LIVE

Κορωνοϊός

Senna: 24 χρόνια χωρίς τον «Magic» της Φόρμουλα 1

sena-poster-1

Η Πρωτομαγιά του 1994 θεωρείται «μαύρη» και αποφράδα έκτοτε για εκατομμύρια φίλους των μηχανοκίνητων - Το μεγαλύτερο αστέρι που ανέδειξε ποτέ η Φόρμουλα 1 χάθηκε στα 34 χρόνια του σε ένα ανεξήγητο ατύχημα - Η ζωή του προβάλλεται σαν μιούζικαλ στη Βραζιλία

Από το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς του 1994 ο Ayrton Senna έπαψε να υπάρχει. Τυπικά ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε κάποιες ώρες αργότερα, στο νοσοκομείο της Μπολόνια όπου και διακομίστηκε με ελικόπτερο. Το εναέριο ασθενοφόρο τον παρέλαβε λίγα μέτρα από το σημείο της θανάσιμης εξόδου με μεγάλη ταχύτητα και της πρόσκρουσης του μονοθεσίου στον πλευρικό τοίχο, στην καμπή Ταμπουρέλο, στο σιρκουί της Ίμολα, στην Ιταλία. Ήταν όμως ήδη βαρύτατα τραυματισμένος στον εγκέφαλο. Ένα αιχμηρό εξάρτημα της εμπρόσθιας ανάρτησης είχε διατρήσει το κράνος, το κρανίο πάνω από το δεξιό του φρύδι και τελικά τον εγκέφαλό του. Άλλα τραύματα άξια λόγου δεν έφερε στο σώμα του. Ήταν 34 ετών, τα οποία ο αποκαλούμενος και «Magic» Ayrton Senna είχε συμπληρώσει στις 21 Μαρτίου του 1994.Βαθιά σκεπτόμενος, ευαίσθητος, μελαγχολικός -αλλά και ανελέητος μέσα στην πίστα

Ο Ayrton Senna da Silva, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Φόρμουλα 1 και ο αδιαμφισβήτητος σταρ του σπορ για κάτι λιγότερο από μία δεκαετία, ξεψύχησε στην ηλικία που χάνονται οι αρχέτυποι ήρωες. Το μυστήριο του χαμού του, το μυστήριο της ζωής και της χαρισματικής του προσωπικότητας, μοιάζουν σαν στοιχεία μιας περίπτωσης φτιαγμένης για να  συγκλονίσει την υφήλιο. Αλλά και να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα ενοχής, από το οποίο ο κόσμος των μηχανοκίνητων σπορ τουλάχιστον, δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί. Διότι ο θάνατος του Senna ήταν αδιανόητος, καθώς ήδη εν δράσει και εν ζωή είχε δημιουργήσει έναν μοναδικό και αξεπέραστο θρύλο. Ακόμη και όταν δεν κέρδιζε, διατηρούσε την αύρα του ανίκητου. Ακόμη και όταν κατέφευγε σε επικίνδυνες ή και βρόμικες κινήσεις επί των αντιπάλων του, φάνταζε σαν δίκαιος και άτρωτος.

Πέρα από τις επιτυχίες του μέσα στην πίστα, ήταν η προσωπικότητά του που προκαλούσε έντονα συναισθήματα, μάγευε και συνέπαιρνε τα εκατομμύρια των οπαδών του -αρχίζοντας από σύμπαντα τον λαό της πατρίδας του, της Βραζιλίας. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι συγκέντρωνε τα οργίλα βέλη των υποστηρικτών άλλων πιλότων, κυρίως του μεγάλου του αντιπάλου, του Alain Prost. Παρόλ' αυτά, το αποτύπωμα που άφησε ο Senna στην ιστορία -αναμφίβολα και λόγω του τόσο πρόωρου θανάτου του- ήταν αυτό ενός πλάσματος που υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από έναν εξαιρετικά χαρισματικό οδηγό αγώνων. 

Όλως παραδόξως για το χώρο των μηχανοκίνητων, ο Senna είχε την αίγλη του φιλόσοφου. Η σκέψη του είχε ένα πρωτοφανές δυναμικό διείσδυσης, όχι μόνο σε τεχνικα ζητήματα, αλλά σε υπαρξιακά, θρησκευτικά και φιλοσοφικά. Καθόλου τυχαία, ο Ayrton Senna είναι το πιο δημοφιλές πρόσωπο στις συζητήσεις των φιλάθλων, όχι μόνο της F1, αλλά ίσως γενικότερα του αθλητισμού. Ο τρόπος που ο ίδιος αντιλαμβανόταν, εξέταζε και βελτίωνε τον εαυτό του, αντιμετωπίζοντας το σώμα και τον ψυχικό του κόσμο σαν ένα «μηχάνημα» που θα μπορούσε να βελτιωθεί, ο Senna άνοιξε νέους δρόμους στην προσέγγιση της προετοιμασίας. Η δε στοχοπροσήλωσή του ήταν πέρα από κάθε όριο, πέρα από κάθε «φυσιολογικό» ανθρώπινο όριο. 

Υπάρχουν αναρίθμητα περιστατικά από τη ζωή και τη δράση του Senna και δεν είναι τυχαίο ότι ανά τον κόσμο είναι ένας από τους πιο εκτενώς βιογραφημένους σπόρτσμεν. Πολλά από τα κατορθώματά του ήταν ή τα έκανε ο ίδιος, κυρίως λόγω της απόλυτης κατάθεσής του στην ταχύτητα και τη νίκη, να φαίνονται εξωπραγματικά και ανεπανάληπτα. Επιλέγοντας δύο μόνο στιγμιότυπα από μια καριέρα στους αγώνες που στοίχειωσε και καθόρισε τη Φόρμουλα 1, θα μπορούσε κανείς να θαυμάσει το μεγαλείο ενός τεράστιου ταλέντου α) στην περίφημη όπισθεν που  κούμπωσε εν κινήσει καθώς το μονοθέσιό του έφευγε εκτός ελέγχου στην Ισπανία το 1991 και β) την πιο ηρωική του εμφάνιση, πέρα από τα όρια του πόνου, όταν κυνηγούσε την πρώτη νίκη στη Βραζιλία, για τον εαυτό του και τους συμπατριώτες του, στην πίστα του Σάο Πάουλο, επίσης το 1991. Με διαλυμένο κιβώτιο ταχυτήτων, σε υγρή πίστα και τα χέρια του τρομερά καταπονημένα από την υπερπροσπάθεια, ο Ayrton Senna κατάφερε να ικανοποιήσει τον λαό του, ο οποίος τον αποθέωνε μέσα σε μια απερίγραπτη ατμόσφαιρα θριάμβου. Το ότι υπήρξαν αυτοκτονίες στο άκουσμα του θανάτου του, ενισχύει την άποψη περί θεοποίησης του Senna στη Βραζιλία. 

Στην μνήμη του Ayrton, η αδελφή του, Viviane Senna ίδρυσε έναν οργανισμό για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μη προνομιούχων παιδιών στης Βραζιλία. Το Instituto Ayrton Senna τήρησε και τίμησε την τελειοθηρία του νεκρού ήρωα, επιτελώντας πρωτοποριακό και συστηματικό έργο. Το IAS διαχειρίζεται τα πνευματικά και εμπορικά δικαιώματα του ονόματος Ayrton Senna -και με μεγάλη προσοχή μάλιστα. Παρόλ' αυτά, από καιρού εις καιρόν το Instituto εγκρίνει ενέργειες που δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι περιποιούν την μεγαλύτερη δυνατή τιμή στον αείμνηστο. Όπως πχ το Μιούζικαλ Ayrton Senna, το οποίο έχει κινηματογραφηθεί σε θεατρική σκηνή και προβάλλεται σήμερα, ταυτόχρονα σε 70 αίθουσες ανά τη Βραζιλία, ανήμερα της επετείου εκείνης της αποφράδας Πρωτομαγιάς του 1994.


Δείτε βίντεο με δύο από τις αξέχαστες στιγμές του Ayrton Senna στις πίστες:Η όπισθεν εν κινήσει, στη Βαρκελώνη το 1991
Όταν ο Senna νίκησε ακόμη και τη μοίρα για να κερδίσει στην πατρίδα του, τη Βραζιλία
Ο «Tricampeão» Senna λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι άνθρωποι του αθλητισμούΥψώνοντας το τρόπαιο του νικητή στο Μονακό το 1990, σε ένα από τα πλέον αγαπημένα του σιρκουί. Ο Senna είχε κερδίσει εκεί 6 φορές (ακατάρριπτο ρεκόρ έως σήμερα)Με τον μεγάλο του έρωτα, την Βραζιλιάνα τηλεπαρουσιάστρια Xuxa
Υπήρξε πρωτοπόρος στην επίμονη και επιστημονικά σχεδιασμένη σωματική προετοιμασία
Σεμινάριο οδήγησης και εκπληκτική νίκη επί ισχυρότερων αντιπάλων στο Ντόνινγκτον το 1993
Ο Senna κατηγορήθηκε ότι θεωρούσε εαυτόν άτρωτο επειδή είχε βαθιά θρησκευτική πίστη
Κάθε δημόσια εμφάνισή του, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, προκαλούσε μαζική υστερία
Ayrton Senna, πρωταθλητής και φιλόσοφος
Στιγμιότυπο από το βραζιλιάνικο μιούζικαλ για τον Senna
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης