Υπόθεση Higgins: Ο προπονητής που κακοποιούσε παιδιά και η «συγγνώμη» της αστυνομίας

Υπόθεση Higgins: Ο προπονητής που κακοποιούσε παιδιά και η «συγγνώμη» της αστυνομίας

Υποθέσεις θυμάτων δεν έφτασαν ποτέ στο δικαστήριο γιατί η αστυνομία δεν μπόρεσε να τις στοιχειοθετήσει και τις απέρριψε

Bob-Higgins-proponitis
«Συγγνώμη» αναγκάστηκε να ζητήσει η βρετανική αστυνομία από έξι θύματα του προπονητή ποδοσφαίρου Bob Higgins, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση τη δεκαετία του 1990.

Ο δικηγόρος των θυμάτων ζητά τώρα να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε να μπορούν να προστατευτούν καλύτερα τα θύματα σεξουαλικής κακοποιήσης.

Ο Higgins έχει καταδικαστεί πια με 24 χρόνια στη φυλακή για την κακοποίηση 24 αγοριών.

Αλλά, οι υποθέσεις έξι ακόμα θυμάτων του δεν κατόρθωσαν ποτέ να φτάσουν στο δικαστήριο, με ευθύνη της αστυνομίας.

Ένα από τα θύματα αυτά, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι η αστυνομία αγνοούσε εντελώς την υπόθεσή του, που ακούστηκε μόνο στην τελευταία δίκη, αφού βρέθηκε το όνομά του σε χαρτιά στη ντουλάπα του Higgins το 2017.

Η αστυνομία του Hampshire δήλωσε ότι ήταν «πραγματικά θλιβερό» το γεγονός ότι τα θύματα «δεν είδαν τη δικαιοσύνη που άξιζαν».

Κλείσιμο
Πρώην ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ, δήλωσε στο BBC ότι «είναι συντετριμμένος» επειδή η υπόθεση του εναντίον του προπονητή δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Είπε ότι είχε κακοποιηθεί από τον Higgins ως νέος ασκούμενος στη Σαουθάμπτον στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Το 1989, ως έφηβος, πήγε στην αστυνομία και έκανε δήλωση. Πέντε άλλοι νέοι παίκτες έκαναν παρόμοιες δηλώσεις εκείνη την εποχή.

Είπε επίσης ότι δεν ήρθε σε επαφή μαζί του ξανά.

Στη συνέχεια, το 2016, παρακολούθησε μια συνέντευξη στο BBC με ένα άλλο από τα θύματα του Bob Higgins και πήγε στην αστυνομία για δεύτερη φορά.

Έδινε κατάθεση για επτά ώρες σε ειδικούς αξιωματικούς και είπε ότι θα συμμετέχει ως καταγγέλλων σε νέα υπόθεση κατά του Higgins.

Λίγους μήνες αργότερα η αστυνομική έρευνα στη σοφίτα του Higgins εντόπισε έγγραφα με τα προσωπικά στοιχεία του συγκεκριμένου παίκτη.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής έμαθε ότι το 1991, το όνομά του είχε χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας δικαστικής υπόθεσης που ποτέ του δεν γνώριζε.

Τότε ο Higgins είχε κριθεί αθώος σε κατηγορίες για ένα μόνο αδίκημα εναντίον μόνο ενός από τους υπόλοιπους πέντε ποδοσφαιριστές.

Λόγω της «αρχής του διπλού κινδύνου», η οποία εμποδίζει τους ανθρώπους να δικαστούν δύο φορές για το ίδιο έγκλημα, ο πρώην ποδοσφαιριστής ειδοποιήθηκε από την αστυνομία ότι είχε αποπεμφθεί από καταγγέλλων στη νέα υπόθεση.

«"Ποτέ δεν είχα φτάσει τόσο χαμηλά στη ζωή μου», είπε ο πρώην ποδοσφαιριστής. «Το να αποσυρθώ από τη διαδικασία ήταν καταστροφικό και το μόνο που ένιωσα ήταν ο θυμός».

«Δεν έχω νιώσει και ποτέ δεν θα νιώσω το συναίσθημα ότι ολοκληρώθηκε αυτή η κατάσταση επειδή ο Higgins ουδέποτε βρέθηκε ένοχος για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον έξι παικτών», είπε.

Ο παίκτης μπορούσε να δώσει στοιχεία στην τελευταία δίκη, αλλά μόνο ως μάρτυρας, όχι ως κατήγορος.

«Η κακοποίηση μετά το 1991 θα μπορούσε να είχε σταματήσει εάν η αστυνομία, η Υπηρεσία Προστασίας του Στέμματος, η Σαουθάμπτον και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχαν κάνει την δουλειά τους σωστά», δήλωσε.

Ο Higgins καταδικάστηκε σε 24 χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή για την κακοποίηση νεαρών παικτών.

Κακοποίησε σεξουαλικά και παρενόχλησε 24 θύματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν νέοι παίκτες στην Σαουθάμπτον και την Πίτερμπουγκ Γιουνάιτεντ.

Το 2003, η κυβέρνηση χαλάρωσε την «αρχή διπλού κινδύνου» στην Αγγλία και την Ουαλία, επιτρέποντας την εκ νέου δικαστική δίωξη σε περιπτώσεις όπου προκύπτουν «ισχυρά και βιώσιμα» νέα στοιχεία.

Αλλά η αλλαγή ισχύει μόνο για 30 σοβαρά εγκλήματα και επειδή ο Higgins κατηγορήθηκε για άσεμνες επιθέσεις εναντίον παιδιών, θεωρούμενο ως λιγότερο σοβαρό αδίκημα, ο κανόνας του διπλού κινδύνου εξακολουθεί να ισχύει στην περίπτωσή του.

Η αστυνομία του Hampshire δήλωσε: «Αυτή η υπόθεση δείχνει πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνονται οι καταγγελίες σοβαρά και να διερευνώνται οι ισχυρισμοί διεξοδικά όταν γίνονται.

»Δυστυχώς, οι καταγγελίες ορισμένων θυμάτων τη δεκαετία του 1990 δεν αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο όπως θα αντιμετωπίζονταν σήμερα», πρόσθεσε ο επικεφαλής αστυνομικός Ben Snuggs.

Ο Ντίνο Νοτσιβέλι, δικηγόρος για τρία από τα έξι θύματα, έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκε, να αλλάξει η νομοθεσία:
«Κάθε παιδική κακοποίηση πρέπει να θεωρείται σοβαρή», είπε στο BBC. «Ειδικά σε μια τέτοια περίπτωση, όπου χρόνια αργότερα εμφανίζονται κι άλλα θύματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης