Μέτρα αλά καρτ, ευθύνες και… βοήθειά μας
Γιάννης Μακρυγιάννης

Γιάννης Μακρυγιάννης

Μέτρα αλά καρτ, ευθύνες και… βοήθειά μας

Ακόμα κι αν είχε κάποιος αμφιβολία για το ότι η κυβέρνηση κάνει πολιτική διαχείριση της πανδημίας και επικαλείται κατά το δοκούν τους επιστήμονες, ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα, υπάρχει η υπόθεση της εκκλησίας για να διαλύσει τα όποια σύννεφα.

Την ώρα που έχει αποφασιστεί ότι ολόκληροι τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, δεν θα (και δεν πρέπει να) ανοίξουν, έρχεται η κυβέρνηση και κλείνει το μάτι για άνοιγμα των ναών στο κοινό την περίοδο των γιορτών.

Είναι ερώτημα ποιοι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής και με βάση ποια επιδημιολογικά δεδομένα εισηγούνται και εγκρίνουν κάτι τέτοιο. Αλλά σίγουρα προκύπτουν κάποιες απορίες, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει το άνοιγμα, με όποια υγειονομικά μέτρα κι αν προβλεφτεί να γίνει αυτό. Ας επισημανθεί εξ αρχής ότι η μετάδοση του ιού γίνεται κατά 86% σε κλειστούς χώρους (Σ. Τσιόδρας, 4/11/2020).

Η εστίαση για παράδειγμα δεν ανοίγει διότι πρόκειται για κλειστούς χώρους και για μία εκδήλωση χαλάρωσης, που βοηθά τον ιό να μεταδοθεί. Μα, μέσα στην εκκλησία, που φιλάνε τα ίδια αντικείμενα και μένουν με τις ώρες δεν ισχύει το ίδιο; Ειδικά όταν μιλάμε για ένα χώρο, όπου οι αρνητές της επιστήμης κάνουν θραύση.

Όταν παραμένουν κλειστά τα σχολεία, όχι επειδή υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μέσα στις αίθουσες, αλλά στους εξωτερικούς παρακαλώ χώρους, επειδή για λίγα λεπτά ίσως (καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα αραίωσης των σχολικών τμημάτων) υπάρξει κάποιος συνωστισμός, με ποια λογική ανοίγουν κλειστοί χώρους μαζικών εκδηλώσεων;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και όχι οι εκκλησίες – ωραίοι παραλληλισμοί – στην πραγματικότητα απλώς αναζητεί άλλοθι: το μη άνοιγμα καταστημάτων, οδηγεί σε καταστροφή πολλούς επαγγελματίες και εργαζόμενους, αφενός. Η λατρεία αντιθέτως μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Αφετέρου, φαίνεται ότι θα ανοίξουν τα ελάχιστα κι αυτά με αυστηρά μέτρα, που είναι πιο εύκολο να τηρηθούν απ’ ό,τι στην εκκλησία, όπου οι περισσότεροι πιστοί (και πολλοί ιερείς) δεν πιστεύουν καν ότι ο ιός μεταδίδεται στους οίκους του θεού.

Η υπόθεση με την εκκλησία αποδεικνύει απλώς ότι η διαχείριση της πανδημίας γίνεται με πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ιεράρχες και δύσκολο θα τα βάλει με αυτό το χώρο, φοβούμενη πολιτικό κόστος.

Άλλο παράδειγμα πολιτικής και όχι επιστημονικής διαχείρισης της πανδημίας είναι οι εκδηλώσεις με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Τελευταίο παράδειγμα τα όσα έγιναν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Προ ημερών ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης (28.11.20) δήλωνε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις για τις μολύνσεις πολλών αστυνομικών που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις κατά τις ημέρες του Πολυτεχνείου. Η αλήθεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι μεταδίδεται και στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον επικρατεί συνωστισμός. Για ποιο λόγο όμως δεν επιτρεπόταν να πλησιάσουν στο σημείο της δολοφονίας και του μνημείου μεμονωμένοι πολίτες; Εκτός κι αν κολλάει στους απλούς πολίτες, αλλά όχι στους αστυνομικούς ο ιός!

Κι αν δεν κολλάει στους εξωτερικούς χώρους όπως λέει ο υπουργός, γιατί κυνηγούν με κάθε ευκαιρία τους διαδηλωτές του ΚΚΕ και άλλων οργανώσεων, που κινούνται σε ανοιχτούς χώρους, με αποστάσεις και με μάσκες και αναγνωρίζουν τον κίνδυνο της πανδημίας; Στις εκκλησίες, όπου ελάχιστοι πιστεύουν τον ιό, είναι πιο ασφαλή τα πράγματα από τις ανοιχτές διαδηλώσεις του ΚΚΕ;

Κλείσιμο
Αυτές οι αντιφάσεις χρειάζονται μία απάντηση. Από την επιστημονική κοινότητα παρακαλώ. Την οποία η κυβέρνηση επικαλείται α λα καρτ. Αλήθεια, φταίει η επιτροπή ή η κυβέρνηση που δεν έκλεισε νωρίτερα η Θεσσαλονίκη, με δεδομένη την πρωθυπουργική παραδοχή ότι «καθυστερήσαμε μία εβδομάδα». Ενδεχομένως αυτή η «εβδομάδα» να κοστίζει εκατοντάδες ζωές. Ο κ. Μητσοτάκης έριξε όλη την ευθύνη στους ειδικούς, που «δεν εισηγήθηκαν» κάτι τέτοιο! Είναι αλήθεια αυτό; Γνώριζε η επιτροπή του υπουργείου Υγείας (τα μέλη της οποίας είναι οι ειδικοί, που εισηγούνται στην κυβέρνηση) ότι υπήρχε τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο στη βόρεια Ελλάδα και δεν είπε τίποτα στην πολιτική ηγεσία; Είχε στη διάθεσή της η επιτροπή ανάλογα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ ή τη ΓΓΠΠ και αδιαφόρησε όπως την κατηγόρησε ο πρωθυπουργός; Διότι δύο τινά συνέβησαν, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός είπε αλήθεια: ή η επιτροπή είχε γνώση και δεν εισηγήθηκε νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα ή δεν γνώριζε τέτοια στοιχεία και έτσι δεν μπορούσε να προτείνει και τέτοια μέτρα. Στην πρώτη περίπτωση η επιτροπή πρέπει να ξηλωθεί, διότι εξαιτίας της αβελτηρίας της χάνονται ζωές. Στη δεύτερη, καλό είναι να μιλήσουν τα μέλη της για να φωτίσουν την κατάσταση και σε κάθε περίπτωση να διερευνηθεί γιατί δεν υπήρχε ακριβής επιδημιολογική εικόνα (για την οποία την ακέραιη ευθύνη φέρει ο ΕΟΔΥ), ώστε να αποφευχθεί η εκατόμβη νεκρών.

Διότι «καθυστέρηση», η οποία οδηγεί σε τραγωδία, δεν είναι μία απλή υπόθεση, ούτε μπορεί να την προσπεράσει μία συντεταγμένη πολιτεία με ένα «συγνώμη χαλαρώσαμε». Με περισσότερους από 3000 νεκρούς, και αμείωτο το ρυθμό των απωλειών (κοντά στους 100 κάθε μέρα), ζητούνται πειστικές, μα πάρα πολύ πειστικές, απαντήσεις…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή