giorgos-stylios01

Γιώργος Στύλιος

Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, οι αγρότες διαμαρτύρονται. Πιεζόμενοι από την αύξηση του κόστους ενέργειας, την παγκόσμια πληθωριστική κρίση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οι παραγωγοί ζητούν στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

1

Δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2022 και το 2023, ο Economist κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 35 οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις επιδόσεις της οικονομίας της. Πρωτιές που υπογραμμίζουν πόσο διαφορετική είναι σήμερα η ελληνική οικονομία σε σχέση με το 2019

14

Η αγροτική παραγωγή, ακόμα και στις μέρες μας, παραμένει δεμένη με τους χρόνους της φύσης, αποτελεί μια επένδυση με υψηλό αρχικό κόστος και αργό χρόνο απόσβεσης. Αυτό το δομικό χαρακτηριστικό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας -ακόμα και στις βιομηχανικές εκδοχές της- έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς να βρίσκονται συνεχώς σε αναζήτηση κεφαλαίων κίνησης.

3

Η ελάφρυνση από την υπέρογκη φορολογία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας αποτελεί κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» που ψηφίστηκε στα τέλη Μαΐου, αποτελεί έμπρακτη εκπλήρωση της, αφού μειώνει κατά 50% το φόρο για τα προερχόμενα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εισοδήματα των επαγγελματιών αγροτών.

5

Η πρόσφατη πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση και η συζήτηση που ακολούθησε στο Κοινοβούλιο έδωσαν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει έναν απολογισμό του έργου της σε μία περίοδο όπου είχε να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια πανδημία και τις συνέπειές της στην οικονομία

61

Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε μαζί με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου που θα παρέχονται μέσω του gov.gr.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χώρα μας την περίοδο που διανύουμε είναι η έλλειψη ρευστότητας. Το δίμηνο lock down της κρίσης του κορωνοϊού έχει επιφέρει δραματική μείωση στους τζίρους, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας.

Σε μία δύσκολη για τη χώρα περίοδο όπου έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις στα εθνικά θέματα, οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία επιβραβεύουν την προσπάθεια που έχει γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση. Μία προσπάθεια που στόχο έχει την οριστική έξοδο από την κρίση και την δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Μειώνει τους φόρους, απελευθερώνει οικονομικές δυνάμεις δίνει κίνητρα σε πολίτες και εταιρείες να διαμορφώσουν, σε ένα απλούστερο από πλευράς γραφειοκρατίας περιβάλλον, τα σχέδιά τους. Είναι ένα βήμα μπροστά.