Χιλιάδες κόσμου άκουσαν τον Σάκη Ρουβά να τραγουδά το «Άξιον Εστί»

Χιλιάδες κόσμου άκουσαν τον Σάκη Ρουβά να τραγουδά το «Άξιον Εστί»

Με παρατεταμένο χειροκρότημα τον υποδέχθηκε το συγκεντρωμένο πλήθος, που έχει κατακλύσει στην πλατεία της Νέας Σμύρνης - Ενα σεμνό «ευχαριστώ» ήταν η απάντηση του τραγουδιστή στην αποθέωση από τον κόσμο - Πολλοί επώνυμοι έσπευσαν να απολαύσουν τη μουσική παράσταση 

Χιλιάδες κόσμου άκουσαν τον Σάκη Ρουβά να τραγουδά το «Άξιον Εστί»
Λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, εν μέσω αποθέωσης από το συγκεντρωμένο πλήθος χιλιάδων ανθρώπων, ανέβηκε στη σκηνή ο Σάκης Ρουβάς για να ερμηνεύσει το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. 



Η πλατεία της Νέας Σμύρνης βούλιαξε από κόσμο (υπολογίζεται πως περίπου 15.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκεί) που χειροκροτούσε με θέρμη τον τραγουδιστή, ενώ ερμήνευε ένα από τα κορυφαία έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Εκείνος, απάντησε στο τέλος με ένα σεμνό «ευχαριστώ» από μικροφώνου στο πλήθος που τον αποθέωνε. 

Κλείσιμο




Ο κόσμος είχε από νωρίς κατακλύσει την πλατεία της Νέας Σμύρνης για να απολαύσει την συναυλία, ενώ στις γύρω καφετέριες, στους δρόμους, αλλά και στα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών δεν έπεφτε καρφίτσα! 

Ο Σάκης Ρουβάς ερμήνευσε το ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή, ενώ στο ρόλο του ψάλτη ήταν ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης και  στο ρόλο του αφηγητή ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος. Συμμετείχαν επίσης, η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ σε μουσική διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα και η Orchestra Mobile με μουσική διεύθυνση από τον Θεόδωρο Ορφανίδη.









Το έργο έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Κότσιρας, αλλά και παιδικές χορωδίες και ορχήστρες. 





Σημειώνεται πως στο άκουσμα ότι ο δημοφιλής τραγουδιστής θα είναι εκείνος που θα ερμηνεύσει το «Αξιον Εστί», υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από καλλιτέχνες και απλό κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές κι εκείνες του Παντελή Θαλασσινού, που έγραψε στο facebook: «Μη παρακαλώωω σας μηηη...», και του Θάνου Μικρούτσικου που ευχήθηκε στον Σάκη Ρουβά «καλή επιτυχία». «Στο παρελθόν έχω παρεξηγηθεί, αλλά θεωρώ ότι η μουσική δεν είναι μία και ενιαία με καλά και κακά πράγματα. Θεωρώ ότι είναι διαφορετικά πράγματα. Ο Ρουβάς είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης ενός χώρου που δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας χώρο, επομένως δεν μπορεί να είναι πειστικός, όσο καλός τραγουδιστής και να είναι. Αν όμως μας διαψεύσει, καλώς να ορίσει» έγραψε χαρακτηριστικά  ο γνωστός δημιουργός.



Είναι η τρίτη φορά, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο Σάκης Ρουβάς, βρίσκεται στο επίκεντρο μίας έντονης κριτικής. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις αντιδράσεις για τις «Βάκχες» και την επεισοδιακή βράβευσή του τον περασμένο Δεκέμβριο για την ερμηνεία του στην τραγωδία του Ευριπίδη κατά την τελετή απονομής των βραβείων «Κάρολος Κουν»; Επειτα από τη βράβευσή του η γνωστή ηθοποιός, Χρυσούλα Διαβάτη, αρνήθηκε να παραλάβει τη διάκρισή της λέγοντας τα εξής:  «Πρέπει να έρθει η αστυνομία του θεάτρου να τακτοποιήσει λίγο τα θέματα, γιατί τα βραβεία πάνε σε σταρς, ηθοποιούς και μοντέλα». Αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να στηρίξουν την κυρία Διαβάτη, όμως, ένα είναι το μόνο σίγουρο: ο Σάκης Ρουβάς δεν πτοείται από τις σκληρές κριτικές κι έχει βαλθεί να αποδείξει σε όλους ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτε από όλα εκείνα τα οποία είναι ικανός να κάνει.



Σάκης Ρουβάς: «Δεν θα μείνω στάσιμος επειδή έτσι θέλουν κάποιοι»
Ο αγαπημένος καλλιτέχνης σε συνέντευξη στο «Thema People», μίλησε για το «Αξιον Εστι», για τους επικριτές του και για πώς αισθάνεται για τον νέο του ρόλο. «Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναλογιστεί τη ζωή του, να σκεφτεί πολύ καλά ποιος είναι, πού πάει και κυρίως πού θέλει να πάει. Και στην περίπτωση που θέλει να προχωρήσει οφείλει να αναρωτηθεί αν μπορεί να το καταφέρει στάσιμος ή πρέπει να δοκιμαστεί για να εξελιχθεί. Κι εγώ δεν θα μείνω στάσιμος επειδή έτσι θέλουν κάποιοι», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Σάκης Ρουβάς, για να απαντήσει σε όσους τον κρίνουν αρνητικά, σημειώνοντας πως «είμαι από τη φύση μου μαχητής. Δεν τίθεται θέμα λοιπόν για το αν και πώς θα ζήσω. Θα ζήσω, και μάλιστα, όπως επιλέγω εγώ. Οποιος θέλει να βαράει, ας βαράει».

Οσον αφορά στο πώς αισθάνεται που θα ερμηνεύσει ένα τόσο σπουδαίο έργο, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη και τιμή καταρχάς που μου πρότειναν ο Δήμος Νέας Σμύρνης και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης να λάβω μέρος σε αυτόν τον εορτασμό και με εμπιστεύτηκαν για να δώσω το δικό μου ερμηνευτικό αποτύπωμα στο μυθικό αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη. Στέκομαι με δέος και σεβασμό απέναντι στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί τον μέγιστο οικουμενικό δημιουργό και παγκόσμιο σύμβολο του Ελληνισμού. Κάθε φορά που διαβάζω, ακούω, μελετώ το “Αξιον Εστί” η μελωδία του αγγίζει βαθιά την ψυχή μου. Θα το προσεγγίσω με πάθος, σεβασμό και με τη δύναμη των συναισθημάτων που προκαλεί το μεγαλείο του έργου». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη)




Μίκης Θεοδωράκης: «Η χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση»
Τη δική του απάντηση, στηρίζοντας εμμέσως τον Σάκη Ρουβά, έδωσε και ο Μίκης Θεοδωράκης, εκδίδοντας ανακοίνωση για το θέμα, τονίζοντας ωστόσο πως δεν ήταν δική του απόφαση η επιλογή του Σάκη Ρουβά. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα κάτωθι: «Επειδή τελευταία γράφτηκαν πολλές ανακρίβειες με αφορμή τη συμμετοχή του κ. Ρουβά στην συναυλία που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης με το “Άξιον Εστί”, αναγκάζομαι να διευκρινίσω τα εξής:1) Είναι γνωστές οι απόψεις μου για το θέμα των “απαγορεύσεων”, τις οποίες απόψεις υποστηρίζω εδώ και δεκαετίες και συνοψίζονται στα εξής: Πιστεύω ότι το έργο από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ξεφεύγει ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό, που δεν έχει δικαίωμα να κρίνει δικτατορικά ποιος είναι “άξιος” να το ερμηνεύσει και ποιος όχι. Μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος. Αυτοί τελικά κρίνουν τι θα πάει στα σκουπίδια και τι θα μείνει για πάντα. Θα πρέπει επίσης να πω ότι θεωρώ την χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση». (Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη)


 



Νάνα Μούσχουρη: «Καλή επιτυχία, Σάκη»
Τη στήριξή της στον Σάκη Ρουβά, μετά τα επικριτικά σχόλια ορισμένων, εξέφρασε μέσω επιστολής της και η Νάνα Μούσχουρη, τονίζοντας -μεταξύ άλλων-  τα εξής: «Σε παρακολουθώ σε όλα τα μουσικά βήματά σου και χαίρομαι που η καριέρα σου εξελίσσεται σοβαρά και όμορφα, γιατί είναι υποχρέωση κάθε καλλιτέχνη, για να μη μείνει στάσιμος, να δοκιμάζει και άλλα είδη μουσικής, στα οποία μπορεί να δώσει μια άλλη πνοή, νεώτερη.  Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι παρούσα στην παράστασή σου, αλλά θα είμαι εκεί με τη σκέψη μου. Με το ταλέντο σου, την ειλικρίνεια, το σεβασμό και την αγάπη σου για τη μουσική θα προωθήσεις στη δική σου γενιά και στο μέλλον ένα μεγάλο μουσικό έργο». (Διαβάστε εδώ την επιστολή της Νάνας Μούσχουρη) 















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης