Το Ισραήλ μείωσε τους περιορισμούς στους Παλαιστίνιους ψαράδες ανοικτά της Γάζας

Το Ισραήλ μείωσε τους περιορισμούς στους Παλαιστίνιους ψαράδες ανοικτά της Γάζας

Το Ισραήλ επέκτεινε τη ζώνη αλιείας έως τα 15 ναυτικά μίλια – Η απόφαση λαμβάνεται ενώ διεξάγονται έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς

20921252
Στα 15 ναυτικά μίλια επέκτεινε το Ισραήλ τη ζώνη αλιείας ανοιχτά της Γάζας, μειώνοντας για πρώτη φορά τόσο πολύ τους περιορισμούς στους Παλαιστίνιους ψαράδες.

Η επέκταση της ζώνης αλιείας αποφασίστηκε μετά την επιστροφή στην ηρεμία από νέα αύξηση της έντασης κι ενώ διεξάγονται έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

Ο έλεγχος του εύρους των ζωνών αλιείας της λωρίδας της Γάζας αποτελεί μέρος του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Cogat, ήτοι της διεύθυνσης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που συντονίζει τις ισραηλινές πολιτικές ενέργειες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι αλιείς της Γάζας θα μπορούν στο εξής να ψαρεύουν σε μια ζώνη που φθάνει έως και τα 15 ναυτικά μίλια (27,7 χλμ.).

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιο τμήμα των περίπου 40 χιλιομέτρων της ακτής της Γάζας στη Μεσόγειο αφορά η απόφαση αυτή.

Πάντως, το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς. Ωστόσο, η Χαμάς που ασκεί τη διοίκηση στη λωρίδα της Γάζας υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο να διαλύσουν τις πρόσφατες εντάσεις, αφορούν την ελάφρυνση του ισραηλινού αποκλεισμού με αντάλλαγμα την ηρεμία κατά μήκος των συνόρων.

Χθες άνοιξαν τα σημεία διέλευσης μετά από έξι ημέρες

Την περασμένη εβδομάδα, η λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ ενεπλάκησαν σε νέα ένταση, που πυροδότησε φόβους για σύγκρουση. Ωστόσο η ηρεμία επανήλθε χθες.

Η Χαμάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζονται να θέλουν να αποφύγουν μια αντιπαράθεση. Την ερχόμενη εβδομάδα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Ήδη χθες Κυριακή, το Ισραήλ ξανάνοιξε τα σημεία διέλευσης για αγαθά και ανθρώπους, τα οποία παρέμειναν κλειστά επί έξι ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης