Πεδίο μάχης το Παρίσι για την Εργατική Πρωτομαγιά - 200 προσαγωγές κουκουλοφόρων!

Πεδίο μάχης το Παρίσι για την Εργατική Πρωτομαγιά - 200 προσαγωγές κουκουλοφόρων!

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο περιθώριο της ειρηνικής πορείας 50.000 διαδηλωτών - 1.200 κουκουλοφόροι έσπασαν και έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους - Έφτιαξαν οδοφράγματα, έριξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και σε σκέπαστρα στις στάσεις λεωφορείων - Πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ, που απάντησαν με νερό υπό πίεση και δακρυγόνα

gallia_prwtomagia_2
Με επεισόδια πρωτοφανούς βιαιότητας τερμάτισε στο Παρίσι η πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά, χωρίς να κατορθώσουν οι διαδηλωτές να φθάσουν στον αρχικό προορισμό τους, νότια της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδρομή, έπρεπε να περάσουν από τη γέφυρα του Austerlitz, που ενώνει την δεξιά όχθη του Σηκουάνα, όπου βρίσκεται το σημείο εκκίνησης στην πλατεία της Βαστίλης, με την αριστερή.

Τη γέφυρα όμως είχαν μπλοκάρει 1.200 κουκουλοφόροι, γνωστοί ως «Black block», αποφασισμένοι να «προσφέρουν» μια μέρα «κόλασης» στον Εμανουέλ Μακρόν και «στον κόσμο του», όπως είχαν δηλώσει στο Facebook, μέσω του ακροαριστερού κινήματος Mili (Mouvement inter luttes indépendant - Ανεξάρτητο κίνημα εσωτερικών αγώνων).

Παρότι η Εισαγγελία Παρισίων είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επεισοδίων, και παρά τις ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις με 22 έκτακτες μονάδες των γαλλικών ΜΑΤ (CRS), οι Black Blocks τα κατάφεραν και το μπουλεβάρτο «de l'Hopital» κατά μήκος του σταθμού του Austerlitz έζησε περίπου τέσσερις ώρες πραγματικής κόλασης.

Οι κουκουλοφόροι έσπασαν και έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, που μπορεί να συμβόλιζε το κράτος ή τον καπιταλισμό. Έσπασαν βιτρίνες, κατέστρεψαν ένα ΜacDonald's, μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Έφτιαξαν οδοφράγματα, έριξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιές στα δοχεία απορριμμάτων ή στα σκέπαστρα στις στάσεις λεωφορείων. Με λοστούς ξεσήκωσαν το λιθόστρωτο του μπουλεβάρτου, εκσφενδονίζοντας τις πέτρες στα ΜΑΤ, που απάντησαν με νερό υπό πίεση και δακρυγόνα.

Πλησιάζοντας τη γέφυρα οι επικεφαλής της πορείας, και διαπιστώνοντας την έκρυθμη κατάσταση, οπισθοδρόμησαν και πολλοί διαδηλωτές κατέβηκαν στην αποβάθρα κατά μήκος του Σηκουάνα, που είναι ταχείας κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα, προκαλώντας την πλήρη σύγχυση.

Αυτές τις ώρες το ερώτημα πολλών είναι γιατί η αστυνομία δεν διέλυσε έγκαιρα τους «Black blocks» πάνω στη γέφυρα Austerlitz, αφού η Εισαγγελία είχε ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. Αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πράγματι αποτελεσματικός έλεγχος για τα άτομα που πήραν μέρος στην πορεία. Αυτή τη φορά όμως οι ταραξίες άλλαξαν μέθοδο και αντί να δράσουν στο τέλος της πορείας, βγήκαν μπροστά, δίνοντας ραντεβού στη γέφυρα. Εκεί πέρασαν χωρίς να τους γίνει έλεγχος για το τι μετέφεραν στα σακίδιά τους.

Κλείσιμο
Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τα επεισόδια και ιδίως την αναποτελεσματικότητα του κράτους. Ο καθένας όμως σχολίασε με τον τρόπο του: για την Μαρίν Λεπέν τα επεισόδια έγιναν από τις ακροαριστερές, αναρχικές ομάδες, για τον Ζαν Λυκ Μελανσόν οι ταραξίες προέρχονταν από ακροδεξιές ομάδες.

Τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, 140.000 άτομα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 50.000 στο Παρίσι. Κατά την άποψη του συνδικάτου CGT που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 210.000. Περίπου 200 μέλη των ακροαριστερών αναρχικών «black blocks» προσήχθησαν, αφού περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της αστυνομίας, 

Στην επαρχία, αρκετές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης CGT «εναντίον της αμφισβήτησης των κοινωνικών κεκτημένων, της επιλογής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπέρ της κοινωνικής προόδου, της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης».

«Δεν διακρίνουμε καμία κοινωνική πολιτική στον ορίζοντα (…). Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία… τίποτα δεν προχωράει, ο δημόσιος τομέας καταρρέει» επισήμανε μια διαδηλώτρια στο Κλερμόν- Φεράν, η Ζενεβιέβ Ντιράντ, συνταξιούχος.

Στη Μασσαλία, όπου διαδήλωσαν 4.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα πανό δέσποζε ανάμεσα στο πλήθος, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «εναντίον του Μακρόν και του κόσμου του».

gallia_prwtomagia_1








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης