Όχι πρόωρες εκλογές κ. Πρωθυπουργέ
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Όχι πρόωρες εκλογές κ. Πρωθυπουργέ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη

Απευθύνομαι σε εσάς ευθέως και απερίφραστα, εκμεταλλευόμενος τον ιστότοπο που με φιλοξενεί, μεταφέροντας απόψεις και σκέψεις φίλων και αναγνωστών, αλλά και, ευελπιστώ, σοβαρής μερίδας της κοινωνίας.

Πρώτα απ’ όλα. Οι πολίτες που σας στήριξαν και σας ανέδειξαν, αρχικά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια στην ηγεσία της χώρας και συνεχίζουν να σας στηρίζουν σθεναρά, έχουν στην πλειοψηφία τους ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολιτική αντίληψη. Το έκαναν και το κάνουν συνειδητά με την πεποίθηση πως δεν είστε μία από τα ίδια. Παρά τις πρωτοφανείς, αντίξοες συνθήκες, τον κατακλυσμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε και τις ανεύθυνες σειρήνες του λαϊκισμού.
Εξακολουθούν να είναι ικανοποιημένοι οι πολίτες - συνοδοιπόροι σας κ. Πρόεδρε, όσο βλέπουν πως έχουν πρωθυπουργό:
• Ευπρεπή, μορφωμένο, πολύγλωσσο, κοινωνικό, ακομπλεξάριστο, με διεθνή απήχηση και κύρος, σύγχρονο πνεύμα, φιλελεύθερη, ανανεωτική και φρέσκια λογική και πραγματικά προοδευτική αντίληψη για τον τρόπο και τους στόχους της διακυβέρνησης.
• Που γνωρίζει την Ελληνική πραγματικότητα, την κοινωνία, τη δυναμική της, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τους αναχρονισμούς, τις αγκυλώσεις, τα διαχρονικά κοινωνικά, πολιτικά και προσωπικά κολλήματά της. Από τα κατάλοιπα της τουρκοκρατίας μέχρι τις συνέπειες του εμφυλίου και του εθνικού διχασμού.
• Που έχει κορωνίδα της πολιτικής του φιλοσοφίας και φιλοδοξίας τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Από τις δομές, τους θεσμούς και τις διαδικασίες μέχρι την εμπέδωση στην κοινωνία σύγχρονης αντίληψης για τα όρια των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και τις σχέσεις των πολιτών με το κράτος.
Κλείσιμο
• Προσηλωμένο στο Ευρωπαϊκό πνεύμα, την ευρωπαϊκή αντίληψη για την αστική δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
Όλα αυτά και άλλα πολλά, κύριε πρωθυπουργέ, δεν συνάδουν, είναι καταφανώς στον αντίποδα, με το λαϊκισμό και καθιερωμένες παλαιοκομματικές φαύλες αντιλήψεις και πρακτικές στην διακυβέρνηση της χώρας.

Η εξουσία δεν είναι, δεν πρέπει να είναι, για εσάς, αυτοσκοπός, κ. Πρόεδρε και σε αυτό διαφέρετε από άλλους. Το νοιώθουν οι εχέφρονες αληθώς προοδευτικοί πολίτες, ο κόσμος της εργασίας και της προκοπής και σας στηρίζουν.

Η λογική των πρόωρων εκλογών, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να τις κερδίσει αυτός που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το χρόνο διεξαγωγής τους, εσείς εν προκειμένω, είναι εξόχως παλαιοκομματική πρακτική, βήματα σε πεπατημένη οδό φαύλου παρελθόντος. Στρέβλωση του πολιτεύματος.

Οι πολίτες , το δείχνουν και οι μετρήσεις, θέλουν οι Κυβερνήσεις να εξαντλούν την 4ετή θητεία για την οποία εκλέχτηκαν.

Είναι, προεχόντως, θέμα σεβασμού και προσήλωσης στους θεσμούς που διέπουν τη δημοκρατία.

Η συνεπής προσήλωσή σας στους θεσμούς και τους κανόνες που διέπουν το δημοκρατικό πολίτευμα αποτελεί για τους Έλληνες που σας εμπιστεύονται το σημαντικότερο κριτήριο της επιλογής τους.

Περιμένουν να εκδηλωθεί με την διενέργεια των εκλογών στο χρόνο που ορίζει το Σύνταγμα. Θα είστε ο πρώτος, πρωτοπόρος, στην σύγχρονη ιστορία που θα αποδοκιμάσει τις ψευδεπίγραφες – πλαστές - δικαιολογίες για δήθεν κρίσιμα εθνικά θέματα ( με τη λογική αυτή, τα συνεχή εθνικά προβλήματα και τις τεταμένες σχέσεις με τη γείτονα στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής σας, θα έπρεπε να γίνονται εκλογές κάθε τρεις μήνες).

Έχεις στη ζωή σου, Κυριάκο Μητσοτάκη, φωτεινό παράδειγμα της αντίληψης ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Το 1993 ο, κατασυκοφαντημένος, δικαιωμένος εν τέλει από τη ιστορία, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπογράφοντας το νομοσχέδιο απεγκλωβισμού του ΟΤΕ από την κομματική νομενκλατούρα και τους εθνικούς εργολάβους, απάντησε στην παρατήρηση ότι μπορεί να είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που υπογράφει η Κυβέρνησή του, λέγοντας: Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει και ας πέσουμε. Την άλλη μέρα έριξαν την κυβέρνησή του με την αποχώρηση ενός βουλευτή της οριακής πλειοψηφίας που είχε τότε. Η εμπειρία όμως αυτή, οδυνηρή για τη χώρα, δίδαξε πολλά τους εχέφρονες πολίτες.

Θα τις κερδίσεις σίγουρα και εύκολα τις επόμενες εκλογές και μάλιστα ευκολότερα και ευρύτερα , αν γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας.
Κάνουν λάθος:
• όσοι σε συμβουλεύουν να κάνεις τώρα εκλογές, φοβούμενοι τον επερχόμενο χειμώνα και τις πολιτικές επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και την ακρίβεια γενικότερα. Κινούνται φαίνεται έξω από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Ζουν αλλού.
• όσοι σε συμβουλεύουν να ακολουθήσεις την πεπατημένη του λαϊκισμού και τη φαυλότητα των παροχών του τελευταίου έτους πριν τις εκλογές. Να ενδώσεις στην πρόκληση της εθισμένης στο λαϊκισμό αντιπολίτευσης, να κονταροχτυπηθείς με τους μαέστρους του λαϊκισμού στην έδρα τους.

Δεν έχουν καταλάβει προφανώς τα ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη λογική και τα κριτήρια αυτών που στηρίζουν τις επιλογές της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Όσοι επέλεξαν να σε στηρίζουν:
• γνωρίζουν την παγκοσμιότητα των προβλημάτων και τις αιτίες που τα προκαλούν και συνειδητά επιλέγουν εσένα να τα διαχειριστείς. Τα ίδια άλλωστε προβλήματα έχουν ήδη εκδηλωθεί και πιέζουν την κοινωνία έντονα, χωρίς να διαταράσσονται οι πολιτικές επιλογές της και οι καταφανώς υπέρ σου συσχετισμοί.
• επιλέγουν την ασφάλεια της δημοσιονομικής σταθερότητας, της σίγουρης και ασφαλούς πορείας των οικονομικών της χώρας. Αποδοκιμάζουν και απεχθάνονται τη δοκιμασμένη, άκρως επικίνδυνη για την οικονομία, προεκλογική παροχολογία, μια από τις αιτίες της 10ετούς κρίσης που βιώνουμε ακόμα.
Υπάρχει και η ιστορία, κ, Πρόεδρε.



O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ