O σκληροπυρηνικός Πάμπλο Κασάδο διάδοχος του Ραχόι στο Λαϊκό Κόμμα

O σκληροπυρηνικός Πάμπλο Κασάδο διάδοχος του Ραχόι στο Λαϊκό Κόμμα

Ο  37χρονος Κασάδο νίκησε το «κορίτσι του Ραχόι» ,  Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία

19820597
Ο Πάμπλο Κασάδο εξελέγη στην ηγεσία του αντιπολιτευτικού συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από την παραίτησή του που ακολούθησε τη χαμένη ψήφο εμπιστοσύνης.

«Θέλω να επιστρέψετε στους δήμους σας, στις περιφέρειές σας, στα χωριά σας, στις πόλειες σας, να επανενωθεί η κοινωνία», δήλωσε νωρίτερα ενώπιον των αντιπροσώπων στη Μαδρίτη. «Θέλω να ενθουσιάσετε τους ψηφοφόρους μας και να αρχίσετε την προετοιμασία της νικηφόρας εκστρατείας μας για τις επόμενες εκλογές» , συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα έχει εισέλθει σε μία νέα φάση και κάλεσε για οικονομική ανανέωση μέσω βελτιωμένης παραγωγικότητας και χαμηλότερους φόρους.

Ο Κασάδο, εκλεκτός του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, είναι 37 ετών, φιλελεύθερος και παντρεμένος. Αγωνίστηκε σε μια ισχυρότερη ιδεολογική πλατφόρμα, διαφημίζοντας τον εαυτό τους ως τον μοναδικό υποψήφιο με όραμα για την ανανέωση του κόμματος.Κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπο του Κασάδο έναν «κλώνο» του επικεφαλής των «Ciudadanos», Άλμπερτ Ριβέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κασάδο είχε βρεθεί στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για το αν έλαβε άδικα το δίπλωμα του από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Η έρευνα συνεχίζεται αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα.

«Το PP επέστρεψε. Δεν μπορούμε να σπαταλήσουμε ούτε ένα λεπτό μιλώντας για εμάς. Πρέπει να ξεκινήσουμε να μιλάμε για την Ισπανία ξανά».
Κλείσιμο
Το PP θα «επιχειρήσει να κατακτήσει εκ νέου τις καρδιές όλων των Ισπανών έπειτα από τόσο δύσκολες εβδομάδες που βιώσαμε» είπε ο νέος ηγέτης της ισπανικής Δεξιάς, διαβεβαιώνοντας ότι εμείς «είμαστε διατεθειμένοι να κυβερνήσουμε για μία ακόμη φορά αυτήν την κοινωνία».

Κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος στη Μαδρίτη, με στόχο την εκλογή του προσώπου εκείνου που θα το εκπροσωπήσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το αργότερο έως τα μέσα του 2020, ο Κασάδο επικράτησε της Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία- πρώην δεξί χέρι του Μαριάνο Ραχόι, εξασφαλίζοντας 1.701 ψήφους έναντι 1.250.

Η νίκη του Κασάδο έγινε μάλιστα αποδεκτή από την 47χρονη αντίπαλό του λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Η εκλογή του 37χρονου πολιτικού, στη θέση του 63χρονου Μαριάνο Ραχόι συνιστά μια γενεαλογική διαφορά για το συντηρητικό κόμμα, που παραμένει η πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στην εξουσία.

«Είμαστε ένα τίμιο κόμμα, δεν υπάρχει εδώ θέση ούτε για έναν διεφθαρμένο» υποσχέθηκε ο Πάμπλο Κασάδο κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε πριν από τη σημερινή ψηφοφορία, σε μια αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν το Λαϊκό Κόμμα και οδήγησαν στην πτώση του Μαριάνο Ραχόι.

Ο νέος ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται από τους πιο «σκληροπυρηνικούς», έχοντας υιοθετήσει πολύ σκληρή στάση για το ζήτημα της Καταλονίας και απορρίπτοντας κάθε διάλογο με τη Βαρκελώνη.

Παράλληλα, απορρίπτει κατηγορηματικά τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης ευθανασίας, που προωθεί η αριστερά, αντιδρά στην απελευθέρωση των αμβλώσεων και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων των επιχειρήσεων. Επιπλέον, έσπευσε να στηλιτεύσει τη «δημαγωγία» της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του Aquarius.

Πτυχιούχος νομικής, ο Πάπλο Κασάδο όρισε ως σύνθημα της εκστρατείας του τη στροφή προς τα δεξιά, υπενθυμίζοντας τακτικά τον θαυμασμό του για τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε.

Την ίδια ώρα υποσχέθηκε να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας του στην καρδιά της Ευρώπης, προσθέτοντας: «Εάν υπάρχει απομονωτισμός, εάν υπάρχει προστατευτισμός, η Ισπανίας πρέπει να επιστρέψει ξανά ως κεντρικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η αντίπαλος του Κασάδο η Σάενθ ντε Σανταμαρία θεωρείται πιο μετριοπαθής φωνή στους κόλπους του PP, αντιπροσωπεύοντας τη συνέχιση των πολιτικών του Μαριάνο Ραχόι.

Ο 37χρονος, που εκλέχθηκε βουλευτής στην Παλένθια, καλείται τώρα να ανασυγκροτήσει ένα κόμμα που έχασε τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους μεταξύ των εκλογών του 2011, όπου ο Ραχόι είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και την εκλογική αναμέτρηση του 2016.

Νίκησε το «κορίτσι του Ραχόι»

Ο γοητευτικός Κασάδο επικράτησε της αντιπάλου του Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, «δεξί χέρι» του Μαριάνο Ραχόι, η έμπιστη που αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές σε κρίσεις όπως αυτή του ιού Εμπολα το 2014 ή των Ισπανών δημοσιογράφων που πιάστηκαν όμηροι από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2015.

«Το κορίτσι του Ραχόι» («La Niña de Rajoy»), όπως την έλεγαν το 2008 στα πρώτα της βήματα ως εκπροσώπου του Λαϊκού Κόμματος, ήταν μόλις 36 ετών όταν μπήκε «κατά τύχη» στην πολιτική.

Μοναχοκόρη φτωχής οικογένειας, αριστούχος απόφοιτος Νομικής, παρουσιάστηκε ένα πρωί του 2001 στο μέγαρο La Moncloa, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης, για μια συνέντευξη για δουλειά. Την προσέλαβαν στις νομικές υπηρεσίες του αντιπροέδρου, όπου επικεφαλής ήταν ο Μαριάνο Ραχόι, υπουργός τότε στην κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

El Pais: «Ιδεολογικός κληρονόμος του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ»

«Ιδεολογικό κληρονόμο του πρώην πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ» χαρακτηρίζει η El Pais τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο εκτιμώντας ότι θα στρέψει το κόμμα πιο πολύ στα δεξιά

Γεννηθείς το 1981, ο 37 ετών σήμερα Κασάδο εξασφάλισε πολύ πιο ευρεία νίκη απ’ ότι αναμενόταν έναντι της αντιπάλου του Σοράγιας Σαενθ ντε Σανταμαρία αποσπώντας στο συνέδριο το 57,2% σε σύνολο 2.973 ψήφων έναντι του 42% της αντιπάλου του.

«Η νίκη του αναμένεται να σηματοδοτήσει μια στροφή του κόμματος προς τα δεξιά» γράφει η El Pais τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Κασάδο είχε προτείνει μέτρα όπως η σκλήρυνση του νόμου για τις αμβλώσεις και πιο σκληρή στάση έναντι των Καταλανών αυτονομιστών προκειμένου να επανεξοπλίσει ιδεολογικά το κόμμα.

"Πρέπει να είμαστε στα δεξιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος " δήλωσε ο Κασάδο σε συνέντευξή του στην El Pais . «Δεν μπορούμε να φιλοδοξούμε να έχουμε ηγέτη του κόμματος κάποιον που δεν είναι περήφανος για το παρελθόν του. Εγώ είμαι στη γραμμή του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, του Μαριανο Ραχόι και του Μανουέλ Φράγα» είπε σήμερα στην ομιλία του προς τους συνέδρους, υπερασπιζόμενος τις συντηρητικές πολιτικές για τη "ζωή και την οικογένεια".

"Το Λαϊκό Κόμμα επέστρεψε", είπε από το βήμα του συνεδρίου μετά τη νίκη του. Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος κόμματος, ο Κασάδο μίλησε για ένα νέο «συμβόλαιο με την Ισπανία», που ενισχύει το Σύνταγμα, για την ανάγκη «μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα», για την καταπολέμηση της αποσχιστικής δράσης των αυτονομιστών.

Όπως σημειώνει η El Pais στην ομιλία του ο Κασάδο τάχθηκε μάλιστα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου αλά Ελληνικά, έτσι ώστε το πρώτο κόμμα να παίρνει ένα μπόνους 50 εδρών -σε μια Βουλή 400 βουλευτών -για να αυξηθεί όπως είπε η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης