Πέθανε ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Korean Air Τσο Γιανγκ-χο που δικαζόταν για διαφθορά

Πέθανε ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Korean Air Τσο Γιανγκ-χο που δικαζόταν για διαφθορά

Η οικογένεια του Γιανγκ-χο έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων, μεταξύ των οποίων ο σάλος που προκάλεσε το ξέσπασμα της κόρης του απέναντι σε μέλος του πληρώματος, λόγω του «ανάρμοστου σερβιρίσματος ξηρών καρπών»

korean-air
Πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 70 ετών ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Korean Air Τσο Γιανγκ-χο, η οικογένεια του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων, μεταξύ των οποίων ο σάλος που είχε προκαλέσει η κόρη του με την οργισμένη της αντίδραση απέναντι σε μέλος του πληρώματος λόγω του ανάρμοστου, κατά την άποψή της, σερβιρίσματος των ξηρών καρπών.

Ο 70χρονος δικαζόταν για διαφθορά και ο θάνατός του, ο οποίος ανακοινώθηκε από την αεροπορική εταιρεία, ήρθε δύο εβδομάδες μετά την αποπομπή του από το διοικητικό συμβούλιο της Korean Air από τους μετόχους, οι οποίοι είχαν αρνηθεί στα τέλη Μαρτίου να ανανεώσουν τη θητεία του.

Ο Τσο άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες, πρόσθεσε η εταιρεία, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου του.

Ο Τσο ήταν πρόεδρος του ομιλου Hanjin και ήλεγχε περίπου το 30% της Korean Air, μέσω της μητρικής Hanjin KAL.

Όταν αποπέμφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, η Korean Air παραδέχθηκε ότι η ψηφοφορία αυτή είχε "αποδυναμώσει ελαφρά" τη θέση του Τσο ως επικεφαλής του αερομεταφορέα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούσε πάντα να έχει τον έλεγχο της επιχείρησης.

Σήμερα η άνοδος της μετοχής της Hanjin KAL στο Χρηματιστήριο έφτασε σε έως και 24%. Η μετοχή της Korean Air ξεκίνησε επίσης με άνοδο μεγαλύτερη του 6%, ενώ στο πράσινο βρίσκονταν επίσης οι άλλες θυγατρικές της Hanjin KAL.

Κλείσιμο
"Ο θάνατος αυτός δείχνει να απομάκρυνε τους κινδύνους που συνδέονταν με τον πρόεδρο, όπως τον ονόμαζαν, οι οποίοι είχαν οδηγήσει σε πτώση τις εταιρείες του ομίλου Hanjin, δήλωσε ένας αναλυτής στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. "Οι αξίες του ομίλου είχαν πληγεί από μια σειρά πολεμικών και ελλείψεων στις οποίες εμπλέκονταν τα μέλη της ιδιοκτήτριας εταιρείας".

Ωστόσο υπό την προεδρία του Τσο Γιανγκ-χο η Korean Air έγινε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, εξυπηρετώντας 124 πόλεις σε 44 χώρες. Αυτός ήταν επίσης επικεφαλής της επιτροπής διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ το 2018 προτού παραιτηθεί δύο χρόνια πριν από τους αγώνες.

Οι πολύ μεγάλοι όμιλοι νοτιοκορεατικών πολύ εύπορων οικογενειών, οι οποίοι κυριαρχούν στην νοτιοκορεατική οικονομία, την 11η στον κόσμο, αποτελούν συχνά αντικείμενο πολεμικών. Ωστόσο η οικογένεια Τσο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη περισσότερο από άλλες.

Ο Τσο, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή για φοροδιαφυγή το 2000, δικαζόταν για υπεξαίρεση περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων γουόν (15,6 εκατομμύρια ευρώ) και για την παράνομη παραχώρηση συμβολαίων σε εταιρείες που ελέγχουν μέλη της οικογένειάς του.

Την ίδια ώρα η σύζυγός του Λι Μιουνγκ-χι είχε αναγκαστεί να καταθέσει στην αστυνομία για άσκηση βίας σε υπαλλήλους της εταιρείας --οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι είχε ουρλιάξει, βρίσει, χαστουκίσει και κλωτσήσει κάποιους.

Παράλληλα και οι δύο κόρες του έχουν κατηγορηθεί ως οξύθυμες και ιδιότροπες.

Το 2014 η μεγαλύτερη κόρη του, η Τσο Χιουν-Α, είχε αναγκάσει δύο μέλη πληρώματος να γονατίσουν για να ζητήσουν συγγνώμη, αφού είχαν σερβίρει μακαντέμια με το σακουλάκι τους κι όχι σε μπολ. Επίσης είχε αξιώσει την αποβίβαση του επικεφαλής πληρώματος καμπίνας. Αυτή είχε αναγκαστεί να εκτίσει σύντομη ποινή φυλάκισης για την υπόθεση αυτή.

Η αδελφή της Τσο Χιουν-μιν είχε κατηγορηθεί επίσης πριν από μερικούς μήνες ότι έριξε ένα ποτό στο πρόσωπο του επικεφαλής ενός διαφημιστικού πρακτορείου κατά τη διάρκεια συνάντησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης