Οι Βόρειοι θέλουν να επιβάλουν την ενεργειακή φτώχεια και στους Νότιους!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Οι Βόρειοι θέλουν να επιβάλουν την ενεργειακή φτώχεια και στους Νότιους!

Όπως όλα δείχνουν, δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα  στον ενεργειακό τομέα με αυτά τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου ο καθένας προσπαθεί το δικό του πρόβλημα να το μοιράσει και στους άλλους εταίρους.

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ελλείψεις που επιβάλλει ο Πούτιν; Οι Γερμανοί και οι βόρειες χώρες που έχουν και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και είναι αυτές οι χώρες που δυσκολεύονται να αποθεματοποιήσουν στις αποθήκες τους τουλάχιστον το 80% των αναγκών τους μέχρι το φθινόπωρο.

Ο Νότος, όπου ανήκουμε κι εμείς, είναι σε καλύτερη θέση ως προς τη διαφαινόμενη επάρκεια και έχουν αναληφθεί οι πρόνοιες εκείνες που βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, με αυξημένες αγορές υγροποιημένου αερίου, την επαναδραστηριοποίηση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος, τη μετατροπή των μονάδων φυσικού αερίου σε μονάδες ντίζελ, την αύξηση των ΑΠΕ, αλλά και της πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει η Γαλλία κ.λπ.

Ο πλούσιος Βορράς, όμως, επιβάλλει στην Κομισιόν, την οποία επηρεάζει σε όλα τα θέματα με βάση τα δικά του συμφέροντα, να απαιτήσει απ’ όλες τις χώρες να περικόψουν 15% την κατανάλωση φυσικού αερίου και οι πολίτες τους να υποστούν τα ίδια που θα υποστούν μοιραία και οι δικοί τους πολίτες με την ενεργειακή φτώχεια και τις υποχρεωτικές περικοπές στην κατανάλωση.

Και το κάνουν αυτό πιστεύοντας ότι, αν συμφωνηθεί συνολική μείωση στην κατανάλωση, θα περισσέψουν ποσότητες ενέργειας και υγροποιημένου αερίου για να οδεύσουν προς Βορρά και να μετριαστούν οι ελλείψεις τους!

Φυσικά, όπως ήταν επόμενο, οι χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, αλλά και κάποιες άλλες που έχουν εναλλακτικές πηγές) αντέδρασαν αμέσως και εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Και τώρα αρχίζει ο γύρος των διαπραγματεύσεων, των συνεννοήσεων, του παρασκηνίου, των εκβιασμών και όλων εκείνων των τακτικών για μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να εμφανιστεί η Ε.Ε. σε κοινή γραμμή και ενιαία, όπως γίνεται σχεδόν σε όλα τα θέματα, από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα.

Κλείσιμο
Και ω τι σύμπτωση, σχεδόν πάντα, την ατζέντα τη βάζει ο Βορράς! Και όταν έρχονται κάποιες προτάσεις από τον Νότο, όπως η τελευταία της Ελλάδας, στην οποία συμφωνεί και η Ιταλία, αλλά και οι χώρες της Ιβηρικής για κοινή ευρωπαϊκή απόφαση επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, για να κοπούν μαχαίρι τα παιχνίδια των traders με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι Γερμανοί κάνουν πως δεν ακούν και παραπέμπουν την πρόταση στις καλένδες!

Προφανώς, κι έχουμε να δούμε και να ζήσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στον επόμενο χειμώνα και, όση προετοιμασία κι αν υπάρξει, την ενεργειακή φτώχεια και τις περικοπές δεν θα τις αποφύγουμε αν ο Πούτιν συνεχίσει τα κόλπα του με τη στρόφιγγα και τους εκβιασμούς. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα υποστεί σημαντικές συνέπειες, όπως και οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι θα υποστούν τις ελλείψεις φυσικού αερίου και ρεύματος με προγραμματισμένες διακοπές παροχής.

Εμείς, κατά τα φαινόμενα, είμαστε μεν σε καλύτερη κατάσταση, από άποψη επάρκειας με βάση τον προγραμματισμό, αλλά το θέμα είναι σε ποιες τιμές θα πληρώνουμε το ρεύμα και το υγροποιημένο αέριο από τη στιγμή που η ζήτησή του από όλους τους Ευρωπαίους θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Και, κυρίως, πόσος δημοσιονομικός χώρος θα υπάρχει τον χειμώνα για να μπορεί να συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας αλλά και της γενικότερης ακρίβειας που πυροδοτεί τον πληθωρισμό και δεν αναμένεται να υποχωρήσει ούτε και τον επόμενο χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK