Brexit: Στις 11 Δεκεμβρίου η ώρα της αλήθειας - Μέι: Αν απορριφθεί η συμφωνία βυθιζόμαστε στο άγνωστο

Brexit: Στις 11 Δεκεμβρίου η ώρα της αλήθειας - Μέι: Αν απορριφθεί η συμφωνία βυθιζόμαστε στο άγνωστο

Η βουλή θα έχει συνολικά πέντε μέρες συζήτησης πριν ψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit

20360547
Η 11η Δεκεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει την μέρα της κρίσης για τη συμφωνία για το  Brexit, καθώς η ημερομηνία αυτή  επισφραγίστηκε χθες στις Βρυξέλλες για την ψήφισή της,  όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η  Μέι έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι εάν απορρίψουν τη συμφωνία για το Brexit, η Βρετανία θα μπορούσε να έλθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία, κάτι που οι επιχειρήσεις φοβούνται πως θα έπληττε την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Δεν υπάρχει καμία καλύτερη συμφωνία» είπε η Μέι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να προχωρήσουμε οικοδομώντας ένα λαμπρότερο μέλλον… ή το κοινοβούλιο μπορεί να επιλέξει να απορρίψει αυτήν τη συμφωνία και να πάμε πίσω στο μηδέν».

«Κανείς δεν γνωρίζει τί θα μπορούσε να συμβεί εάν αυτή η συμφωνία δεν εγκριθεί. Θα άνοιγε την πόρτα σε μεγαλύτερο διχασμό και αβεβαιότητα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η βουλή θα έχει συνολικά πέντε μέρες συζήτησης πριν ψηφίσει, ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στη Βρετανία, με τα σημερινά δεδομένα, η συμφωνία που παρουσιάζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πέσει στο κενό, καθώς δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ψήφους αποδοχής. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ, ευχήθηκε καλή τύχη στην Τερέζα Μέι, γνωρίζοντας ότι πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Οι Βρετανοί της γυρνούν την πλάτη

«Για επιστροφή της βασίλισσας Μέι» κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος με τους πολιτικούς σχολιαστές να προειδοποιούν ότι, η Συντηρητική πρωθυπουργός ναι μεν έδωσε τα χέρια με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά στην πατρίδα τους όλο και περισσότεροι της γυρνούν την πλάτη.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν,ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ,έσπευσε να καλέσει τα μέλη των Εργατικών να καταψηφίσουν την συμφωνία στη ψηφοφορία. «Πρόκειται για μία κακή συμφωνία»,τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο ομοιδεάτης της Μέι και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας,Τόνι Μπλερ κάνοντας λόγο για μία «οδυνηρή και άσκοπη» συμφωνία ενώ ζήτησε ένα νέο δημοψήφισμα. Ο Μπλερ πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το Brexit αμφισβητείται όχι μόνο από τους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ευρωπαική οικογένεια αλλά και από όσους θέλουν να παραμείνει η χώρα στους κόλπους των Βρυξελλών.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο πολιτικός αντίπαλος της Μέι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον, τόνισε ότι αυτή η συμφωνία θα είναι «Τιτανικός» για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, η απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος της πρωθυπουργού έχει αποτύχει,ωστόσο, ο ενορχηστρωτής των ανταρτών , Τζέικομπ Ρις Μογκ, έχει δηλώσει επανειλημμένως πως ο αγώνας για την συγκέντρωση των 48 υπογραφών που απαιτούνται για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Μέι συνεχίζεται και θα διαρκέσει έως την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης