Δέκα καλοί λόγοι για να ταξιδέψετε στη Γαλλία φέτος

Δέκα καλοί λόγοι για να ταξιδέψετε στη Γαλλία φέτος

Αναμένεται να είναι η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο μέχρι το 2025. Ποικίλες οι προτάσεις για το 2023 όπως προέκυψαν από το Mediatour France.

hotel_marine

Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Μονμάρτρης, αφεθείτε στη γοητεία της Κυανής Ακτής, ζήστε στιγμές σαν σε παραμύθι στη νορμανδική καστροπολιτεία Μον-Σεν-Μισέλ, γευθείτε το φημισμένο κρασί του Μπορντό, απολαύστε ένα κρουασάν σε μία από τις 30.000 μπουλανζερί της χώρας, ανακαλύψτε τα μυστικά του φυσητού γυαλιού στην κουκλίστικη Μπιότ. Η Γαλλία είναι ο παράδεισος της art de vivre και το αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Μπορεί το 2021 να κονταροχτυπήθηκε με την Ισπανία, η οποία τελικά κατέκτησε την πρώτη θέση, ωστόσο σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρίας GlobalData, η Γαλλία αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 93 εκατ. ταξιδιώτες μέχρι το 2025 με αποτέλεσμα να στεφθεί εκ νέου βασίλισσα του τουρισμού, καθώς θα είναι η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες σε ολόκληρο τον κόσμο!

Στο ετήσιο ραντεβού με το Mediatour France για δημοσιογράφους, φορείς και επαγγελματίες του γαλλικού τουρισμού που διοργανώθηκε, διαδικτυακά και δια ζώσης στο Μιλάνο, από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης της Γαλλίας Atout France, παρουσιάστηκαν οι νέες τουριστικές προτάσεις για το 2023.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού, Φρεντερίκ Μεγιέ, «το terroir (επικράτεια) αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτής της χρονιάς για τα ταξίδια στη Γαλλία και θα είναι το λάιτ μοτίφ και της επόμενης έκδοσης του περιοδικού μας Explore France (σ.σ που εκδίδεται και στα ελληνικά) για το 2023. Το terroir σημαίνει τόποι, πολιτιστική κληρονομιά, προϊόντα, παραδόσεις, φύση, πράσινο. Τη στιγμή που είμαστε όλοι ενώπιον περιβαλλοντικών προκλήσεων και αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή, η ανάγκη να ανακαλύψουμε εκ νέου τη φύση και την επικράτεια αποτελεί προτεραιότητα. Δεν ξεχνούμε φυσικά την τέχνη του ζην που είναι το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας».

Μέσα από το φετινό Mediatour, στο οποίο συμμετείχαν περίπου εκατό δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του γαλλικού τουρισμού, αναδείχθηκαν οι περιοχές που ο ταξιδιώτης μπορεί να επιλέξει για τις διακοπές του, αλλά και οι δέκα καλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθεί κάποιος τη Γαλλία.

Le CMN, 100 monuments dans toute la France !



Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι λόγοι;
Τα 50 χρόνια από το θάνατο του Πάμπλο Πικάσο, το Φεστιβάλ Καννών, το Φεστιβάλ της Τζαζ στην Αντίμπ, τα 1000 έτη του Αββαείου του Μον-Σεν-Μισέλ, η αρμάτα της Ρουέν, το Φεστιβάλ Νύχτες του Δάσους, το Φεστιβάλ των Κήπων στην Κυανή Ακτή, το περίφημο Διεθνές Φεστιβάλ των Κήπων του Σομόν στο Λίγηρα, το Ραντεβού στους Κήπους και η έκθεση σπουδαίων έργων Ιταλών ζωγράφων στον Λούβρο.  

Mougins_Village_Vue_aerienne_mer_
Κλείσιμο

Πάμπλο Πικάσο – Μουζέν
Για τα 50 χρόνια από το θάνατο του ανατρεπτικού Ισπανού ζωγράφου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μουζέν το 1973, έχουν προγραμματιστεί δεκάδες εκθέσεις στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. Η επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Γραφείου Τουρισμού της Μουζέν, Ελιζαμπέτ Αζουλέ, μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε πως «ο Πικάσο πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Μουζέν. Ετοιμάζουμε πολλές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από το θάνατό του. Για παράδειγμα ιδιωτικές ξεναγήσεις σχετικά με τη ζωή του, ενώ θα προβληθούν εικόνες του καθώς και κάποιων έργων του σε τοίχους και στο έδαφος. Την ίδια στιγμή προγραμματίζουμε έκθεση στο MACM (Μουσείο Κλασικής Τέχνης της Μουζέν) γύρω από τις γυναίκες της ζωής του και τις στιγμές της καθημερινότητάς του». Οι επισκέπτες μπορούν να… ακολουθήσουν τα βήματα του μεγάλου ζωγράφου χάρη στην ξενάγηση «Sur les pas de Picasso» και να επισκεφθούν το δωμάτιο του πρώην ξενοδοχείου Vaste Horizon όπου έμεινε ο Πάμπλο Πικάσο με φίλους του καλλιτέχνες στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Πολλές θα είναι και οι εκθέσεις φωτογραφιών του Πικάσο μέσα από τον φακό των Αντρέ Βιλέ και Λουσιέν Κλεργκ. Η αγάπη των ντόπιων στον Ισπανό ζωγράφο είναι έκδηλη αν σκεφτεί κανείς ότι μία μπρούτζινη προτομή του ύψους σχεδόν 2,5 μέτρων καλωσορίζει τους επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν την πανοραμική θέα από τους λόφους της πόλης και να αναπνεύσουν τον αέρα της Προβηγκίας.

FACADE_OFFICE_DE_TOURISME_DE_MOUGINS-_VISUEL_PICASSO


Σχετικά με τον τρόπο ζωής στη Μουζέν, η οποία φημίζεται για τους αργούς ρυθμούς, θυμίζοντας λίγο από Ικαρία, η Αζουλέ επιβεβαίωσε την ηρεμία που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής -εξάλλου κι η ίδια ζει μόνιμα εκεί- αποδίδοντάς την στο πράσινο και τη φύση. «Είναι η περιοχή της Κυανής Ακτής με 70% πρασίνου! Επιπλέον, αυτό που μπορεί να παίζει ρόλο είναι και η μεσογειακή διατροφή καθώς στη Μουζέν ο διάσημος σεφ Ροζέ Βερζέ δημιούργησε την Cuisine du Soleil βασισμένη σε προϊόντα που συναντώνται και στην Ελλάδα, όπως τομάτες, μελιτζάνες κτλ.», πρόσθεσε η Αζουλέ. Προς τιμήν του Βερζέ, μάλιστα, ο οποίος πέθανε το 2015, δημιουργήθηκε το γαστρονομικό φεστιβάλ Les Etoiles de Mougins κατά το οποίο συναντώνται τα πιο λαμπρά αστέρια της μαγειρικής.

Φεστιβάλ Καννών
Οι Κάννες περιμένουν για μία ακόμα χρονιά τους λάτρεις του κινηματόγραφου από τις 16 ως τις 17 Μαΐου για το 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
www.festival-cannes.com

Φεστιβάλ Τζαζ
Ένα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ της τζαζ μουσικής στον κόσμο διεξάγεται στο πευκόδασος Γκουλντ στην Αντίμπ Ζουαν-λε-Πεν. Από το 1960 όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά προς τιμή του σπουδαίου Σίντνεϊ Μπέκετ δίνει ραντεβού κάθε χρόνο με όσους αγαπούν τη μουσική. Φέτος διεξάγεται από τις 10 ως τις 20 Ιουλίου.
www.jazzajuan.com

Τα 1000 χρόνια του Μον-Σεν-Μισέλ
Η πρώτη πέτρα του Μον-Σεν-Μισέλ τοποθετήθηκε από τον ηγούμενο Χιλντεμπέρ το 1023. Χίλια χρόνια μετά η έκθεση «Η κατοικία του Αρχαγγέλου. Τέχνη, αρχιτεκτονική και αφοσίωση στο αββαείο του Μον-Σεν-Μισέλ (1023-2023)», αναδεικνύει την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τα έπιπλα και τα αντικείμενα που σχετίζονται με το μνημείο. Έργα τέχνης, γλυπτά, κιονόκρανα, μακέτες, αγάλματα, κοσμήματα και διακοσμητικά στοιχεία, μερικά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν, θα αποτελούν μέρος της έκθεσης.
https://en.normandie-tourisme.fr

Η αρμάτα της Ρουέν
Από τις 8 έως τις 18 Ιουνίου στο λιμάνι της Ρουέν, την πρωτεύουσα της Νορμανδίας, συναντώνται ιστιοφόρα από όλον τον κόσμο για μία εντυπωσιακή αρμάτα.
www.armada.org

Οι νύχτες στο δάσος
Το 4ο «Les Nuits des Forêts» (Οι Νύχτες των Δασών) θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη Γαλλία από τις 9 έως τις 18 Ιουνίου και έχει στόχο ο θεατής να ανακαλύψει το δάσος μέσα από μαρτυρίες ειδικών, προβολές και καθηλωτικές «green» εμπειρίες.
https://nuitsdesforets.com/

Φεστιβάλ Κήπων
Από το Σάββατο 25 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 σε όλη την Κυανή Ακτή, θα πραγματοποιηθεί η 4η έκδοση του Festival des Jardins με τίτλο: «Εκπληκτικές Προοπτικές» που θα αναδεικνύει τη μελέτη πίσω από το σχεδιασμό ενός κήπου από τους καλλιτέχνες τοπίου.
https://festivaldesjardins.departement06.fr/

Φεστιβάλ Κήπου στο Λίγηρα

Το Chaumont sur Loire International Garden Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Απριλίου έως τις 5 Νοεμβρίου και πρόκειται για μία… ευωδιαστή συνάντηση με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του χώρου στο μοναδικό σκηνικό του πάρκου στο κάστρο του Σομόν.

Ραντεβού στους κήπους
Στις 2, 3 και 4 Ιουνίου 2023 σε ολόκληρη τη Γαλλία θα πραγματοποιηθεί η 10η έκδοση του Rendez-Vous aux jardins, με κεντρικό θέμα «Η μουσική του κήπου».
www.rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr

Η Νάπολη στον Λούβρο
Από τις 7 Ιουνίου 2023 έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 μια μεγάλη έκθεση αριστουργημάτων από το Μουσείο του Capodimonte θα περιμένει τους επισκέπτες του Λούβρου για ένα «ταξίδι» στη Νάπολη.
www.louvre.fr

copyright__thibaut_voisin-TVO_04072022_GLM_0432


Galeries Lafayette
Πολλές, όμως, ακόμα είναι οι προτάσεις του φετινού Mediatour, ανάμεσα σε αυτές μία επίσκεψη στα θρυλικά πολυκαταστήματα Galeries Lafayette στο Παρίσι που φέτος προβάλλουν την… όμορφη πλευρά τους με τη Wellness Galerie σε ένα μοναδικό περιβάλλον 3.000 τ.μ. που προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι ομορφιάς και ηρεμίας. Ο χώρος συγκεντρώνει κάτω από την ίδια στέγη περιποίηση, αθλητισμό και τους καλύτερους ειδικούς. Μανικιούρ, πεντικιούρ, σάουνα, μασάζ, πιλάτες, καλλυντικά για γυναίκες και άνδρες και άλλα πολλά παρέχονται στο ειδικό τμήμα του παρισινού ομίλου. Τα πολυκαταστήματα, επιπλέον, εστιάζουν στη βιώσιμη μόδα μέσα από την ενότητα (Re)Store des Galeries Lafayette Haussmann με βίντατζ και μεταχειρισμένα ρούχα και αξεσουάρ, καθώς και με τη σειρά Go For Good που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοσμήματα, ρούχα και είδη διακόσμησης από ανακυκλωμένο υλικό και οργανικό βαμβάκι.
Όπως τόνισε η Σάρα Σαμπά Ντινάρ αρμόδια Διεθνών Σχέσεων και Influence Manager «τα Galeries Lafayette δεν είναι μόνο εμπειρία αγορών, αλλά και εμπειρία ευεξίας κάτω από την ίδια στέγη. Είναι το μόνο πολυκατάστημα στην Ευρώπη όπου υπάρχουν όλα τα παραπάνω συγκεντρωμένα σε ένα σημείο». Στο τμήμα Le Gourmet λαχταριστές είναι οι γαστρονομικές δημιουργίες οκτώ διάσημων σεφ και ζαχαροπλαστών εμπνευσμένες από την ασιατική, την ιταλική, τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ ξεχωριστά είναι τα πιάτα του νέου αστεριού της γαλλικής κουζίνας, τον Μορί Σακό, ο οποίος συνδυάζει την ιαπωνική με την αφρικανική κουζίνα.
Στα Galeries Lafayette ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο με ιδιωτικές ξεναγήσεις δύο Κυριακές το μήνα μαθαίνοντας πληροφορίες για τον μαγευτικό art nouveau θόλο που δεσπόζει στο χώρο και αποκαταστάθηκε πρόσφατα επαναφέροντας την αρχική του λάμψη, καθώς και να παρακολουθήσει επιδείξεις μόδας κάθε Παρασκευή στο Salon Opéra. Οι λάτρεις της κουζίνας έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μάθημα μαγειρικής ανακαλύπτοντας τα μυστικά της γαλλικής κουζίνας στο Ferrandi Paris Kitchen, αλλά και να μάθουν όλα τα βήματα για το τελειότερο macaron στο Lafayette Apartment.
Μπορεί τα πολυκαταστήματα που αποτελούν σύμβολο του Παρισιού, να είναι συνώνυμο της πολυτέλειας, όμως, ακολουθούν το πνεύμα της οικονομίας υιοθετώντας πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο την ηθική και υπεύθυνη λιανική.

NICE_VUE_GENERALE


Νίκαια-Κυανή Ακτή
Το μπλε και το πράσινο χαρακτηρίζουν την Νίκαια της Κυανής Ακτής: Το μπλε της θάλασσας, του ουρανού, το μπλε με το οποίο είναι χρωματισμένες οι καρέκλες πάνω στη θρυλική Promenade des Anglais, αλλά και το πράσινο της φύσης που κυριαρχεί στην πόλη της Νότιας Γαλλίας με τα πολυάριθμα πάρκα και τους κήπους.
Η Νίκαια, πρωτεύουσα της Κυανής Ακτής, είναι το δεύτερο σημαντικότερο τουριστικό κέντρο της χώρας, μετά το Παρίσι, με 5 εκατ. επισκέπτες ετησίως χάρη στο διεθνές αεροδρόμιό της και την πλούσια γκάμα καταλυμάτων. Το ήπιο κλίμα της, μάλιστα, ευνοεί για διακοπές όλο το χρόνο. Με περισσότερα από 300 εκτάρια πάρκων και κήπων και με ένα ξεχωριστό φως που μάγεψε καλλιτέχνες όπως ο Ματίς και ο Σαγκάλ αποτελεί ιδανικό προορισμό.
Σχετικά με τους δύο σπουδαίους ζωγράφους, μάλιστα, η Νίκαια φέτος γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Σαγκάλ και 60 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Ματίς, τα οποία όπως διευκρίνισε η αρμόδια Τύπου για το Γραφείο Τουρισμού της Μητροπολιτικής Νίκαιας, Κατερίνα Πρόκιλο, «βρίσκονται στον λόφο του Σιμιέ όπου στην αρχαιότητα έζησαν οι Ρωμαίοι και απέναντι από αυτόν υπάρχει ο λόφος του Κάστρου όπου έζησαν οι Έλληνες όταν έφτασαν στην περιοχή από τη Μασσαλία. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι η Νίκαια λεγόταν Νίκη στα αρχαία ελληνικά, επομένως έχουμε κοινά σημεία».
Η Νίκαια, με τις 300 ημέρες ηλιοφάνεια το χρόνο, εντάχθηκε πρόσφατα στον κατάλογο της UNESCO ως χειμερινό θέρετρο. Άλλωστε ήταν η πρώτη πόλη που έδωσε πνοή στον τουρισμό της χώρας, καθώς ήδη από τον 18ο αιώνα προσέλκυσε Βρετανούς αριστοκράτες που την επέλεξαν για το ήπιο κλίμα της. «Η αγγλική αριστοκρατία περνούσε τους χειμώνες εδώ δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης με τους ευγενείς της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες που πλέον είναι μουσεία ή ιδιωτικές κατοικίες», ανέφερε η Πρόκιλο.
Μπορεί στο άκουσμα της πόλης να σκεφτόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά η περιοχή είναι ιδανική και τους χειμερινούς μήνες, καθώς διαθέτει επτά χιονοδρομικά κέντρα και περισσότερα από 400 χλμ. πίστες για σκι.
Ένας ακόμα λόγος να επισκεφθείτε τη Νίκαια είναι και το περίφημο Καρναβάλι, ένα από τα πιο διάσημα και εντυπωσιακά του κόσμου. Κάθε χειμώνα το Καρναβάλι της Νίκαιας με τα μεγαλοπρεπή άρματα και τα πολύχρωμα κοστούμια προσελκύει πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες. Φέτος το 150ο Καρναβάλι της Νίκαιας  θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023, ενώ η μεγάλη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023.  
Επιπλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας δε θα ολοκληρωθεί στο Παρίσι, αλλά στη Νίκαια! Έτσι, η 111η έκδοση του Tour de France στις 21 Ιουλίου 2024 θα είναι η πρώτη με τερματισμό στην Promenade des Anglais.
Ενδιαφέρουσες, όμως, είναι και οι εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ των Κήπων της Κυανής Ακτής από τις 25 Απριλίου ως την 1η Μαΐου και το Φεστιβάλ της Τζαζ από τις 17 ως τις 21 Ιουλίου.

Εθνικό Κέντρο Μνημείων
Το Γαλλικό Κέντρο Εθνικών Μνημείων που υπόκειται στο Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, έχει υπό την αιγίδα του 100 εθνικά μνημεία με στόχο τη συντήρηση και αποκατάστασή τους. Ανάμεσα σε αυτά και το Hôtel de la Marine, το ιστορικό Μέγαρο του Γαλλικού Ναυτικού στην πλατεία Κονκόρντ, το οποίο άνοιξε τις πύλες του έπειτα από τρία χρόνια εργασιών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών οι ειδικοί επανέφεραν στην αρχική τους μορφή τους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων του 16ου αιώνα αποκαλύπτοντας την γοητεία τους που είχε κρυφτεί κάτω από στρώματα βαφής.
Στους χώρους του θα διοργανώνονται εκθέσεις, ενώ στεγάζονται το εστιατόριο Mimosa του διάσημου σεφ Ζαν-Φρανσουά Πιέζ και το καφέ Café Lapérouse για μοναδικές γευστικές εμπειρίες σε έναν ξεχωριστό χώρο.
Ένα ακόμα κτίριο που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Κέντρου Εθνικών Μνημείων είναι το Château de Villers-Cotterêts που αποτέλεσε κατοικία του βασιλιά Φραγκίσκου Α’ και ποτέ άλλοτε δεν ήταν ανοιχτό στο κοινό. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης θα φιλοξενεί την «Cité internationale de la langue française», συνδέοντας έτσι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας. Επιπλέον, στο χώρο θα πραγματοποιούνται εκθέσεις, ενώ αναμένεται να στεγαστεί και ξενοδοχείο τα ερχόμενα χρόνια. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο Γουίλιαμ Ρουσέλ, αρμόδιος Διεθνούς Ανάπτυξης του Κέντρου, ερωτηθείς σχετικά με τη σημαντική αύξηση της τουριστικής ροής στα μνημεία το 2022 που ξεπέρασε τα 10 εκατ. τουριστών φτάνοντας σε επίπεδα προ πανδημίας, δήλωσε πως «τα περασμένα χρόνια ήταν δύσκολα τουριστικά για το Παρίσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο κόσμος προτίμησε να μην επισκεφθεί μία μεγάλη πόλη, αλλά τις γύρω περιοχές. Πιστεύω ότι πλέον οι ταξιδιώτες θέλουν να ανακαλύψουν εκ νέου το Παρίσι. Έχουμε πολλούς επισκέπτες από Αμερική, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία». Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη η έκθεση της GlobalData που προβλέπει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις έως το 2025.

lavande--Alain-Hocquel-4101_jpg-1600px


Βωκλύζ
Βρίσκεται στην καρδιά της Προβηγκίας, η πρωτεύουσα του είναι η Αβινιόν με το περίφημο Παπικό Παλάτι, τα χωριουδάκια του μένουν αξέχαστα, τα χρώματα που το χαρακτηρίζουν είναι το μωβ της λεβάντας και το κόκκινο του κρασιού… Ο λόγος για το Βωκλύζ με το ήπιο κλίμα, την πλούσια ιστορία και τη φύση που προσφέρεται για δεκάδες υπαίθριες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία και η ποδηλασία. Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει σε ιδιωτικές ξεναγήσεις στο κάστρο Thézan, ένα αρχοντικό χτισμένο γύρω στο 1500 και να επισκεφθεί το πάρκο του με σύγχρονα έργα του Ετιέν Βιάρντ. Φέτος, μάλιστα, θα ανοιχτούν στο κοινό μερικά από τα ιστορικά δωμάτια του κάστρου. Παράλληλα, έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πώς κατασκευάζονται διακοσμητικά από φυσητό γυαλί στα εργαστήρια των ντόπιων τεχνητών. Όσο για το κομμάτι του πολιτισμού ενδιαφέρον έχει η έκθεση στο μουσείο Requien της Αβινιόν για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου εντομολόγου Ζαν-Ανρί Φαμπρ. Επιπλέον, οι ταξιδιώτες μπορούν να συμμετάσχουν σε μάθημα παρασκευής σαπουνιού στο Arôma’plantes μαθαίνοντας βήμα-βήμα πώς να φτιάξουν το δικό τους σαπούνι με απλά, φυσικά συστατικά και αιθέρια έλαια. Στη Γαλλία χρησιμοποιείται κατά μέσο όσο 1,6 κιλά σαπουνιού ετησίως ανά κάτοικο.
Σχετικά με τις δραστηριότητες που θα ενδιέφεραν τον Έλληνα ταξιδιώτη, η Μαγκαλί Ριπέρ αρμόδια Τύπου για το Βωκλύζ πρότεινε επισκέψεις στους αμπελώνες, αλλά και ποδηλασία για να ανακαλύψουν τα λιβάδια λεβάντας. Ως προς τα εργαστήρια που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν, η κυρία Ριπέρ ανέφερε τα αποστακτήρια όπου μπορεί ο ταξιδιώτης να παρασκευάσει το δικό του τζιν.
Αναφορικά με το τζιν το οικογενειακό αποστακτήριο Vadrouilleur, στους πρόποδες του Ventoux, πραγματοποιεί ξενάγηση και ανοίγει στο κοινό το εργαστήριο παρασκευής τζιν με γεύση... Προβηγκίας: Λεβάντα, θυμάρι, αψέντι, φράουλες, πεπόνι είναι μόνο μερικά από τα συστατικά για το ιδανικό απόσταγμα της οικογένειας Arnulf. Ο επισκέπτης, λοιπόν, μπορεί να επιλέξει τα αρωματικά φυτά της αρεσκείας του και στο τέλος της περιήγησης να φύγει με το δικό του μπουκάλι τζιν. 

lavande-Alain-Hocquel-6090_jpg-1600px


Από τα τέλη Ιουνίου ως τα μισά του Αυγούστου η λεβάντα σκεπάζει με το μωβ πέπλο της τους λόφους γύρω από τη Βαλ ντε Σολτ, στο Λουμπερόν και γύρω από το Βαλρεάς στο παπικό ενκλάβιο. Εκεί μπορείτε να συναντήσετε τους καλλιεργητές λεβάντας, να συλλέξετε λεβάντα, να περπατήσετε αλλά και να παρακολουθήσετε μαθήματα γιόγκα ανάμεσα στα ευωδιαστά φυτά που χαρακτηρίζουν την περιοχή.
Για διακοπές με κοριτσίστικη διάθεση το Βωκλύζ προσφέρει τη δυνατότητα παρασκευής βιολογικών καλλυντικών: Αναγνωρίστε τα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, κατανοήστε πώς παράγονται τα αιθέρια έλαια και πώς χρησιμοποιούνται. Μόλις ολοκληρώσετε το μάθημα έχοντας μαζί σας τα δικά σας καλλυντικά, είναι η κατάλληλη στιγμή για περιποίηση σε bio spa, ή για μία βόλτα με ποδήλατο για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα στην αλυσίδα βουνών Dentelles de Montmirail.
Στην ευρύτερη περιοχή και δη η Αβινιόν μπορείτε να ανακαλύψετε τη ντόπια γαστρονομία και να δοκιμάσετε το κρασί της. Προγραμματίστε, λοιπόν, μία βόλτα στην σκεπαστή αγορά της Αβινιόν, παρακολουθήστε μάθημα μαγειρικής, γευματίστε σε ένα βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο, συναντήστε τους ντόπιους αριστοτέχνες της γεύσης και απολαύστε μοναδικές διακοπές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό.

Métamorphoses du château de Villers-Cotterêts | Film 360°

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης