Κυπριακό και κοσσυφοπέδιο συζήτησαν Αναστασιάδης - Βούτσιτς

anasta_voy_98

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, εξέφρασε την ευχή για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού

Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε, πως η έκφραση πρόθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αποστολή συγκεκριμένου ειδικού απεσταλμένου για επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό είναι μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των δύο πλευρών και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα που θα επιτρέπουν την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Σερβίας, στο Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς, εξέφρασε την ευχή για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας τη διαχρονική θέση αρχών που διατηρεί το Βελιγράδι επί του θέματος.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του για την πλήρη στήριξη της Σερβίας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον ενημέρωσε και για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της Λευκωσίας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι η Σερβία μπορεί πάντοτε να θεωρεί την Κύπρο έναν αξιόπιστο εταίρο εντός της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα πως «το μέλλον της Σερβίας δεν μπορεί παρά να είναι, και πρέπει να είναι, ευρωπαϊκό».

Επανέλαβε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ υπογράμμισε τη στήριξη της Λευκωσίας στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Σερβία εκτιμά τη θέση και στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα, σημειώνοντας ότι τόσο ο κυπριακός λαός όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το επιβεβαίωσαν αυτό σε πολλές περιπτώσεις.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη μίλησαν για διάφορα θέματα που αποτελούν προβλήματα και για Κύπρο και για τη Σερβία και επεσήμανε τη στήριξη του προέδρου Αναστασιάδη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

khalifa-haftar

Στρατιωτικός εισαγγελέας δήλωσε ότι το ένταλμα σύλληψης αφορά τους βομβαρδισμούς του αεροδρομίου Μιτίγκα της Τρίπολης και της συνοικίας Αμπού Σαλίμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι