Νέα Υόρκη: «Συγγνώμη» της αστυνομίας για την επιδρομή στο γκέι μπαρ Stonwall πριν 50 χρόνια

Νέα Υόρκη: «Συγγνώμη» της αστυνομίας για την επιδρομή στο γκέι μπαρ Stonwall πριν 50 χρόνια

Μετά από μισό αιώνα, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ζήτησε επίσημα «συγγνώμη» για το επεισόδιο που χαρακτήρισε «παρενόχληση» και «καθαρά και ξάστερα λάθος» - Το περιστατικό οδήγησε στην οργάνωση πρωτοφανών διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ

11248825
Συγγνώμη για την επιδρομή των αρχών στο γκέι μπαρ Stonewall Inn πριν μισό αιώνα ζήτησε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Η επιδρομή, στις 28 Ιουνίου 1969 και η αντίσταση των θαμώνων του μπαρ στάθηκε η απαρχή της γέννησης του σύγχρονου κινήματος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ. Μετά την επιδρομή, έγιναν πρωτοφανείς διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, τον αμφιφιλόφυλων και των διαφυλικών ανθρώπων στους δρόμους του Γκρίνουιτς Βίλατζ, έξω από το Stonewall.

«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί. Οι ενέργειες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης ήταν λανθασμένες, καθαρά και ξάστερα», είπε ο Τζέιμς Ο'Νιλ. «Οι ενέργειες και οι νόμοι ήταν μεροληπτικοί και καταπιεστικοί και για αυτό, ζητώ συγγνώμη», πρόσθεσε.

Κάθε Ιούνιο, συνήθως γύρω στις 28 του μηνός, οργανώνονται πλέον σε όλον τον κόσμο οι παρελάσεις gay pride. Φέτος οι οργανωτές αναμένουν ότι στη Νέα Υόρκη θα συρρεύσουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι για την World Pride, μια διεθνή παρέλαση για την 50η επέτειο από την εξέγερση του Stonewall. Η ετήσια παρέλαση gay pride στην πόλη της Νέας Υόρκης θα διεξαχθεί φέτος στις 30 Ιουνίου.


Κλείσιμο
How the Stonewall Riots Sparked a Movement | History





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης