Κυκλώνας απειλεί τις έρευνες για το Boeing 777

Κυκλώνας απειλεί τις έρευνες για το Boeing 777

Oι νέες ελπίδες που προέκυψαν, όταν ένας γαλλικός δορυφόρος κατέγραψε εικόνες αντικειμένων να επιπλέουν στο νότιο Ινδικό, ήταν και πάλι φρούδες - Δεν βρέθηκε τίποτα

Κυκλώνας απειλεί τις έρευνες για το Boeing 777
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι έρευνες για το χαμένο Boeing 777 της Malaysia Airlines, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 8 Μαρτίου, όποτε και απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, με προορισμό το Πεκίνο.

Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι αεροσκάφος P-8 Poseidon του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το πλέον εξελιγμένο ερευνητικό αεροσκάφος στον κόσμο, δεν κατόρθωσε να βρει τα «λευκά αντικείμενα» που είχε εντοπίσει νωρίτερα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος να επιπλέουν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Εκπρόσωπος της Αρχής Ναυτικής Ασφάλειας της Αυστραλίας δήλωσε στο πρακτορείο R ότι αεροσκάφος P-8 Poseidon του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο οποίο ανετέθη να ερευνήσει τις παρατηρήσεις που έγιναν από το κινεζικό αεροσκάφος από ύψος 33.000 ποδιών δεν κατόρθωσε να εντοπίσει κάτι.

Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι τα αντικείμενα που εντοπίσθηκαν σήμερα από κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος έχουν σχέση με το χαμένο μαλαισιανό αεροπλάνο.

Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων προσθέτοντας ότι κινεζικά πλοία έχουν αρχίσει να φθάνουν στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Κλείσιμο

Οι παρατηρήσεις έγιναν από στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Iliouchine-76 που έχει σταλεί από τις κινεζικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται με τη συμμετοχή πολλών χωρών.

Το πλήρωμα του κινεζικού αεροσκάφους μεταβίβασε τα νέα δεδομένα στις αυστραλιανές αρχές, καθώς και στο κινεζικό παγοθραυστικό Xuelong, που παραμένει στην περιοχή.






Πάντως, οι νέες ελπίδες, που προέκυψαν το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), όταν ένας γαλλικός δορυφόρος κατέγραψε εικόνες αντικειμένων να επιπλέουν στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, ήταν και πάλι φρούδες, καθώς και από τη Μαλαισία λένε τώρα ότι, τελικά, επρόκειτο για «ήχους πιθανών αντικειμένων στην επιφάνεια της θάλασσας, που κατέγραψαν τα ραντάρ».

Eν τω μεταξύ, κινέζικα και ιαπωνικά αεροσκάφη προστέθηκαν τη Δευτέρα στη διεθνή επιχείρηση αναζήτησης του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών.

Βάσει εικόνων που έχουν σταλεί από κινεζικούς και πρόσφατα γαλλικούς δορυφόρους, η περιοχή αναζήτησης έχει περιοριστεί σε 59.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Γης.

Πάντως, παρά το ότι το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, έκανε λόγο για «αξιόπιστα στοιχεία», οι έρευνες -μέχρι στιγμής- δεν έχουν επιφέρει τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γουόρεν Τρας, δήλωσε ότι τα στοιχεία από τον γαλλικό δορυφόρο δείχνουν πως η θέση των αντικειμένων βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτή που είχε υπολογιστεί βάσει προηγούμενων στοιχείων. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τον γαλλικό δορυφόρο, η περιοχή αναζήτησης φέρεται πως είναι 850 χιλιόμετρα βόρεια από αυτή που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες οι έρευνες.

«Δεν είναι στην περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως το πιο πιθανό σημείο όπου βρίσκεται το σκάφος», δήλωσε ο Τρας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξετάσουν όλες τις εκδοχές.

«Βασιζόμαστε, υποθέτω, σε οποιαδήποτε πληροφορία βοηθά στις προσπάθειές μας να βρούμε το μέρος όπου θα επικεντρώσουμε τις έρευνές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κυκλώνας δυσκολεύει τις έρευνες 

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά παραμένουν άκαρπες, οι αρχές της Μαλαισίας και όσες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη ένα εμπόδιο που δυσκολεύει περισσότερο την πορεία των προσπαθειών ανεύρεσης του Boeing 777 στον Ινδικό Ωκεανό.

Συγκεκριμένα, η επιδείνωση του καιρού και η προειδοποίηση για την προσέγγιση του τροπικού κυκλώνας Τζίλιαν στην απομακρυσμένη περιοχή παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης και δημιουργούν νέα προβλήματα. 

Ο τροπικός κυκλώνας Τζίλιαν προκαλεί ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό όπου βρίσκονται τα πλοία που αναζητούν τυχόν συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία εντόπισε δορυφόρος.

Μάλιστα, ορισμένα από τα πλοία που κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να περάσουν μέσα από τον κυκλώνα.

Ο Τζίλιαν που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 95 χιλιόμετρα την ώρα έπληξε την Κυριακή το Νησί των Χριστουγέννων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης