Το «Mayday» της Τερέζα: Το Brexit τρίζει την καρέκλα της πρωθυπουργού και οδηγεί σε ανασχηματισμό

theresa_may_arthroo11

Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβις Ντέιβις και οι υφυπουργοί του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν παραιτήθηκαν -Ήθελαν σκληρό Brexit -Για πολιτικό χάος κατηγορούν τη Μέι οι Εργατικοί

Ντόμινο παραιτήσεων στη Βρετανία καθώς, μέσα σε ένα 24ωρο, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και οι υφυπουργοί του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Οι τρεις παραιτήσεις των σκληροπυρηνικών «ανταρτών» της Μέι οδηγούν την κυβέρνηση του Λονδίνου σε ανασχηματισμό με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να κατηγορεί την πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι βυθίζει τη χώρα σε πολιτικό χάος κι ότι δεν μπορεί να «κουμαντάρει» τους υπουργούς της.

Ντέιβις, Μπέικερ και Μπρέιβερμαν παραιτήθηκαν με το επιχείρημα ότι ήταν «αδύναμο» το σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, το γεγονός αυτό εξαναγκάζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι παραιτήσεις αναγκάζουν τη Μέι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό σε μία στιγμή που θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές της να υποστηρίξουν το σχέδιο της. Την ίδια ώρα, φήμες θέλουν κι άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να είναι ένα βήμα πριν από την παραίτηση.

Γιατί παραιτήθηκαν οι τρεις αντάρτες της Μέι

Το γεγονός ότι η Μέι απώλεσε τον βασικό διαπραγματευτή της για το Brexit και τους υφυπουργούς του, δύο 24ωρα μετά τη συνάντηση στη πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, αποτελεί πλήγμα για τη πρωθυπουργό της Βρετανία αντανακλώντας το ρήγμα στο Συντηρητικό Κόμμα για τους όρους της εξόδου από την Ε.Ε.

Έπειτα από μια πολύωρη, τεταμένη συνάντηση στο Τσέκερς, η Μέι φαινόταν πως είχε πείσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit στην κυβέρνηση να ταχθούν υπέρ του σχεδίου της να ζητήσει συμφωνία για έναν «χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών» με την ΕΕ, τη διατήρηση στενών δεσμών στο πεδίο του εμπορίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Ντέιβις εξηγεί σήμερα τους λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε εκφράζονντας την αντίθεσή του στη συμβιβαστική πρόταση της Μέι την οποία χαρακτήρισε ως «ανεφάρμοστη».

Ο Ντέιβις τόνισε ότι «το σχέδιο για ένα χώρο ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών αγαθών με την Ε.Ε είναι πολύ δύσκολο στην πράξη.Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Αν η Βρετανία αποκλίνει από τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα εμπορεύματα, η Βόρεια Ιρλανδία θα αντιδράσει.Αυτό θα ισοδυναμούσε με «δαμόκλειο σπάθη»πάνω από τη Βρετανία».Ο Ντέιβις πρόσθεσε επίσης ότι δεν παραιτήθηκε την Παρασκευή στο Τσέκερς επειδή ήθελε να συμβουλευτεί πρώτα τους συμβούλους του.

Ο Ντέιβις Μπέικερ, υπουργός αρμόδιος για το Brexit και οι υφυπουργοί του Στιβ Μπέικερ και Σουέλα Μπρέιβερμαν είναι υποστηρικτές του «καθαρής» εξόδου της Βρετανίας από την ευρωπαική οικογένεια. Επέκριναν τη λεγόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» που προτάθηκε στο Τσέκερς, καταγγέλλοντας πως το σχέδιο της Μέι θα σήμαινε μόνο κατ' όνομα αποχώρηση από την Ε.Ε κατά συνέπεια θα αθετούσε τη δέσμευσή της να υπάρξει «καθαρό» διαζύγιο των δύο μερών, ενώ επαίνεσαν τον Ντέιβις διότι παραιτήθηκε.

Οι παραιτήσεις έρχονται λίγες ημέρες αφότου η πρωθυπουργός της Βρετανίας εξασφάλισε στο Τσέκερς την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου στο σχέδιό της για την έξοδο από την ευρωπαική οικογένεια παρά το γεγονός ότι κρίθηκε αρκετά μαλακό από τους υποστηρικτές του Brexit.

O Ντέιβις επισφράγισε με την απόφασή του τις φήμες οι οποίες κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετούς μήνες περί αποχώρησής του από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για το Brexit.

Την ώρα που οι Εργατικοί ζητούν την παραίτηση της Τερέζα Μέι,ο Ντέιβις Ντέιβιντ δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει στην πρωθυπουργία της Βρετανίας.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΤΟLIS SITAROULIS

Είναι αφελείς και ανιστόρητοι όσοι στα σοβαρά πιστεύουν πως η Βρεττανία μπορούσε να παραμείνει στην ΕΕ και να παίρνει εντολές από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.Ξεχνούν ακόμη πως για την απόφοση των Άγγλων βάρυνε η έμμεση παρότρυνση της Ελισάβετ να την κάνουν από το χρωματιστό μπαλόνι όσο γίνεται το συντομότερο! Ο λόγος?Ήξερε από πρώτο χέρι οτι η bundesbank είναι έτοιμη να τινάξει τα πέταλα.Κατα τα άλλα όσοι ισχυρίζονται οτι οι Άγγλοι πυροβόλησαν τα πόδια τους,αυτοθεωρούνται πονηροί.Κούνια που τους κούναγε.

m

μα τι άλλο να γίνει? έτσι όπως είναι διαμορφωμένες οι ισορροπίες το Brexit είναι μια αδύνατη άσκηση. ένα απραγματοποίητο σχέδιο. η Μέη έκανε το μοναδικό που θα μπορούσε για να μην ακυρωθεί στην πράξη το δημοψήφισμα. έφτιαξε ένα Brexit το οποίο είναι ακριβώς ίδιο με την υπάρχουσα συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, εκτός από κάποια σημεία που τονίζονται εγχωρίως για να διαφημιστεί ώς "επιτυχία". είναι κοντολογίς ένα Brexit χωρίς Brexit. Τα υπόλοιπα είναι για κατανάλωση. συμφωνημένες ήταν και οι παραιτήσεις. δηλαδή ο Ντέιβις που ένα χρόνο κουβεντιάζει με τις Βρυξέλες, δεν ξέρει τι έχει συμφωνήσει? ένα σκληρό Brexit είναι καταστροφικό για τη Βρετανία ότι και να λένε. 40 χρόνια ωφελούνται ποικιλοτρόπως από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ. με την άνοδο της Θάτσερ στην εξουσία χρησιμοποίησαν την ΕΕ για να αναμορφώσουν εντελώς τη δική τους κοινωνία κάνοντας πολιτική ανοιχτών συνόρων και εξαγωγών προς την ευρώπη που είναι μια αγορά 500 εκ. κατοίκων δίπλα τους ακριβώς. το μισό σύστημα υγείας τους λειτουργεί από ξένους, όπως και το μισό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο οποίο ξεπλένονται τρις δολλάρια ειδικά από ρώσους και άραβες και άλλα παιδιά...

Ελένη

Άρα η Βρετανία αποδέχεται όλα τα προαπαιτούμενα της ΕΕ προκειμένου να έχει μιά εμπορική συμφωνία σαν αυτή της Νορβηγίας και κανένα από τα θετικά της συμμετοχής στις αποφάσεις της ΕΕ. Πώς λέγεται αυτό; Παράδοση ή συνθηκολόγηση; Στα ελληνικά πάντως λέγεται στα τέσσερα, χα χα χα χα!

K

Και εσυ Ελενακι στα 4

Όπου ραγιάς κι' μοίρα του ...

Οι Εγγλέζοι έκαναν το ΜΟΙΡΑΙΟ λάθος να βγουν από τη σιγουριά της Ε.Ε, δηλαδή της ΠΑΝΙΣΧΥΡΗΣ Γερμανίας, και τώρα το πληρώνουν πολύ ακριβά. Θα διαλυθούν και θα σβήσουν από τον παγκόσμιο χάρτη. Προχθές ήμουν στο Λονδίνο και αυτό που είδα δεν περιγράφεται. Φτώχια, ανέχεια και εξαθλίωση και κόσμο να βρίζει την κυριά Τερέζα γιατί τους καταδίκασε σε μαύρη μοίρα. Πόσο τυχερός και εθνικά υπερήφανος αισθάνομαι που εμείς είμαστε οι φανατικότεροι των φανατικών υποστηριχτών της Ε.Ε, δηλαδή της Γερμανίας, των λαών, των αξιών και ης αλληλεγγύης! Δεν είμαι πια βλάχος, αλλά είμαι Ευρωπέος και το έχω για καμάρι. Το χνώτο μου δε μυρίζει πια φέτα, αλλά ροκφόρ, δεν είμαι πια Μακεδόνας, αλλά κάτοικος της Βορείου Ελλάδος, δεν είμαι πια Έλληνας, αλλά πολίτης της Ε.Ε, δηλαδή της Γερμανίας. Είμαι Ευρωπέος και το καυχιέμαι. Με ή χωρίς το "Ευρώ" ...

Οι

Γερμανοι πολιτες μου φαιροντουσαν πιο καλα απο τους Ελληναραδες στην Γερμανια 15 χρονια που δουλευα εκει αντε χασου ρε Γραικο

Ναι

Έχεις δίκιο πάντα είχα καλύτερη εξυπηρέτηση στη Γερμανία όπου και να πήγαινα πάρα εδώ με τους υπερόπτες ελληναράδες οπουδήποτε και μην μιλήσω για δημόσιο τομέα γιατί θα κλάψουμε. Ο από πάνω είναι ο κλασσικός υπερόπτης Ελληναράς που τα βράδια έχει ονειρώξεις με τον Πούτιν και τον Παΐσιο

@Σκληρό Brexit

Δεν έχεις ζήσει ούτε μια μέρα στη Βρετανία. Δεν έχεις ιδέα γιατί μιλάς. Μη μιλάς.

mm

Aγγλική ώριμη νοοτροπία. Διαφωνείς με την πρωθυπουργό για καθοριστικό θέμα παραιτείσαι, αλλα υποστηρίζεις ότι χρειάζεται να μείνει χάριν της σταθερότητας (φαντάζομαι) και για τα άλλα θέματα.

δεξιός ευρωπαϊστής

Μ' αυτά που κάνουν οι λαϊκιστές η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί και μαζί της το αγαπημένο μας ευρώ! Τι θα γίνουν οι καταθέσεις μας σε ευρώ τότε; Θα μετατραπούν σε δραχμές;

Οικονομολόγος

Δεν ξέρω για το ευρώ αλλά ξέρω τί θα γίνουν οι καταθέσεις σου σε λίρες. Θες να σου πώ;

@Οικονομολόγος

Μην τσιμπάς. Αριστερή πλέμπα είναι που τρολλάρει...

Mackem

Έχει πάει κανείς στο Sunderland? Αρκετοί άντρες εκεί έχουν σπασμένα δόντια και οι γυναίκες μαυρισμένα μάτια από το ξύλο. Πάρα πολλοί κάτοικοι της πόλης, δεν έχουν ταξιδέψει έξω από την χώρα. Έζησα για λίγο εκεί. Δεν αντιμετώπισα θέμα ρατσισμού ή κάτι τέτοιο αλλά το επίπεδο τους, ήταν πάρα πολύ χαμηλό. Ποιο χαμηλό και από έναν δικό μας Συριζαίο. Ούτε σπουδές,ούτε τίποτα. Γεννοβολάνε από τα 13 για να παίρνουν επιδόματα(κατά τα άλλα εμείς οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες και παρτάκηδες). Τέτοια άτομα ψήφισαν υπέρ του Μπρέξιτ.

Bas

Χαχαχαχα! Εγώ μένω Ισπανία και εδώ μια από τα ίδια. Εκτός της άρχουσας τάξης και λίγων της μεσαίας-ανώτερης, ο υπόλοιπος λαός τρώει γρασίδι σαν τις αγελάδες. Αλλά και στην Αμερική που έζησα, δεν ήταν διαφορετικά. Ο μέσος Αμερικανός δεν ξέρει να σου απαντήσει πόσους φυσικούς δορυφόρους έχει η Γη.

Σκληρό Brexit

Η καρικατούρα της δήθεν Ένωσης και δήθεν Ευρωπαικής διαλύεται. Το βλέπουν οι Βρετανοί , δεν είναι ξεπουλημένοι σε μιά χοντρή ανατολικογερμανίδα, σαν κάτι δικούς μας , πολιτικούς παλιάτσους...

Σκληρή ευρωπαϊκή ψ

Δυστυχώς για σένα, τα γεγονότα μας δείχνουν ότι το brexit διαλύεται και προσεχώς η Βρετανία, διότι η Σκωτία και η Β Ιρλανδία θέλουν να παραμείνουν στην Ευρώπη. Όσο για τους Βρετανούς, η πλειοψηφία τώρα θέλει την παραμονή, αλλά τώρα το πουλί πέταξε .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sri_lanka_art

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων -Εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στο αεροδρόμιο –Έχουν ήδη γίνει οκτώ συλλήψεις -Ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων είναι και δύο Τούρκοι, ένας Κινέζος και ένας Ολλανδός

9
pendarovski_art

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ανέφεραν ότι η διαφορά  του Στέβο Πεντάροφσκι με την Γκορντάνα Ντάβκοβα -Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου VMRO ήταν στη μισή μονάδα - Στο 11% ο υποψήφιος των δύο αλβανικών κομμάτων

1
7-2

Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για προσβολή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν - Δημοσίευσαν μια γελοιογραφία με ένα αρχαιοελληνικό ανδρικό άγαλμα να ουρεί τον αρχηγό του τουρκικού κράτους