριό των Αγράφων- γεμάτος με μπόλικο μεράκι για το κρασί, ξεκινάει να καλλιεργεί αμπέλια, να φτιάχνει κρασί και να το πουλάει (σήμερα θα το λέγαμε «δημιουργία κάθετης μονάδας παραγωγής και εμπορίας οίνου»…). Μια εντελώς χειροποίητη υπόθεση. Συμπαραστάτης του «υποβρύχιου» η σύζυγος του -καθηγήτρια πιάνου και νησιωτοπούλα Ψαριανή. Η τελευταία βάζει μπουρλότο στις παρτιτούρες της και μπαίνει για τα καλά στο «χορό» των πωλήσεων. Γυρνάει ανάμεσα σε βαρέλια και μπουκάλια φτιάχνοντας ένα παραμύθι για τα παιδιά της που σύντομα ,αρχίζουν να σκαρφαλώνουν σε βαρέλια, να παίζουν συγκρουόμενα σε χωράφια και όχι μόνο σε λούνα πάρκ , να κρύβονται ανάμεσα σε αμπέλια και δεξαμενές και σιγά- σιγά, να ωριμάζουν σαν ένα «μπρούσκο» σε κελάρι.
Τα χρόνια πέρασαν , τα παιδιά μεγάλωσαν τα «μπουκάλια με το μπρούσκο» άνοιξαν… και τώρα πια, καθοδηγούμενοι από τη γνώση και την εμπειρία των γονιών αλλά και εφοδιασμένοι με δύναμη και επιμονή κάνουν το δικό τους ξεκίνημα.

Η δύναμη έρχεται με τη γνώση. Η «μικρή» της οικογένειας – η Δήμητρα Καραβάνα- έκανε την αρχή με σπουδές στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας) που εδρεύει στη Καρδίτσα. Βέβαια, η σιγουριά και η απόφαση της συνέχειας ,ήρθε ολοκληρώνοντας το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οινολογίας-Αμπελουργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του οποίου , οι γνώσεις που αφορούν το τελικό προϊόν πλαισιώθηκαν με γνώσεις επιχειρηματικότητας. Σίγουρα ,μια καλή πρώτη ύλη με ιδιαίτερη οινοποίηση ,δεν θα μπορούσε να αποδώσει χωρίς να δοθεί προσοχή στο οινικό μάρκετινγκ. Παίρνοντας, λοιπόν, σφαιρική γνώση για τη λειτουργία και τη διοίκηση μιας τέτοιας επιχείρησης μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος , όλα έδειξαν πιο ξεκάθαρα το μονοπάτι της συνέχειας.

Η Δήμητρα Καραβάνα μπορεί σήμερα από καλύτερες θέσεις να υποστηρίξει τη μικρή τοπική οικογενειακή επιχείρηση κρασιών που έχει ως βάση της, το χωριό της Δαφνοσπηλιάς Καρδίτσας. Επιστήμονας αλλά και επαγγελματίας οινοποιός και στέλεχος της αγοράς. Ένα τέλειο παράδειγμα για την σχέση της εκπαίδευσης με την αγορά έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας του ΙΟΒΕ που συνάντησε την αντίθεση του υπουργού Παιδείας καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ