Σουρινάμ: Κάθειρξη 20 ετών στον πρόεδρο της χώρας για εκτελέσεις αντιφρονούντων

Σουρινάμ: Κάθειρξη 20 ετών στον πρόεδρο της χώρας για εκτελέσεις αντιφρονούντων

Το στρατοδικείο έκρινε σήμερα ότι ο Μπούτερσε είχε την επίβλεψη μιας επιχείρησης το 1982 κατά την οποία στρατιώτες εκτέλεσαν 15 επικριτές της στρατιωτικής χούντας

surinam22
Δικαστήριο του Σουρινάμ καταδίκασε σήμερα τον πρόεδρο της χώρας Ντέζι Μπούτερσε σε πολυετή ποινή κάθειρξης για την εκτέλεση 15 αντιφρονούντων το 1982, την εποχή που ήταν στρατιωτικός διοικητής της χώρας, αφού κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία μαζί με άλλους στρατιωτικούς.

Το στρατοδικείο επέβαλε 20ετή κάθειρξη στον πρόεδρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα αυτό το διάστημα.

Ο Μπούτερσε έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ιστορία του Σουρινάμ από το 1975, όταν η πρώην ολλανδική αποικία ανέκτησε την ανεξαρτησίας της. Κυβέρνησε τη χώρα των 560.000 κατοίκων τη δεκαετία του 1980, ανέλαβε ξανά την εξουσία το 2010 και εξασφάλισε την επανεκλογή του για μια νέα πενταετή θητεία το 2015.

Το στρατοδικείο έκρινε σήμερα ότι ο Μπούτερσε είχε την επίβλεψη μιας επιχείρησης κατά την οποία στρατιώτες που ήταν υπό τις διαταγές του απήγαγαν 16 από τους κορυφαίους επικριτές της στρατιωτικής χούντας από τα σπίτια τους και σκότωσαν τους 15 από αυτούς σε ένα αποικιακό φρούριο του Παραμαρίμπο.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν δικηγόροι, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί. Ένας συνδικαλιστής επέζησε και αργότερα κατέθεσε εναντίον του Μπούτερσε.

Ο πρόεδρος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να εφεσιβάλει την απόφαση.

Κλείσιμο
Οι επικριτές του θεωρούν τον 74χρονο πολιτικό δικτάτορα. Το 1999 είχε καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της Ολλανδίας για εμπορία ναρκωτικών. Το 2005 δικαστής του Σουρινάμ καταδίκασε τον γιο του, Ντίνο, για διακίνηση κοκαΐνης, λαθρεμπόριο όπλων και κλεμμένων πολυτελών αυτοκινήτων.

Ο Μπούτερσε και το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) του οποίου είναι επικεφαλής προσπαθούσαν επί χρόνια να παρεμποδίσουν τη δικαστική διαδικασία σε βάρος του, η οποία ξεκίνησε το 2007. Το 2012, η Βουλή, στην οποία πλειοψηφούσε το NDP, πέρασε έναν νόμο χορηγώντας του ασυλία, όμως αργότερα τα δικαστήρια τον ακύρωσαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης