Λευκωσία: Έκθεση φωτογραφίας για τους Ροχίνγκια από την Κάτια Χριστοδούλου

Λευκωσία: Έκθεση φωτογραφίας για τους Ροχίνγκια από την Κάτια Χριστοδούλου

Η βραβευμένη φωτορεπόρτερ του ΚΥΠΕ, Κ. Χριστοδούλου παρουσιάζει την έκτη προσωπική της έκθεση με τον τίτλο «Ο άπατρις λαός των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές»

_KS07469__1_
Ο ανθρώπινος πόνος και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 1,5 εκατ. ανθρώπων, και κυρίως παιδιών, που ζουν έγκλειστοι σε δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μπαγκλαντές, προκάλεσαν δέος στους επισκέπτες της έκθεσης της ταλαντούχου και βραβευμένης φωτορεπόρτερ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), Κάτιας Χριστοδούλου, στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας στην «Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας». Ήταν η έκτη προσωπική της έκθεση με τον τίτλο «Ο άπατρις λαός των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές».

Όπως είπε η φωτορεπόρτερ οι περσινές επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ εναντίον τους, που σε διεθνές επίπεδο χαρακτηρίστηκαν ως εθνοκάθαρση, ανάγκασαν χιλιάδες μουσουλμάνους Ροχίνγκια να διαφύγουν και να καταλήξουν εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορα Μιανμάρ - Μπαγκλαντές, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επιβίωσης. Οι περισσότερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στον δεύτερο σε μέγεθος καταυλισμό Ναγιαπάρα του Μπαγκλαντές.

Πορτραίτα με βλέμματα διαπεραστικά γεμάτα θλίψη, αλλά και χείλη με πλατιά χαμόγελα. Η συλλογή των 60 καρέ πορτραίτων ανθρώπων και σκηνών από τη ζωή τους, «γεννήθηκε μέσα από ένα ταξίδι, μια αναζήτηση ψυχής, όταν αποφάσισα να συμμετάσχω στην αποστολή της Οργάνωσης των Εθελοντών Γιατρών - Κύπρου στο Μπαγκλαντές, για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τον άπατρι λαό των Ροχίνγκια», είπε η Κάτια Χριστοδούλου.

Η ίδια ανέφερε ότι συγκλονίστηκε περισσότερο από το θαύμα της γέννησης. «Είχα την τύχη να πάρω μέρος, στο πιο μεγάλο θαύμα του κόσμου! Το θαύμα της γέννησης! Ήταν η πρώτη φορά που έκανα τέτοια φωτογράφιση και σίγουρα μία από τις πιο συναισθηματικές στιγμές στην καριέρα μου», επεσήμανε συγκινημένη, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης. «Οι εικόνες, που αποτύπωσα, είναι μεγάλη φτώχεια, πολύ δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αλλά και από την άλλη πλευρά, είδα πολλά χαμόγελα, όμορφα τοπία, ωραίους ανθρώπους. Κι ας τους λείπουν πολλά πράγματα απλής επιβίωσης», πρόσθεσε.

Η επίτιμη πρόεδρος της Οργάνωσης των Εθελοντών Γιατρών - Κύπρου, ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης, την χαρακτήρισε συγκλονιστική. «Τα χρώματα, η κίνηση, οι απεικονίσεις, το γεγονός ότι δεν μας δείχνει μόνο τον ανθρώπινο πόνο αλλά και τη χαρά. Είναι μια καταπληκτική απεικόνιση ενός κόσμου που υφίσταται τα βασανιστήρια της παγκόσμιας κοινότητας και της παγκοσμιοποίησης, του γεγονότος ότι ξοδεύονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο γι' αυτούς τους ανθρώπους και όμως δεν φτάνουν στον τελικό προορισμό τους», τόνισε η κυρία Θεοχάρους.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε μέσα από μεγάλες δυσκολίες λόγω της απόστασης και της δυσκολίας επικοινωνίας με τους τοπικούς παράγοντες του Μπαγκλαντές, ανέφερε ο διευθυντής αποστολών της Οργάνωσης, παθολόγος - καρδιολόγος, Γιώργος Μακρυγιάννης.

Κλείσιμο
«Εκτός από την ισορροπία των χρωμάτων που η Κάτια αποτύπωσε περίτεχνα με τη φωτογραφική της μηχανή, η έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα ανθρώπων να μάχεται απεγνωσμένα για να δώσει μια μικρή ανακούφιση σε ανθρώπους βαριά άρρωστους, που έπασχαν από φυματίωση, τύφο, βαριές δερματίτιδες και τραυματισμένους από σφαίρες και τραύματα από το ταξίδι προς ασφαλέστερες περιοχές. Όλοι αυτοί στοιβαγμένοι στα ανθρώπινα σκουπίδια μέσα σε άθλιους καταυλισμούς προσφύγων», κατέληξε ο κ. Γιώργος Μακρυγιάννης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης