Οξύ έμφραγμα: Κομβική η ταχεία επαναιμάτωση του μυοκαρδίου – Οι τεχνικές που σώζουν ζωές

Οξύ έμφραγμα: Κομβική η ταχεία επαναιμάτωση του μυοκαρδίου – Οι τεχνικές που σώζουν ζωές

Για όλες τις εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, που βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς μιλά στο ygeiamou ο κύριος Αλέξιος Π. Δήμας, Καρδιολόγος, Διευθυντής της Δ' Καρδιολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ

man_heart_2064763088
Η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αποτελούν την κυριότερη αιτία θνητότητος, πιστοποιείται από τη μείωση του αριθμού θανάτων καρδιαγγειακής αιτιολογίας ανά 100.000 πληθυσμού από 450 το 1970, στους 100 το 2010.

Το επίτευγμα αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, απότοκο των εξελίξεων στη διαγνωστική προσπέλαση, φαρμακολογία, καρδιοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία και των ερευνητικών προσπαθειών, που οδήγησαν στην κατανόηση των μηχανισμών νοσηρότητος και την στοχευμένη αντιμετώπισή τους.

Η στεφανιαία νόσος, συνέπεια των αθηρωματικών, (αποφρακτικών) αλλοιώσεων, των αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά, είναι η συνηθέστερη αιτία καρδιακής νοσηρότητος και θνητότητος.

Η σοβαρότερη εκδήλωσή της, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, προκύπτει όταν, μετά από ρήξη ή διάβρωση αθηρωματικής πλάκας και τον σχηματισμό αποφρακτικού θρόμβου, η περιοχή του μυοκαρδίου που αρδεύεται από το αποφραχθέν αγγείο, ισχαιμεί και υφίσταται μη αναστρέψιμη βλάβη.


Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης