Συνελήφθη ο ηγέτης της «αίρεσης» NXIVM - Είχε χαρέμι με σκλάβες του σεξ τις οποίες... μάρκαρε με τα αρχικά του

Συνελήφθη ο ηγέτης της «αίρεσης» NXIVM - Είχε χαρέμι με σκλάβες του σεξ τις οποίες... μάρκαρε με τα αρχικά του

Ο οργανισμός αυτοβοήθειας που είχε ιδρύσει άδειαζε τις τσέπες των αφελών ακόλουθών του αλλά λειτουργούσε και ως κύκλωμα σωματεμπορίας

neos-igetis
Μπορεί εξωτερικά να έμοιαζε με μια οργάνωση «αυτοβοήθειας», που δημιουργήθηκε ίσως με σκοπό να «ξαφρίσει» τα αφελή της μέλη, προσφέροντάς τους ανούσια σεμινάρια έναντι αδράς αμοιβής, όμως η πραγματική φύση της NXIVM ήταν πολύ πιο σκοτεινή.

Οι «ακόλουθοι» του αμερικανικού συλλόγου πλήρωναν χιλιάδες δολάρια για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις πριβέ συμβουλευτικές συνεδρίες της οργάνωσης, φορούσαν πολύχρωμες ζώνες που δήλωναν το «βαθμό» τους και ακολουθούσαν μια ιεραρχία που θύμισε Σαϊεντολογία. Στο επίκεντρο όλων αυτών βρισκόταν φυσικά ο ηγέτης του οργανισμού, Κιθ Ρανιέρ, γνωστός στους «πιστούς» του με το παρατσούκλι «Εμπροσθοφυλακή».

Ο χαρισματικός Ρανιέρ είχε προσελκύσει στους κόλπους του οργανισμού του πλούσιους σελέμπριτις ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον και πολλές σταρ του Χόλιγουντ. Ωστόσο, στο παρασκήνιο της οργανωσης, ο Ρανιέρ εκβίαζε τις γυναίκες ακόλουθούς του ώστε να υποκύπτουν στις σεξουαλικές του ορέξεις, τις «μάρκαρε» με τα αρχικά του και τις υπέβαλε σε εξευτελιστικές ιεροτελεστίες που είχαν ως σκοπό να τις ταπεινώσουν.

Ο Ρανιέρ συνελήφθη τη Δευτέρα, όταν οι αμερικανικές Αρχές τον εντόπισαν - μετά από ανθρωποκυνηγητό μηνών - στο Μεξικό. Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει είναι ιδιαίτερα βαρύ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων κατηγορίες για sex trafficking και εξαναγκασμό σε εργασία. Ο «γκουρού» αυτοβοήθειας εκδόθηκε εχθές στο Τέξας και σήμερα θα μεταφερθεί στο Μπρούκλιν, για να παρουσιαστεί ενώπιον του Εισαγγελέα, αντιμετωπίζοντας τις καταγγελίες δεκάδων γυναικών που κακοποίησε όλα αυτά τα χρόνια.






Από παιδεραστής και απατεώνας... «γκουρού» αυτοβοήθειας

Η πορεία του Ρανιέρ μέσα στα χρόνια και η εμπλοκή του σε πολλές σκοτεινές υποθέσεις δημιουργεί εύλογες απορίες σχετικά με το πώς μπορεί να κυκλοφορούσε μέχρι σήμερα ελεύθερος. Γεννηθείς στο Μπρούκλιν το 1960 σε μια σχετικά εύπορη οικογένεια, ο Ρανιέρ ισχυριζόταν πάντα οτι ήταν παιδί θαύμα και ότι το IQ του είχε καταγράψει ρεκόρ Γκίνες το 1989. Στην πραγματικότητα, μια σύντομη έρευνα στα φοιτητικά του χρόνια αποδεικνύει ότι μόλις και μετά βίας κατάφερε να περάσει αρκετά μαθήματα ώστε να πάρει το πτυχίο του στο Πολυτεχνείο της Νέας Υόρκης όπου εγγράφηκε μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο.

Το 1984, στα 24 του χρόνια, διατηρούσε σεξουαλική σχέση με μια 15χρονη κοπέλα για 4 μήνες, ωστόσο οι γονείς της δεν κατήγγειλαν ποτέ την κακοποίηση της κόρης τους στις Αρχές. Η προτίμησή του για τις έφηβες γυναίκες είναι κάτι που διατήρησε σε όλη του τη ζωή, όπως φαίνεται από τη μετέπειτα πορεία του.

Κλείσιμο
Μετά από μερικά χρόνια που εργάστηκε σαν πωλητής, το 1990 έστησε τον οργανισμό Consumers’ Buyline, ένα club καταναλωτών που σύντομα αριθμούσε 200.000 μέλη ανά τις ΗΠΑ. Τη ίδια χρονιά, αποπλάνησε την 12χρονη κόρη ενός υπαλλήλου της εταιρείας του, ένα έγκλημα για το οποίο επίσης δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα. Όπως εξομολογήθηκε το ίδιο το θύμα πολλά χρόνια αργότερα, την είχε κολακέψει το ενδιαφέρον που της έδειξε ένας τόσο ώριμος και χαρισματικός άνδρας και έτσι δεν δίσταζε να κάνει οτιδήποτε της ζητούσε.

Ο Ρανιέρ έκλεισε την εταιρεία του το 1996, όταν η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνες με την υποψία ότι επρόκειτο για κομπίνα τύπου Πυραμίδας. Έναν χρόνο αργότερα, ο Ρανιέρ γνώρισε τη Νάνσυ Σάλζμαν, μια νοσοκόμα που ειδικευόταν στην ύπνωση, και με τη βοήθειά της δημιούργησε ένα νέο ίματζ για τον εαυτό του: Εκείνο του «γκουρού» αυτοβοήθειας που μπορούσε να οδηγήσει στην επαγγελματική και προσωπική ευτυχία οποιονδήποτε ήταν πρόθυμος να πληρώσει με... «χρυσάφι» τις πολυτιμες συμβουλές του.

Μέσα σε πέντε χρόνια, η επιτυχία του οργανισμού αυτοβοήθειας του Ρανιέρ, που πλέον ονομαζόταν NXVIUM είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Μέσω των σεμιναρίων, των βιβλίων και των συμβουλευτικών συνεδριών του, ο «γκουρού» θα έβγαζε μέσα στα επόμενα χρόνια εκατομμύρια δολάρια. Γύρω στο 2004 ωστόσο άρχισαν να ακούγονται διάφορα παράξενα πράγματα για την οργάνωση και τον τρόπο που εκμεταλλευόταν τα μέλη της. Αρκετοί από τους πλούσιους ακόλουθους του Ράνιερ είχαν δωρίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στην οργάνωση και είχαν κόψει αδικαιολόγητα κάθε επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους, θυμίζοντας υποθέσεις αιρέσεων και κινώντας τις υποψίες των Αρχών.



Η «λέσχη» με τις σκλάβες του σεξ

Όπως φαίνεται, η δράση του Ρανιέρ δεν περιοριζόταν μόνο στο να αδειάζει τις τσέπες του πλούσιων και αφελών ακολούθων του, που τον αποκαλούσαν «Εμπροσθοφυλακή».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τα πρώτα χρόνια του οργανισμού φαίνεται να διατηρούσε ένα χαρέμι με 15-20 γυναίκες, οι οποίες ήταν πρόθυμες να πέσουν στο κρεβάτι μαζί του όποτε τους το ζητούσε. Οι διεστραμμένες απόψεις του Ρανιέρ άρχισαν σιγά-σιγά να διεισδύουν στα σεμινάρια του οργανισμού, που ήταν πλέον ολοφάνερα κηρύγματα αίρεσης. Ο «γκουρού» φέρεται να δίδασκε στους πιστούς του ότι δεν υπήρχε τίποτε ανήθικο σχετικά με την αιμομιξία και τον βιασμό. Επίσης ο Ρανιέρ κατηγορείται ότι «άσκησε σωματική βία σε δύο από τις παρτενέρ του» αλλά και ότι κράτησε αιχμάλωτη μια νεαρή ερωμένη του επί 18 μήνες, επειδή η ίδια ανέπτυξε αισθήματα για κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης.

Ο Ρανιέρ είχε επίσης δημιουργήσει ένα κίνημα «ανδρικής ενδυνάμωσης» το οποίο ταπείνωνε τις γυναίκες τιμωρώντας τους για την «έμφυτη αδυναμία τους», υποβάλλοντάς τις σε εξευτελιστικές ιεροτελεστίες. Σε μία από αυτές, οι γυναίκες (που είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου) αναγκάζονταν να κάθονται γυμνές στα τέσσερα, φορώντας ψεύτικα μαστάρια αγελάδας, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης τις κορόιδευαν και τις χλεύαζαν.

Το 2017, ορισμένα δημοσιεύματα αποκάλυψαν την πιο σκοτεινή και αποτρόπαια πτυχή της NXIVM. Στο πλαίσιο της οργάνωσης είχε δημιουργηθεί μια αποκλειστικά γυναικεία λέσχη, η οποία υποσχόταν στα μέλη της ότι επρόκειτο να αλλάξει θεαματικά τη ζωή τους. Ως αντάλλαγμα για να γίνουν δεκτές, η λέσχη αυτή (πίσω από την οποία βρισκόταν φυσικά ο Ρανιέρ) ζητούσε από τις γυναίκες να παραδώσουν γυμνές τους φωτογραφίες ή βίντεο που τις έδειχναν να κατηγορούν συγγενείς τους για φριχτά εγκλήματα. Το υλικό αυτό κατόπιν χρησιμοποιούσε ο Ρανιέρ για να εκβιάζει τις γυναίκες, μετατρέποντάς τις σε σκλάβες του.

Τα θύματά του αναγκάζονταν να συμμορφώνονται με κάθε έντολή του, όσο παράλογη κι αν ήταν αυτή, και ηταν υποχρεωμένες μα κάνουν σεξ με οποιονδήποτε και οποτεδήποτε τους το ζητούσε ο Ρανιέρ. Αρκετές από τις γυναίκες κατήγγειλαν ότι είχαν υποβληθεί σε μια ιεροτελεστία μαρκαρίσματος, όπου ο Ρανιέρ τους χάραζε με πυρωμένο σίδερο τα αρχικά του στο εσωτερικό των μηρών τους, για να «κατοχυρώσει» την ιδιοκτησία του.

Εκτός όμως απο το σεξ και τις εξετευτελιστικές ιεροτελεστίες, οι γυναίκες υποβάλλονταν και σε πολλά άλλα βασανιστήρια όπως στέρηση ύπνου και φαγητού, παγωμένα ντους και ξυλοδαρμούς, ώστε να καμφθεί οποιαδήποτε αντίσταση μπορεί να προέβαλαν.

Στον απόηχο του σκανδάλου που δημιουργήθηκε, ο Ρανιέρ «σήκωσε» μερικά εκατομμύρια δολάρια από τους λογαριασμούς του και το έσκασε, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορούσε να βγει αλώβητος από τις έρευνες της αστυνομίας.

Ο επίλογος της ιστορίας του γράφτηκε τη Δευτέρα, όταν ο «γκουρού» αυτοβοήθειας εντοπίστηκε επιτέλους από τις Αρχές στο Μεξικό και οδηγήθηκε στο κελί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης