Εκλογές στις ΗΠΑ: Δημοσκοπικό βατερλό στην κάλπη και... το 2016 επαναλαμβάνεται

Εκλογές στις ΗΠΑ: Δημοσκοπικό βατερλό στην κάλπη και... το 2016 επαναλαμβάνεται

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ο Τραμπ, που προεξοφλεί νίκη - Αισιόδοξος δηλώνει ο Μπάιντεν - Oι πολιτείες που έχουν κερδίσει μέχρι τις 09:00 ώρα Ελλάδος οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ

000_8UJ3D4_2
Πόλεμος για γερά νεύρα στις ΗΠΑ με τους δημοσκόπους να πέφτουν για μία ακόμη φορά... έξω καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μάχη στήθος με στήθος σε πολιτείες - κλειδιά.

Στις ΗΠΑ επαναλαμβάνεται το 2016, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις την ώρα που πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι με την καταμέτρηση των ψήφων. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από τέσσερα χρόνια, η πρώην υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είχε σαφές προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις επί σχεδόν ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Τελικά όμως της γύρισε την... πλάτη το Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Φέτος, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ήταν το μεγάλο φαβορί σε εθνικό επίπεδο.

Την τελευταία εβδομάδα στην πρόθεση ψήφου, ο Δημοκρατικός υποψήφιος είχε διψήφιο προβάδισμα ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν υπήρξε νικητής ούτε σε μία δημοσκόπηση, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδειχνε πως, μία ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε προβάδισμα 6,7 μονάδων έναντι του Αμερικανού προέδρου.

Προς έκπληξη των δημοσκόπων και των πολιτικών αναλυτών, ο Ρεπουμπλικανός τότε υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα έκανε την ανατροπή και βρέθηκε στον Λευκό Οίκο. 

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα της διεθνούς κοινότητας εν αναμονή των αποτελεσμάτων με τα χρηματιστήρια να αδημονούν για τον νικητή της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε με τον αέρα του νικητή κι έκανε ειδική μνεία για την μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές, αυτές, τόνισε ότι έχει την Φλόριντα κι ότι η Αριζόνα παίζεται. Στην Πενσιλβάνια έχουμε σαφές προβάδισμα, δήλωσε.  Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε θα πρέπει να σταματήσει η ψηφοφορία προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας μέσω της επιστολικής ψήφου. Έχουμε ήδη νικήσει.  Ωστόσο, ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, εν αναμονή της καταμέτρησης της επιστολικών ψήφων.

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί φόβος και ενθουσιασμός, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές. Το γεγονός ότι πάνω από 102 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα προτού ανοίξουν οι κάλπες είτε μέσω πρόωρης είτε μέσω επιστολικής ψήφου, δείχνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλη τους την υπομονή για να είναι βέβαιοι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην Πενσιλβάνια, για παράδειγμα, η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει με το άνοιγμα της κάλπης. Εάν, για παράδειγμα, η κρίσιμη πολιτεία περάσει στη χέρια του Τραμπ και με την καταμέτρηση των επιστολικής ψήφων το αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Μπάιντεν είναι ο νικητής της πολιτείας, τότε όπως έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να δικαιωθεί.

πολιτείες που έχουν κερδίσει μέχρι τις 09:00 ώρα Ελλάδος οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ

Μπάιντεν: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Ιλινόι, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νιου Χάμσαϊρ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Νιου Μέξικο, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ, Βιρτζίνια, Ουάσινγκτον - Ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, Νεμπράσκα (η πρώτη περιφέρεια), Μινεσότα, Αριζόνα.

Τραμπ: Αλαμπάμα, Άρκανσο, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Άινταχο, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπη, Μιζούρι,, Οκλαχόμα, Τενεσί, Γιούτα, Δυτική Βιρτζίνια, Γουαϊόμινγκ, Φλόριντα, Μοντάνα, Οχάιο, Τέξας, Αϊόβα.

Το Fox News συνεχίζει να δίνει προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στους εκλέκτορες με 238 έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ (από 204 στην προηγούμενη καταμέτρηση), ενώ το CNN τους φέρνει πιο... κοντά με τον Μπάιντεν να έχει 220 εκλέκτορες και τον Τραμπ 213.

Κατά την καταμέτρηση του Guardian, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει 224 εκλέκτορες μέχρι στιγμής και ο Ρεπουπλικάνος νυν πρόεδρος 213.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να κερδίσουμε», λέει ο Μπάιντεν - «Προσπαθούν να μας κλέψουν», επισημαίνει ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Τwitter

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο προεκλογικό του κέντρο στο Ντέλαγουέαρ και αφού ζήτησε ψυχραιμία από τους οπαδούς του και εκτίμησε ότι έως αύριο το πρωί- σήμερα το βράδυ ώρα Ελλάδας- ίσως να έχουμε μάθει το αποτέλεσμα.

Στη Γερουσία η μάχη είναι στήθος με στήθος

Μάχη για να κερδίσουν τη Γερουσία - καθώς 14 έδρες θα ανανεωθούν στις σημερινές αμερικανικές εκλογές - δίνουν οι Δημοκρατικοί, με στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου. Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα σε τουλάχιστον πέντε από αυτές τις αναμετρήσεις μπορεί να μην γίνουν γνωστά προτού περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη και μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα παράνομη NAVTEX από Τουρκία: Στέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Σάρα ΜακΜπράιντ γίνεται η πρώτη τρανς Γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ

Ο Μπόρατ ξεβρακώνει «ψεκασμένους»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ