Τραμπ: Σύντομα θα υπογράψουμε την πρώτη φάση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

Τραμπ: Σύντομα θα υπογράψουμε την πρώτη φάση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να επιλέξουν μια νέα τοποθεσία για την υπογραφή της Φάσης 1 της Εμπορικής Συμφωνίας», ανέφερε ο Τραμπ - Οι υπογραφές επρόκειτο να «πέσουν» τη σύνοδο κορυφής του APEC στη Χιλή, στις 16-17 Νοεμβρίου, ωστόσο η συγκεκριμένη εκδήλωση ακυρώθηκε

trump_mak
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα ανακοινώσουν σύντομα τη νέα τοποθεσία όπου ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας αφού η Χιλή ακύρωσε την προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να επιλέξουν μια νέα τοποθεσία για την υπογραφή της Φάσης 1 της Εμπορικής Συμφωνίας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η νέα τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψουν!».

Η απόφαση της Χιλής να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής του APEC που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη χώρα στις 16-17 Νοεμβρίου ανέτρεψε τα σχέδια του Τραμπ και του Σι για υπογραφή συμφωνίας στο περιθώριο του συγκεκριμένου φόρουμ.

Ο Τραμπ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε μπορεί ίσως να οριστεί μια νέα συνάντηση, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας «εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ότι οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ότι οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο χωρών για θέματα εμπορίου θα έχουν αύριο τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών έδιναν μάχη με τον χρόνο για να οριστικοποιήσουν ένα κείμενο για τη «Φάση 1» της συμφωνίας προκειμένου να το υπογράψουν ο Τραμπ και ο Σι τον επόμενο μήνα, μια διαδικασία που σκιάστηκε από τις διαφωνίες αναφορικά με τα αμερικανικά αιτήματα για το χρονοδιάγραμμα των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, που πραγματοποιούσε περιοδεία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι αμερικανικές συζητήσεις με την Κίνα ήταν παραγωγικές και ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση του κειμένου της συμφωνίας. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς.

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να προτείνει κάποιες τοποθεσίες στις ΗΠΑ ως εναλλακτικές για τη διεξαγωγή της συνόδου του APEC, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Αλάσκα και η Χαβάη θα μπορούσαν να είναι πιθανές εναλλακτικές που να είναι αποδεκτές από την Κίνα, δήλωσε άλλη πηγή με γνώση του θέματος. Η Κίνα έχει επίσης προτείνει το Μακάο ως πιθανή τοποθεσία, σύμφωνα με κινεζική πηγή από τον χώρο του εμπορίου με γνώση του θέματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης