Το Brexit βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Το Brexit βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Με την αποδοχή της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο συνδέουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αίτημα παράτασης του άρθρου 50, το οποίο κατέθεσε η Τερέζα Μέι

000_1EW6PQ
Με το Brexit να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ηγετών ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να της δώσουν τη πολυπόθητη αναβολή τριών μηνών στην ημερομηνία υλοποίησης του άρθρου 50.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζητά παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ περιπλέκει τα πράγματα, συνδέοντας την αναβολή με έγκριση από τη Βρετανική βουλή της συμφωνίας εξόδου που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο. Παράλληλα η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, δεδομένου πως η αναβολή καλύπτει χρονικά και τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά την προσέλευσή της στη Σύνοδο πως πως οι ηγέτες της ΕΕ θα εγκρίνουν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για τριμηνιαία παράταση της διαδικασίας Brexit, εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία ανάληψης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Κατ 'αρχήν, μπορούμε να συμμορφωθούμε με αυτή την επιθυμία, εάν την επόμενη εβδομάδα υπάρξει μια θετική ψηφοφορία για τη συμφωνία εξόδου στο βρετανικό κοινοβούλιο» είπε

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ευρωπαϊκής πλευράς Μισέλ Μπαρνιέ είπε πως «μια σύντομη παράταση θα εξαρτηθεί από μια θετική ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο» και συμπλήρωσε πως «έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε. Τώρα η λύση βρίσκεται στο Λονδίνο».

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν φάνηκε αυστηρότερος λέγοντας πως «σεβόμαστε την ψήφο του βρετανικού λαού, πρέπει όμως να είμαστε σαφείς. Μπορούμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με μια αναβολή, όμως αν (στη Βρετανία) δεν ψηφιστεί η συμφωνία, θα οδηγηθούμε σε Brexit χωρίς συμφωνία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης