Metadata
Κώστας Καββαθάς

Κώστας Καββαθάς

Metadata

H δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, αλλά όταν επεμβαίνει ο δαίμων γίνεται εφιάλτης

H δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, αλλά όταν επεμβαίνει ο δαίμων γίνεται εφιάλτης. Μετά το άρθρο της περασμένης Κυριακής, στο οποίο προσπάθησα να παρουσιάσω τη βίλα Αμαλία ως 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών, και κατόπιν (τηλεπαθητικής) εντολής της Διεύθυνσης ανέλαβα να καταγράψω τη διαδρομή του CDROM/USB της λίστας Λαγκάρντ και με αυτόν τον τρόπο α) να βοηθήσω το έργο των τεσσάρων εξεταστικών επιτροπών της Πέμπτης και β) να φροντίσω το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο. Η εντολή δόθηκε τη στιγμή που το Κατάρ εγκατέλειπε (για τέταρτη φορά) τα σχέδια να επενδύσει στην Ελλάδα, μια τουρκική εταιρεία ψώνισε το Τουρκολίμανο και Εθνική και ΤΑΙΠΕΔ πουλούσαν τον «Αστέρα». «Μα, υπάρχει επενδυτική κινητικότητα. Δεν είναι η στιγμή να ασχοληθούμε με τη διαδρομή του USB. Οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν, για να μη σου πω ότι ο αστεροειδής Απόφις βρίσκεται σε απόσταση 9 εκατομμυρίων μιλίων απ’ τη Γη», είπε ο Διευθυντής. Το τελευταίο με έπεισε να αναλάβω το ρεπορτάζ.

Οπως ίσως θυμάστε το ορίτζιναλ παραδόθηκε το 2010 (ή το 2009 δεν έχει σημασία) από τη γαλλική κυβέρνηση στον επί τιμή πρέσβη της Ελλάδας Ζάχο Λουί ντε Φινέ. Ο Φινέ έκανε αντίγραφο (σε στικάκι), το οποίο παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος το παρέδωσε στον (τότε) πρωθυπουργό, ο οποίος είπε «προχώρα». Αντίγραφο έκανε και ο ΥΠΟΙΚ και το οποίο παρέδωσε στον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Εγκλημάτων Κοινής Λογικής (ΣΔΕΚΛ), αλλά, επειδή οι γνώσεις του για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν ήταν ιδιαιτέρως καλές «…δεν θέλησε να διακινδυνεύσει ζημιά από κακό χειρισμό κατά την επισκόπηση του περιεχομένου». Εν όψει τούτου «…κάλεσε τη δικηγόρο του να βοηθήσει στη μεταγραφή του περιεχομένου σε άλλο ώστε να επισκοπήσει το περιεχόμενο στο αντίγραφο». Στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΔΕΚΛ έφαγε το ορίτζιναλ, έβαλε ένα (εικονικό) αντίγραφο σε φάκελο και ζήτησε από μια συνεργάτιδα να του πει πώς γίνεται η παντελής διαγραφή του περιεχομένου. Η συνεργάτις είπε «με τη χώνεψη», εκείνος  ηρέμησε και υπέβαλε υπόμνημα που ζητούσε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου α) να διερευνηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο του εν λόγω μαγνητικού μέσου αποθήκευσης (USB) έχει υποστεί αλλοιώσεις ή και μεταβολές και ποιες μπορεί να είναι αυτές και β) να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata) όλων των στοιχείων που περιέχονται.

Κλείσιμο
Μετά την ανάλυση των metadata πελώριο τίθεται το ερώτημα: τις πταίει; Η θέση του γράφοντος ότι υπεύθυνοι για την κατάντια είναι οι έξι ιππότες της Μεταπολίτευσης απορρίπτεται, διότι, όπως γνωρίζουμε, τα τελευταία 40 χρόνια έλειπαν απ’ το σπίτι. Τρανή απόδειξη, οι δηλώσεις του Γοδεφρείγου του 2ου Παπανδρέου του 3ου ότι το 2013 η χώρα θα έχει βγει απ’ το μνημόνιο, αλλά και το βιβλίο του Gollum της  Place de Bidet για τα αίτια της κρίσης.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι τελικές απαντήσεις θα δοθούν στις 26 Φεβρουαρίου από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στη διάρκεια συνεδρίου για την αειφόρο ανάπτυξη που θα γίνει στο Ορεγκον των ΗΠΑ και στο οποίο θα λάβει μέρος ο Δαλάι Λάμα.

*Ο Κώστας Καββαθάς είναι εκδότης
του περιοδικού «4Tροχοί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK