Η μακάβρια πλευρά του Έβερεστ: Το λιώσιμο των παγετώνων αποκαλύπτει πτώματα ορειβατών

Η μακάβρια πλευρά του Έβερεστ: Το λιώσιμο των παγετώνων αποκαλύπτει πτώματα ορειβατών

Εντοπίζονται κυρίως στην κινεζική πλευρά  - Πρόκειται για ανθρώπους που ίσως αγνοούνται για πολλά χρόνια - Οι «πράσινες μπότες»  που βάζουν σημάδι οι ορειβάτες - Πάνω  από 300 έχουν χάσει τη ζωή τους στο δρόμο για την ψηλότερη κορυφή του κόσμου

everest_main01
Η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων φέρνουν... ανατριχιαστικές αποκαλύψεις στο Έβερεστ, καθώς εντοπίζονται όλο και περισσότερες σοροί νεκρών ορειβατών.

Τα περισσότερα από τα άψυχα σώματα των άτυχων ορειβατών εντοπίζονται κυρίως στην κινεζική πλευρά προς το βόρειο τμήμα του όρους, όσο μπαίνει η άνοιξη. Πρόκειται για ανθρώπους, η τύχη των οποίων μπορεί να αγνοείτο ακόμη και πολλά χρόνια.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να πατήσουν στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη. Ωστόσο, τα 2/3 των σορών δεν έχουν εντοπιστεί, παραμένοντας θαμμένα κάτω από το χιόνι και τον πάγο.

Κρατικός υπάλληλος που εργάζεται στο Εβερεστ τονίζει πως ο ίδιος έχει ανασύρει από τα χιόνια τουλάχιστον 10 σορούς από διάφορα σημεία. Συχνά εντοπίζονται χέρια, πόδια και άλλα μέλη νεκρών κοντά στα καμπ της οροσειράς.

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι παγετώνες στην περιοχή του Εβερεστ, όπως και στα περισσότερα μέρη των Ιμαλαΐων, λιώνουν πολύ γρήγορα και μειώνονται επικίνδυνα.

Μια μελέτη το 2015 αποκάλυψε ότι οι λίμνες στον παγετώνα Κούμπου, που οι αναρριχητές πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στην κορυφή, γίνονται όλο και μεγαλύτερης λόγω της επιταχυνόμενης τήξης.

Κλείσιμο
Ο στρατός του Νεπάλ αποστράγγιξε τη λίμνη  Ίμα στο Εβερεστ το 2016, αφού ο πάγος έλιωσε και το νερό είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Μια άλλη ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο, πέρυσι διέσχισε τον παγετώνα Κούμπου και βρήκε τον πάγο να είναι πιο ζεστός από το αναμενόμενο.

«Οι πράσινες μπότες»

Τα περισσότερα από τα νεκρά σώματα που εντοπίζονται, πάντως, αφορούν πρόσφατα περιστατικά.

Ορισμένα από αυτά, κυρίως στα μεγάλα υψόμετρα, χρησιμοποιούνται ακόμη και ως «σημαδούρες» από τους ορειβάτες.

Ενα τέτοιο σημείο αναφοράς είναι οι «πράσινες μπότες» κοντά στην κορυφή. Πρόκειται για ορειβάτη που πέθανε κάτω από ένα βράχο που προεξέχει. Οι πράσινες μπότες του, που βρίσκονται ακόμα στα πόδια του, χρησιμεύουν ως σημάδι στη διαδρομή αναρρίχησης.

Η ανάκτηση και η αφαίρεση των σωμάτων από τους υψηλότερους καταυλισμούς μπορεί να είναι δαπανηρή και δύσκολη. Οι ειδικοί λένε ότι κοστίζει από 40.000 έως 80.000 δολάρια.

«Μία από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, κοντά στην κορυφή» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ορειβατικής Ένωσης του Νεπάλ.

«Το σώμα ήταν εντελώς παγωμένο και ζύγιζε 150 κιλά και έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμετρο» εξήγησε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης