Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στην Ιταλίαη έκθεση που δημοσίευσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Istat για τα στερεότυπα που συντηρούνται στη συνείδηση των πολιτών της χώρας γύρω από την κακομεταχείριση των γυναικών, θεωρώντας την ίδια τη συμπεριφορά και τον τρόπο ένδυσής τους υπεύθυνη για την πρόκληση σεξουαλικών επιθέσεων.
Από τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν με αφορμή του εορτασμού της Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, προκύπτει πως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς (άνδρες και γυναίκες) εξακολουθεί να πιστεύει πως οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά του ασθενούς φίλου οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο που ντύνονται οι εκπρόσωποί του. Το 39,3% των ερωτηθέντων μάλιστα πιστεύει πως μία γυναίκα μπορεί να μην εξαναγκασθεί σε σεξουαλική πράξη εάν δεν το επιθυμεί και το εκφράσει. Κι άλλο ένα 15% θεωρεί πως εάν μία γυναίκα βρίσκεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος, ή ναρκωτικών, είναι εξίσου προσωπικά υπεύθυνη για όποια σεξουαλική επίθεση υποστεί.
Συνεπώς, για μεγάλη μερίδα του ιταλικού πληθυσμού, η ίδια η γυναίκα ευθύνεται για όσα πάθη «προκαλεί» ενσυνείδητα στον ανδρικό πληθυσμό. Κι ακόμη χειρότερα: για το 10% του πληθυσμού, οι κατηγορίες για βιασμό συνήθως «είναι ψευδείς» (αυτό πιστεύει το 12,7% των ανδρών και το 7,9% των γυναικών). Για άλλο ένα 7,2% «απέναντι σε μία σεξουαλική πρόταση οι γυναίκες συχνά λένε 'όχι' αλλά εννοούν 'ναι'», ενώ για το 6,2% οι «σοβαρές»γυναίκες ουδέποτε διατρέχουν κίνδυνο να βιασθούν. Επιπλέον, μόλις το 1,9% θεωρεί πως συνιστά βία ο εξαναγκασμός σε συνεύρεση εκ μέρους του συζύγου ενάντια στην άρνηση της συντρόφου του.
Αλλά ακόμη και για τη σωματική βία, το 7,4% θεωρεί πως είναι αποδεκτό ένα αγόρι «να χαστουκίζει τη σύντροφό του εάν θεωρεί πως τη φλερτάρει άλλος άνδρας», ενώ το 6,2% θεωρεί φυσιολογικό σε ένα ζευγάρι να «ξεφεύγει που και που κανένα σκαμπίλι». Επίσης, το 17,7% θεωρεί αποδεκτό να παρακολουθεί και να ελέγχει ένας άνδρας τη δραστηριότητα της συντρόφου του στο κινητό, ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όσον αφορά τις περιοχές που δείχνουν μικρότερη ανοχή στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ξεχωρίζουν η Σαρδηνία (15,2%) και η Βαλ ντ' Αόστα (17,4%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα Αμπρούτσι (38,1%) και η Καμπανία (35%). Γενικά, ο Νότος (με ένα 67,8%) εμφανίζεται να επιμένει περισσότερο στα στερεότυπα για τη γυναίκα, έναντι του Βορρά (52,6%). Αυτά τα στερεότυπα έχουν να κάνουν περισσότερο με την εργασία και την οικογένεια--το 32% πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό για τον άνδρα να είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, ενώ για το 31,5% οι άνδρες είναι λιγότερο ικανοί να κάνουν οικιακές εργασίες και για το 27,9% είναι καθήκον του άνδρα να φροντίζει για τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας. Αντίθετα, μόλις για το 8,8% είναι αναγκαίο να φροντίζει ο άνδρας για τις αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια.
Οι δύο αυτές διακρίσεις αποτελούν μια σημαντική αναγνώριση της στρατηγικής πορείας του Ομίλου B&F, ο οποίος συνεχίζει να επενδύει με συνέπεια στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη δημιουργικότητα και στη διαρκή εξέλιξη
Από τους ασπροπίνακες, στα μαθητικά lockers και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αιθουσών διδασκαλίας: Tο πρόσωπο της εκπαίδευσης αλλάζει και μία ελληνική εταιρεία πρωτοπορεί.
Στους μήνες που απουσίασε από τη δουλειά της λόγω άδειας μητρότητας, η Κατερίνα Πετράκη παρακολούθησε από απόσταση μια αλλαγή που εξελισσόταν με ταχύτητα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη άρχιζε να περνά από τη θεωρία στην πράξη, αποκτώντας θέση στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων επαγγελμάτων. Αυτό που μέχρι πρότινος έμοιαζε με μια τεχνολογία του μέλλοντος, γινόταν σταδιακά μέρος του παρόντος.