Ούτε ένα γράμμα, ούτε ένα τηλεφώνημα
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Ούτε ένα γράμμα, ούτε ένα τηλεφώνημα


Aν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του μήνα η ΕΕ θα δώσει την έγκριση της για τα εταιρικά σχήματα των τραπεζών (Αsset Protection Scheme –APS) που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που επιτρέπει στις τράπεζες να βγάλουν από τα βιβλία τους 30 δις. κόκκινα δάνεια. Μπορεί το θέμα να ακούγεται βαρετό και τεχνικό, αλλά οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη όσο κουβαλούν το βάρος των κόκκινων δανείων.

Eχουν περάσει μόλις 11 εβδομάδες από τις εκλογές της 7η Ιουλίου και στο διάστημα αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών που έχει την αρμοδιότητα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός φαίνεται -και μένει να αποδειχθεί εμπράκτως τις αμέσως επόμενες ημέρες- πως κατάφερε να ξεκολλήσει την υπόθεση και να συνεργαστεί με την γραφειοκρατία των Βρυξελλών ώστε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το σχέδιο για τα APS πριν από εμάς το εφάρμοσαν οι Ιταλοί, οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί. Η σημαντική δυσκολία του οφείλεται στο γεγονός ότι οι προαναφερόμενες χώρες είχαν αξιολογηθεί με επενδυτική βαθμίδα, ενώ τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ακόμη στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Έχοντας ανοικτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές αρχές και δουλεύοντας μόνος του πάνω την ελληνοποίηση του μοντέλου των APS -που βάφτισε σχέδιο Ηρακλής- ο Γ. Ζαββός φαίνεται ότι τα κατάφερε και η έγκριση θα δοθεί στα τέλη του μήνα.

Όμως το σημερινό σχέδιο Ηρακλής δεν είναι κάτι νέο. Μετά από μεγάλο διάστημα ομφαλοσκόπησης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το είχε προτείνει σχεδόν από τα μέσα του 2018. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος το υιοθέτησε, προσέλαβε την J P Morgan ως σύμβουλο και τουλάχιστον από τον Οκτώβριο 2018 το επεξεργάζονταν για να καταστεί λειτουργικό.

Όπως έγραφαν τότε τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, που βασίζονταν στα όσα έλεγε το υπουργείο του κ. Τσακαλώτου, «στις αρχές Ιανουαρίου 2019, αμέσως μετά τις γιορτές, αναμένεται το υπουργείο Οικονομίας να καταθέσει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρόταση για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών» και μάλιστα διευκρίνιζαν ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η σχετική πρόταση να έχει εγκριθεί το πρώτο δίμηνο του 2019, χρονοδιάγραμμα που επιχειρεί να προλάβει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες…»

Αυτά ήταν όσα έλεγαν οι άνθρωποι του κ. Τσακαλώτου στους δημοσιογράφους. Όμως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. ΕΕ και η ΕΚΤ που σταθερά πίεζαν Κυβέρνηση και τράπεζες για τη μείωση των κόκκινων δανείων πράγματι καλοδέχθηκαν την πρόταση που προωθούσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι θεσμοί μάλιστα ζήτησαν να τους σταλούν λεπτομέρειες για περαιτέρω επεξεργασία. Όλα αυτά συνέβησαν κάποια στιγμή τον περασμένο Απρίλιο και ενώ ήδη η JP Morgan είχε δουλέψει μήνες πάνω στο σχέδιο. Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε πως θα στείλει τις λεπτομέρειες σε δεκαπέντε ημέρες και έκτοτε (κατά το γνωστό ανέκδοτο) ο θεσμοί δεν πήραν ούτε ένα γράμμα, ούτε ένα τηλεφώνημα από το υπουργείο Οικονομικών για τις περίφημες λεπτομέρειες του σχεδίου. Ανικανότητα, αδιαφορία ή και τα δύο μαζί;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK