Αυστραλία: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση των ζώων στο νησί Καγκουρό

Αυστραλία: Μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση των ζώων στο νησί Καγκουρό

Ανάμεσα στα πτώματα σε αποσύνθεση σκοτωμένων ζώων, διασώστες ψάχνουν στο εθνικό πάρκο για τραυματισμένα, χαμένα ή πεινασμένα ζώα - Η Αυστραλή υπουργός Περιβάλλοντος  δήλωσε ότι τα Κοάλα ενδέχεται για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τα απειλούμενα ζώα

aftstralia645
Μάχη ενάντια στον χρόνο έχει ξεκινήσει προκειμένου να σωθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ζώων, κυρίως Κοάλα, θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών στο νησί Καγκουρό της Αυστραλίας.

Από τον Σεπτέμβριο τεράστιες πυρκαγιές έχουν καταστρέψει ολόκληρες περιοχές στη νότια και την ανατολική Αυστραλία, προκαλώντας τον θάνατο περίπου ενός δισεκατομμυρίου ζώων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τους ειδικούς να φοβούνται πλέον ότι κάποια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Στο νησί Καγκουρό, ένα πραγματικό καταφύγιο για μοναδική χλωρίδα και πανίδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Ανάμεσα στα πτώματα σε αποσύνθεση σκοτωμένων ζώων, διασώστες ψάχνουν στο εθνικό πάρκο για τραυματισμένα, χαμένα ή πεινασμένα ζώα.

«Όταν φτάσαμε στην περιοχή, πιστεύαμε ότι τίποτε δεν θα έχει καταφέρει να επιβιώσει, όμως κάθε μέρα βρίσκουμε επιζώντες», εξήγησε η Κέλι Ντόνιταν ειδική στη διαχείριση κρίσεων της φιλοζωικής οργάνωσης Humane Society International.

«Ο χρόνος πιέζει»

Μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων έχει καταστραφεί, κι έτσι μειώνονται καθημερινά οι πιθανότητες επιβίωσης των ζώων που έχουν καταφέρει να σωθούν.

«Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε η Ντόνιταν. «Κάθε μέρα που περνά μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των ζώων και τα όργανά τους κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες», σύμφωνα με την ειδικό.

Κλείσιμο
Το νησί Καγκουρό, που βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών με φέρι μπόουτ από την Αδελαΐδα, ήταν πριν από τις πυρκαγιές αυτές ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, κυρίως χάρη στα παρθένα τοπία του και την πανίδα του.

Ένα από τα πιο διάσημα ζώα του νησιού είναι το μαύρο κακατούα, ένα είδος πουλιού που έχει εξαφανιστεί στην υπόλοιπη Αυστραλία. Οι διασώστες διέσχισαν με τα πόδια τις κατεστραμμένες περιοχές του εθνικού πάρκου στο νησί και δεν άκουσαν κανένα πουλί.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι τα ποντίκια καγκουρό που ήδη κινδύνευαν με εξαφάνιση πριν από τις πυρκαγιές.

«Πιστεύουμε ότι απέμεναν περίπου 500 (πριν από τις πυρκαγιές)», εκτίμησε η Ιλέιν Μπένστεντ, γενική διευθύντρια των ζωολογικών κήπων της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC.

Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα ποντίκια καγκουρό ζούσαν στο δυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές, πολλές εκ των οποίων εξακολουθούν να μαίνονται.

Κοάλα

Οι διασώστες αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουν μικρού μεγέθους ζώα ζωντανά, οπότε επικεντρώνονται κυρίως στα μεγάλα, κυρίως τα κοάλα.

Στο νησί Καγκουρό ζει το μοναδικό είδος κοάλα που δεν αρρωσταίνει από χλαμύδια, μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που είναι μοιραία για τα μαρσιποφόρα. Αυτό το είδος αποτελεί μια κάποια «εγγύηση» για το μέλλον των κοάλα.

Η Αυστραλή υπουργός Περιβάλλοντος Σούζαν Λέι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα μαρσιποφόρα «επλήγησαν πολύ» και ενδέχεται για πρώτη φορά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο με τα απειλούμενα ζώα.

Τα κοάλα που σώζονται από το νησί Καγκουρό μεταφέρονται σε προσωρινό καταφύγιο που έχει δημιουργηθεί στο εθνικό πάρκο του νησιού. Κάποια είναι σοβαρά τραυματισμένα και χρειάζεται να υποβληθούν σε ευθανασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης