Η Κίνα θυμάται τον Tankman, τον άνθρωπο -σύμβολο των γεγονότων της Τιενανμέν το 1989

Η Κίνα θυμάται τον Tankman, τον άνθρωπο -σύμβολο των γεγονότων της Τιενανμέν το 1989

Με τα hashtags #Tankman2018 και #Tankmen2018, Κινέζοι αλλά κι άνθρωποι από όλο τον κόσμο τιμούν τον ήρωα της Τιενανμέν

tankman_tienamen
Ήταν 5 Ιουνίου του 1989, όταν ένας άνδρας με λευκό πουκάμισο και κρατώντας σακούλες στα χέρια, στάθηκε μπροστά στα τανκς, που είχαν βγει στους δρόμους στο Πεκίνο, που ήθελαν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν.

Αν και η ταυτότητά του παραμένει μυστήριο, ο άνδρας, που του δόθηκε το όνομα Tankman έγινε σύμβολο των διαδηλωτών κατά της βίαιης στρατιωτικής καταστολής.

Όταν το πρώτο τανκς προσπάθησε να κινηθεί γύρω του, μπλόκαρε τη διαδρομή και ανέβηκε πάνω. Χτύπησε την πόρτα και φάνηκε να μιλά με έναν στρατιώτη. Όταν κατέβηκε, συνέχισε να εμποδίζει το τανκ, μέχρι που δύο άντρες έσπευσαν να τον απομακρύνουν.


Εκστρατεία για να τον τιμήσουν


Για να τιμήσουν τον Tankman, Κινέζοι πολίτες σε όλο τον κόσμο τον τιμούν, 29χρόνια μετά την καταστολή στην Τιενανμέν.

Ο Κινέζος καλλιτέχνης και σκιτσογράφος Badiucao ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία με τα hastags #Tankman2018 και #Tankmen2018. O Badiucao θεωρεί ότι ο Tankman συμβολίζει όλα όσα χάθηκαν στη νέα γενιά της Κίνας: «τον ιδεαλισμό, το πάθος, το αίσθημα ευθύνης και την πίστη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει μια αλλαγή».

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο της εκστρατείας, οι χρήστες των social media καλούνται να τραβήξουν μια φωτογραφία τους, φορώντας τα ρούχα του Tankman: ένα λευκό πουκάμισο, ένα μαύρο παντελόνι, μαύρα παπούτσια και να κρατούν δύο λευκές σακούλες.

Όσο για τον Tank Man, είναι άγνωστο τι απέγινε. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι δραπέτευσε στην Ταϊβάν, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι παρέμεινε μέσα στην κινεζική κοινωνία, χωρίς να φανερώσει ποτέ την ταυτότητά του.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης