Άνοια: Το μαχητικό άθλημα που διπλασιάζει τον κίνδυνο γνωστικής βλάβης

Άνοια: Το μαχητικό άθλημα που διπλασιάζει τον κίνδυνο γνωστικής βλάβης

Τα χτυπήματα στο κεφάλι που είναι αναπόφευκτα, όταν κάποιος ασχολείται –έστω και ερασιτεχνικά- με το μποξ χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς σε νέα μελέτη φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού τραυματισμού και πρώιμης έναρξης της άνοιας

211129172704_box-1280x720
Η ενασχόληση με το ερασιτεχνικό μποξ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής βλάβης και πρώιμη έναρξη της άνοιας, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Cardiff, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Journal of Sport Medicine.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνταν με την πυγμαχία (μποξ) σε νεαρή ηλικία είχαν διπλάσιο κίνδυνο βλάβης παρόμοιας με τη νόσο Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με όσους δεν έκαναν μποξ, ενώ το άθλημα συνδέθηκε, επίσης, με πρώιμη κατά πέντε περίπου χρόνια έναρξη της άνοιας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αξιολογηθεί μια απαγόρευση σε χτυπήματα στο κεφάλι για τους ερασιτέχνες αθλητές.

Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις μακροχρόνιες επιδράσεις της ερασιτεχνικής ενασχόλησης με το μποξ στον εγκέφαλο και οι ερευνητές αναφέρουν ότι προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που συνδέουν την άνοια με το συγκεκριμένο άθλημα και τον τρέχοντα διάλογο για τα μέτρα ασφαλείας.

«Είναι γνωστό πως το επαγγελματικό μποξ προκαλεί χρόνια τραυματική εγκεφαλική βλάβη, αλλά λίγες είναι οι μακροχρόνιες έρευνες για το ζήτημα αυτό στο ερασιτεχνικό μποξ. Η μελέτη μας, λοιπόν, παρέχει κάποια από τα καλύτερα στοιχεία που δείχνουν ότι το ερασιτεχνικό μποξ σχετίζεται με κλινικά μετρήσιμο μακροχρόνιο εγκεφαλικό τραυματισμό, που εκδηλώνεται ως πιο πρώιμη έναρξη της βλάβης που μοιάζει με τη νόσο Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής, Δρ. Peter Elwood.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης