Χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη δια βίου;

thiroxini1

Η ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται μια.. υπεραιωνόβια θεραπευτική ουσία, η θυροξίνη. Πρόκειται για την ορμόνη του θυρεοειδούς αδένα που το 1914 απομονώθηκε από τους επιστήμονες, «κλείστηκε» σε σκεύασμα και χορηγείται σε εκατομμύρια ασθενείς με διαταραχές του θυροειδούς, και η οποία πλέον επανεξετάζεται. «Χρειάζεται αγωγή με θυροξίνη δια βίου;»: Το κλινικό ερώτημα πότε να διακόπτεται η αγωγή σε ασθενή που λαμβάνει θυροξίνη έχει αρχίσει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα χωρίς όμως να υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Απάντηση στο κρίσιμο αυτό ερώτημα, δηλαδή εάν πρέπει και πότε να διακόπτεται η χορήγηση θυροξίνης σε ασθενή με υποθυρεοειδισμό, δίνει ελληνική μελέτη που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Με δεδομένο πως σήμερα η θυροξίνη αποτελεί το πρώτο φάρμακο σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ και το τρίτο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιλαμβάνεται κάποιος την αξία των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης. Ομοίως, εάν σκεφθεί κάποιος τα 700 εκατομμύρια ασθενείς με νόσους του θυρεοειδούς παγκοσμίως και τους περίπου 700.000 στη χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

thiroxini2
thiroxini3


Ενδοκρινολόγοι του Νοσοκομείου Metropolitan και του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου μελέτησαν το θέμα. Από την αξιολόγηση των δεδομένων προέκυψε ότι σε 291 ασθενείς που δεν είχαν σαφώς τεκμηριωμένο λόγο λήψης αγωγής (θυρεοειδεκτομή, κύηση κ.λπ.) η χορήγηση αγωγής με θυροξίνη ήταν απαραίτητη μόλις στο 40% των ατόμων.

Μάλιστα, φάνηκε ότι η ηλικία, το βάρος, η διάρκεια λήψης αγωγής, η δόση, η παρουσία θετικών αντισωμάτων θυρεοειδούς και ο όγκος του αδένα δεν σχετίζονταν με την ανάγκη συνέχισης της αγωγής.

Στην έρευνα επισημάνθηκε πως η μακροχρόνια λήψη θυροξίνης σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, διαταραχές από το καρδιαγγειακό και οστεοπόρωση, δεδομένα που καθιστούν υποχρεωτική την αναθεώρησης της λήψης αγωγής σε όσους την λαμβάνουν και ιδιαίτερα στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας, Δρ Σαράντης Λιβαδάς τονίζει την αναγκαιότητα επαναξιολόγησης χορήγησης αγωγής σε άτομα που δεν έχουν σαφή λόγο λήψης αγωγής σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες. Εξίσου σημαντικό, κατά τον ειδικό, είναι η ανάγκη λήψης αυτής της θεραπευτικής απόφασης από τους εξειδικευμένους ιατρούς, δηλαδή τους ενδοκρινολόγους.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Δρ Ελένη

Καλή τύχη στο να πείσετε τους διαπλεκόμενους με φαρμακευτικές ντόπιους συναδέλφους μου να μειώσουν τις αχρείαστες συνταγογραφήσεις ορμονικών σκευασμάτων θυροξίνης. Εδώ δε δέχονται να μειώσουν τα ψυχοφάρμακα/νευροληπτικά/αντικαταθλιπτικά/υπνωτικά, που μοιράζουν σε ποσότητες παγκόσμιου ρεκόρ, παρ'όλες τις επικίνδυνες παρενέργειες και τον εθισμό! Ειδικά οι Ενδοκρινολόγοι, αν αρχίσουν να μειώνουν ασθενείς με "θυρεοειδοπάθειες" θα πρέπει να κλείσουν οριστικά τα ιατρεία τους, από αυτά ζούνε, όλα τα υπόλοιπα ορμονικά προβλήματα αντιμετωπίζονται επιτυχώς από άλλες ιατρικές ειδικότητες.

kostas

Μπράβο στην ομάδα και στους Έλληνες επιστήμονες που δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα που για χρόνια μαστίζουν την ανθρωπότητα και ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους !!! Ειδήσεις που μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες και σπάνε τη μιζέρια και την κακομοιριά της ειδησιογραφίας....

Γιάννης

Εντελώς ακατανοητη η αποδοση του αρθρου. Κανεις δεν καταλαβε τελικα ποιο ήταν το αποτέλεσμα της μελέτης και ποια η επιτυχία της. Γράφετε γράφετε χωρίς να ξέρετε τι γραφετε.

GAL

Μήπως οι ξυγγραφείς του άρθρου κατάλαβαν σε ποίο συμπέρασμα κατέληξαν, για να το κατανοήσουν και οι ταλαίπωροι δημοσιογράφοι;

Καλά τα λεει το αρθρο

Ετσι οπως το καταλαβαίνω το συμπέρασμα ειναι οτι θα πρεπει να παψουν οι γιατροί να συνταγογραφούν αφειδώς, οπως γίνεται τώρα, θυροξίνη γιατι υπάρχουν παρενέργειες και οχι σαφή ωφέλη. Ολοι οι ασθενείς με Χασιμότο θέλουν να παίρνουν θυροξίνη για να διατηρήσουν το βάρος τους χαμηλό. Αυτο πρεπει να σταματήσει. Το αρθρο λεει οτι μονο σε ειδικές περιπτώσεις πρεπει να χορηγείται θυροξίνη και οχι σε ολες και οτι οσοι εχουν διαγνωσθεί με θετικά αντισώματα (δηλ Χασιμότο) δεν χρειάζονται θυροξίνη. Πρεπει να γινουν νεες μελέτες και να βρούνε το σωστό φάρμακο για το Χασιμότο. Μέχρι τότε, θα τρελλαινόμαστε στη δίαιτα και στη γυμναστική για να αποφύγουμε την παχυσαρκία.

Κουλης

Σωστος.. και χωρις ερευνα μπορουσα να γραψω τετοιες θεωριες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sphynx

Μη σας ξεγελά το «σοβαρό» παρουσιαστικό της. Εκτός από έξυπνη και ζωηρή, είναι της αγκαλιάς, κοινωνική και αθλητική. Είναι η γάτα Donskoy Sphynx

penthos

Υπάρχουν αρκετές λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την διαχείριση του πένθους και συχνά οι άνθρωποι συγχέουν τη θλίψη από μια απώλεια με την κατάθλιψη