Google Doodle για το μήνυμα του Αρεσίμπο

goo

Το μήνυμα του Αρεσίμπο είναι ραδιοσήμα το οποίο εκπέμφθηκε από το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο με κατεύθυνση το διάστημα το 1974, περιέχοντας βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη σε κωδικοποιημένη μορφή

Αφιερωμένο στο μήνυμα του Αρεσίμπο είναι το σημερινό  Doodle της  Google.

googli


Το μήνυμα του Αρεσίμπο είναι ραδιοσήμα το οποίο εκπέμφθηκε από το παρατηρητήριο του Αρεσίμπο με κατεύθυνση το διάστημα το 1974, περιέχοντας βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη Γη σε κωδικοποιημένη μορφή.

Σκοπός της εκπομπής ήταν η επικοινωνία με κάποιο άλλο εξωγήινο πολιτισμό ο οποίος θα λάβει και θα αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα.

Αυτή η ιστορική μετάδοση είχε σκοπό να αποδείξει τις δυνατότητες του πρόσφατα αναβαθμισμένου ραδιοτηλεσκοπίου του Arecibo, του οποίου το πιάτο με διάμετρο 1.000 ποδιών το κατέστησε το μεγαλύτερο και ισχυρότερο στον κόσμο την εποχή εκείνη.

«Ήταν αυστηρά ένα συμβολικό συμβάν, για να δείξουμε ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Donald Campbell, καθηγητής αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell, ο οποίος ήταν τότε ερευνητικός συνεργάτης στο Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο.

Η εκπομπή του μηνύματος του Αρεσίμπο έγινε με κατεύθυνση την περιοχή γνωστή ως σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλέους σε απόσταση 25.000 ετών φωτός. Η εκπομπή του μηνύματος έγινε μόνο μια φορά, ως μέρος της εκδήλωσης για τον εορτασμό της ανακαίνισης του τηλεσκοπίου στο παρατηρητήριο του Αρεσίμπο στις 16 Νοεμβρίου 1974.

Το μήνυμα αποτελείται από 1.679 δυαδικά ψηφία (210 bytes), τα οποία μεταδόθηκαν σε συχνότητα 2.380 MHz με διαμόρφωση συχνότητας στα 10 Hz ισχύ εκπομπής 1.000 kW. Τα ψηφία του 1 και 0 από τα οποία αποτελείται το μήνυμα στην δυαδική μορφή του, μεταδόθηκε με μετατόπιση συχνότητας στον ρυθμό των 10 ψηφίων ανά δευτερόλεπτο. Η συνολική εκπομπή διήρκησε λιγότερο από 3 λεπτά.

Η διάταξη του μηνύματος αποτελείται από 1.679 τετράγωνα τα οποία είναι κατανεμημένα σε 73 γραμμές και 23 στήλες και στην μη κωδικοποιημένη μορφή του αποτελείται από συμβολικές απεικονίσεις. Το μήνυμα δημιουργήθηκε από τον Φρανκ Ντρέηκ, σε συνεργασία με τον Καρλ Σάγκαν και άλλους.

Υπάρχουν 7 τμήματα στο μήνυμα με κατεύθυνση ανάγνωσης από πάνω προς τα κάτω:

Οι αριθμοί 1 έως 10 (λευκά τετράγωνα)
Οι ατομικοί αριθμοί των στοιχείων του υδρογόνου, άνθρακα, αζώτου, οξυγόνου, και φωσφόρου. Τα στοιχεία αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία του DNA (πορφυρά τετράγωνα)
Οι μαθηματικοί τύποι για τα ζάχαρα και τις βάσεις στα νουκλεοτίδια του DNA (πράσινα τετράγωνα)
Το σύνολο των νουκλεοτιδίων στο DNA, και αναπαράσταση της δομής του διπλού έλικα του DNA (λευκά και γαλανά)
Γραφική απεικόνιση ανθρώπου, στις διαστάσεις (ύψος) ενός μέσου ανθρώπου, και ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης (ερυθρά, γαλανά/λευκά, και λευκά τετράγωνα)
Γραφική απεικόνιση του Ηλιακού Συστήματος με ένδειξη από ποιο πλανήτη έρχεται το μήνυμα (κίτρινα)
Γραφική απεικόνιση του παρατηρητηρίου του Αρεσίμπο και οι διαστάσεις της εκπέμπουσας ραδιοσυσκευής (πορφυρά, λευκά, και γαλανά)

ΣΧΟΛΙΑ (6)

οποτε?

τα frbs που λαμβανουμε τωρα τελευταια μπορει να ειναι καποια απαντηση στο μηνυμα τοτε. καπου στα μισα του χρονικου διαστηματος απο την εκπομπη του μηνυματος μεχρι τη ληψη των frbs εφτασε το μηνυμα εκει. γυρω στα 17-18 χρονια αποσταση. αν εχουν τεχνολογια να ερθουν εδω αλλες μορφες ζωης θα χρειαστουν περιπου αλλα 20 χρονια και εφοσον εχουν ηδη ξεκινησει το ταξιδι τους τοτε μαλλον σε 14 χρονια θα εχουμε αφιξεις αλλων μορφων ζωης που μαλλον μας μοιαζουν και θα μας γλυτωσουν απο τους κακους διεφθαρμενους σιωνιστες αμερικανους.

@οπότε?

Τα frbs έρχονται από πολύ μακρυά, από γαλαξίες που είναι δισεκατομμύρια έτη φωτός από το ηλιακό σύστημα - εκτός γαλαξία - και η ισχύς τους είναι τερατώδης. Δεν νοείται πολιτισμός να έχει την δυνατότητα να παράξει τέτοια σήματα με τεχνητό τρόπο. Εικάζεται ότι είναι σήματα από συμπαγοποιήσεις αστέρων νετρονίων (pulsars), magnetrons ή μελανών οπών. Το σήμα του Αρεσίμπο έχει φτάσει μόνο στα 44 έτη φωτός. Πολύ πιο επικίνδυνο είναι το αρχικό σήμα δημόσιας εκπομπής της τηλεόρασης που είναι σήμερα στα (2018-έτος πρώτης δημόσιας εκπομπής~1935)=83 έτη φωτός. Ακόμη και αυτές οι αποστάσεις όμως είναι απλά τερατώδεις για να διανυθούν. Ακόμη και αν κάποιος πολιτισμός έχει τεχνολογία που επιτρέπει σχετικιστικές ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός, πάλι ο χρόνος που πρέπει να διανυθεί είναι απαγορευτικός. Θα πήγαινες εσύ ταξίδι σε άλλο αστρικό σύστημα αν χρειαζόταν να ταξιδέψεις έστω και μερικά χρόνια και όταν γύριζες πίσω να έβρισκες τον πλανήτη σου γερασμένο κατά μερικά εκατομμύρια χρόνια? Δεν νομίζω. Μόνο εάν κάποιος πολιτισμός έχει τεχνολογία σκουληκότρυπας (wormhole) ή χωροχρονικής στρέβλωσης θα μπορούσε να έχει έλθει εδώ ή να πάει κάπου αλλού μακρυά. Πράγμα που σημαίνει πως αν έχουν ήδη έλθει εδώ ξένοι, έχουν ήδη τέτοια τεχνολογία. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη τέτοια τεχνολογία, είναι φρόνιμο να μην κάνουμε και πολύ θόρυβο. Αντ' αυτού, αν πας λίγο παραέξω από την Γη, η Γη ακούγεται σαν μια διαστημική ραδιοκουδουνίστρα με εκατοντάδες ραδιοσήματα και εκπομπές. Ευτυχώς που το γενικό σήμα είναι σχετικά ασθενές και εξασθενίζει ακόμη πιο πολύ σε μεγάλες αποστάσεις.

ανώνυμος

Καλά δε λέω, το 1974 δεν ξέρανε και πολλά για εξωπλανήτες, αλλά η χαζομάρα στην αστρονομία ακόμη βαράει κόκκινο. Αντί μετά τόσα χρόνια ερευνών να καταλάβουν το προφανές, ότι το σύμπαν είναι μία τεράστια και τρομακτική παγίδα θανάτου για όλους τους παρευρισκόμενους, αυτοί ακόμη στέλνουν μηνύματα που ανακοινώνουν την παρουσία μας. Σαν μία θορυβώδη και ενοχλητική μύγα που πετάει μέσα σε έναν λαβύρινθο από ιστούς αράχνης.

ανώνυμος

Eνταξει δεν πιστευω ενας πολιτισμος που απεχει δισ χρονια εξελιξης να μπει στον κοπο να ασχοληθει με εμας τους <<μικροργανισμους>> ουτε να δωσει προσοχη αποκλειστικα σε ενα σημα που δεν ξεχωριζει απ τους αμετρητους φυσικους ηχους του συμπαντος(ραδιοσηματα εκμπεμπουν και οι αστερες) αλλα ακομα και να υπαρχει εστω μια αμυδρη πιθανοτητα απ την στιγμη που θα ληφθει το σημα και θα απαντηθει θα διαμεσολαβησει τοσο χρονικο διαστημα που εαν υπαρχουμε θα εχουμε φτασει σε τετοιο επιπεδο που δεν θα μας φοβιζει κανενας ανεπιθυμητος διαστημικος επισκεπτης!

kostakis

Δηλαδη θα μπορουσε να ειναι κατι σαν να στελνει sms ο λαγος στον κυνηγο με φωτογραφια, συντεταγμενες και οδηγιες χρησης και μετα να περιμενει υπομονετικα μεχρι να ερθει να τον πιασει. Καλο?

@kostakis

Κάτι τέτοιο. Έχεις ακούσει που λένε, "λαγός τη φτέρη έσειε κακό της κεφαλής του"?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

texas_train

Βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες από το σημείο - Μεγάλη έκρηξη που συντάραξε τα σπίτια στην περιοχή και φωτιά στα βυτιοφόρα - Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 20 σπίτια -
Τρία άλογα νεκρά από τη φωτιά που επεκτάθηκε σε στάβλο