Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για το plan X

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για το plan X

Επίθεση της αντιπολίτευσης με αφορμή τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ- Βολές για «υπονόμευση της δημοκρατίας- Επιμένει για εξεταστική η ΝΔ- Επίθεση Χουλιαράκη σε Γκάλμπρεϊθ

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση για το plan X
Θέατρο του παραλόγου θυμίζει η κυβέρνηση στην πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την επέτειο του περυσινού δημοψηφίσματος: Ενώ υπερασπίζεται το «υπερήφανο όχι» που η ίδια μετέτρεψε σε επονείδιστο «ναι», την  ίδια ώρα αντιμετωπίζει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «σχέδιο εκτροπής» του Γιάνη Βαρουφάκη, έχοντας όμως παράλληλα αντιπαράθεση και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, από τον οποίο παίρνει αποστάσεις.


Η αντιπολίτευση καταγγέλει την κυβέρνηση ότι το plan X που επεξεργαζόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης
Κλείσιμο
συνιστούσε σχέδιο δημοκρατικής εκτροπής με την εμπλοκή ακόμη και του στρατού, και γι αυτό τον λόγο δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το υπουργείο Αμύνης ενώ ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα διασφάλιζαν την εσωτερική τάξη.  Πάντως ενώ ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι το σχέδιο που είχε καταστρώσει ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού, τόσο ο ίδιο όσο και ο τότε σύμβουλός του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του, δηλώνουν ότι επρόκειτο για σχέδιο στην περίπτωση που οι εταίροι αποφάσιζαν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.


Κ. Μητσοτάκης για εξεταστική


Σήμερα το πρωί από την Φρανγκφούρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στα χθεσινά tweets  του πρωθυπουργού δήλωσε: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, αυτοί οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να πανηγυρίζουν για ένα δημοψήφισμα, το οποίο αξιοποίησαν μόνο και μόνο για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις δικές τους μικροκομματικές σκοπιμότητες». Παράλληλα επανέφερε το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως φθάσαμε στα capital controls: «Σήμερα, είναι περισσότερο παρά ποτέ ανάγκη να μάθουμε ακριβώς τι έγινε αυτούς τους πρώτους καταστροφικούς έξι μήνες του 2015...Ζητώ, και σήμερα, από τον Πρόεδρο της Βουλής, επιτέλους, να προγραμματίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Θυμίζω ότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που έχουμε καταθέσει το σχετικό αίτημα. Ο ελληνικός λαός πρέπει, επιτέλους, να μάθει όλη την αλήθεια και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες εκεί που πρέπει».


Επίθεση Χουλιαράκη σε Γκάλμπρεϊθ


Ενώ όμως η κυβέρνηση δέχεται την επίθεση της αντιπολίτευσης, επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον τότε σύμβουλό του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Σε επίθεση που εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης απαξίωσε τον ρόλο του κ. Γκαλμπρέιθ και ειδικότερα τα όσα αφορούν το plan B για μετάβαση στη Νέα Δραχμή, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία αναφέρει σε βιβλίο που είναι υπό έκδοση ο κ. Γκαλμπρέιθ. Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι αποτελούν «απίστευτες φαιδρότητες» οι ισχυρισμοί του και πρόσθεσε: «Ο κ. Γκάλμπρεϊθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ούτε σε μία σύσκεψη με αυτόν παρόντα από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015 που ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ποιος είναι ο κύριος Γκάλμπρεϊθ ; Είναι απίστευτες φαιδρότητες αυτά που λέει. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν έχει απολύτως καμία θεσμική θέση. Θα ήθελα να μας πει με ποιους συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις, ενώ δεν είχε συμμετοχή από Απρίλιο έως Αύγουστο 2015 και καμία θεσμική σχέση με τη διαπραγμάτευση».

Η αντιπολίτευση
Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει για «μεθοδευμένη υπονόμευση της δημοκρατίας» και ευθύνες που υπερέβαιναν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, όπως είπε, είχε λάβει από αλλού εντολή για επεξεργασία ενός Plan B.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης υπαινίχθηκε ότι δεν ήταν «διόλου τυχαία» η επίσκεψη του πρωθυπουργού δύο μέρες πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο είχε εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.

Στο θέμα παρενέβη και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία ανέφερε: «Μετά και από τις νέες αποκαλύψεις, η δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2015».


Αντιπαράθεση Μαξίμου- Βαρουφάκη


Η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τον κ. Βαρουφάκη για τον οποίο οι δύο υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Κοτζιάς δήλωσαν προ ημερών ότι μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχε προτείνει στην κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική Σαμαρά. Από το Μαξίμου παρέπεμπαν και σε παλαιότερες δηλώσεις και διαρροές που απαξίωναν την διαπραγματευτική του τακτική.

Ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι το plan X που επεξεργαζόταν με την ομάδα του ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού εάν όχι κατ εντολή του. Υπενθύμισε με tweets παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα: «Αν οι...δανειστές μας, προετοίμαζαν σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας; Α. Τσίπρας». Επίσης, «Τσίπρας για plan B: Φυσικά και είχα δώσει εντολή στον Βαρουφάκη για επεξεργασία σχεδίου άμυνας».

Χθες ο κ. Βαρουφάκης απάντησε και στις επιθέσεις που δέχθηκε από τους κ.κ. Κοτζιά και Παππά: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου».

Έχει ενδιαφέρον πάντως τα όσα αναφέρει ο ίδιος ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ σε ανάρτηση στον ιστότοπο DiEM25.org, του κινήματος του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Γκαλμπρέιθ αφού αναφέρει το πως έφθασε σε συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη λέει: «...Το εναλλακτικό πλάνο σχεδιάστηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν και με ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης αν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ο τότε υπουργός μου ζήτησε μια εναλλακτική σε περίπτωση που έβγαζαν τη χώρα εκτός ευρώ. Ξέραμε πως η διαπραγμάτευση θα κλιμακωνόταν και οι πιέσεις θα αυξάνονταν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Αλλά δεν ξέραμε τι μορφή θα έπαιρναν αυτές οι πιέσεις. Ήταν απαραίτητο να ήμασταν προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Μαζί, με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας δουλέψαμε για έξι εβδομάδες πάνω σε ένα πλάνο και καταθέσαμε υπόμνημα, το "Plan X ", τις πρώτες ημέρες του Μαΐου...Γι' αυτό και εργαστήκαμε ήσυχα, κυρίως μακριά από την Αθήνα. Το κύριο μέρος της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου, δεν είχε ανάμειξη. Στο τέλος της ημέρας ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε το σχέδιο στον Έλληνα πρωθυπουργό και ο κ. Τσίπρας πήρε την απόφαση που όλοι ξέρουμε».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη για τα περυσινά γεγονότα αναφέρει:  «Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, καταλάβαμε πως η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να πετάξει λευκή πετσέτα. Μετά την αποτυχία του να αποτρέψει τον κ. Τσίπρα, ο Γ. Βαρουφάκης υπέγραψε την επιστολή παραίτησης του τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Ιουλίου. Αναγνωρίζοντας την καμπάνια της τρόικας για να τον κάνει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από έναν υπουργό που θα ήθελε να υπογράψει τα χαρτιά της "υποταγής", η ανακοίνωση Βαρουφάκη έκλεινε ως εξής: “Και θα πρέπει να "φοράω" το απεχθές δημιούργημα των δανειστών με υπερηφάνεια».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης