Είμαι το εξιλαστήριο θύμα, λέει ο καθηγητής που «έκλεψε» τα δεδομένα 50 εκατ. χρηστών του Facebook

Είμαι το εξιλαστήριο θύμα, λέει ο καθηγητής που «έκλεψε» τα δεδομένα 50 εκατ. χρηστών του Facebook

Ο Αλεξαντρ Κόγκαν «καρφώνει» την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την Cambridge Analytica, που τον διαβεβαίωνε πως όλα ήταν νόμιμα - Τι λέει για τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο

Είμαι το εξιλαστήριο θύμα, λέει ο καθηγητής που «έκλεψε» τα δεδομένα 50 εκατ. χρηστών του Facebook
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που βρίσκεται επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου παραβίασης προσωπικών δεδομένων, το οποίο έχει προκαλέσει φουρτούνα στο Facebook,
έλυσε σήμερα την σιωπή του και ισχυρίστηκε ότι προσπαθούν να τον μετατρέψουν σε «αποδιοπομπαίο τράγο» αυτής της βρώμικης υπόθεσης.

Ο Αλεξαντρ Κόγκαν, Μολδαβός στην καταγωγή, παραδέχτηκε μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC ότι «άντλησε» τα προσωπικά δεδομένα περίπου 30 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook (όχι 50, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ) μέσω της εφαρμογής thisisyourdigitallife που ανέπτυξε ο ίδιος. 

Κλείσιμο
Στη συνέχεια, όπως ο ίδιος λέει, μεταβίβασε τα δεδομένα στη βρετανική εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Cambridge Analytica, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι η συγκεκριμένη συνδιαλλαγή ήταν καθ' όλα νόμιμη.

Ο Κρίστοφερ Γουάιλι, πρώην συνεργάτης του Κόγκαν και βασικός πληροφοριοδότης του σκανδάλου (οι μαρτυρίες του οποίου ξεκίνησαν το «τσουνάμι» αποκαλύψεων) είπε στον Observer ότι τα δεδομένα που απέσπασε ο Κόγκαν χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η Cambridge Analytica ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι αξιοποίησε με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα.

«Με κατηγορούν άδικα για το σκάνδαλο», είπε ο καθηγητής Κόγκαν μιλώντας σήμερα στο Radio 4 του BBC. «Η άποψή μου είναι ότι, τόσο το Facebook όσο και η Cambridge Analytica, ουσιαστικά με χρησιμοποιούν σαν αποδιοπομπαίο τράγο. Με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι πιστεύαμε ότι ενεργούσαμε απολύτως νόμιμα. Νομίζαμε ότι κάναμε κάτι τελείως φυσιολογικό», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, που κατάγεται από τη Μολδαβία και ανατράφηκε μέχρι τα οκτώ του χρόνια στη Μόσχα. 

Την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, το Facebook ανακοίνωσε ότι διέκοπτε τη συνεργασία του με την Cambridge Analytica και τον Κόγκαν, ξεκινώντας έρευνα στο πλαίσιο μιας υπόθεσης κατάχρησης δεδομένων.

Ο κολοσσός των social media επιμένει ότι ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική της πλατφόρμας, μεταβιβάζοντας τα δεδομένα που συνέλεξε μέσω του app του στην Cambridge Analytica. Επίσης τα στελέχη της πλατφόρμας δηλώνουν ότι Κόγκαν τους παραπλάνησε, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα δεδομένα των χρηστών δεν θα χρησιμοποιούνταν για εμπορικούς σκοπούς. 

Με τις σημερινές του δηλώσεις ωστόσο ο Κόγκαν πέρασε στην αντεπίθεση και «κάρφωσε» το Facebook αλλά και το Twitter, εξηγώντας ότι οι πλατφόρμες αυτές χρησιμοποιούν κατά κόρον τα δεδομένα των χρηστών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκανε και η Cambridge Analytica. 

«Το πρότζεκτ που ισχυρίζονται ότι υλοποίησε η Cambridge Analytica αφορούσε στη χρήση των δεδομένων χρηστών του Facebook για microtargeting. Αυτός είναι όμως ο κύριος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα περισσότερα δεδομένα σε αυτού του είδους τις πλατφόρμες. Το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες βγάζουν χρήματα μέσω των διαφημίσεων και έτσι προσφέρουν την εξής συμφωνία στον χρήστη: "Σου δίνουμε ένα εκπληκτικό προϊόν, η διαχείριση του οποίου κοστίζει εκατομμύρια. Σε αντάλλαγμα, μπορούμε να πουλήσουμε τα δεδομένα σου σε διαφημιστές για micro-targeting"».

Ο Κόγκαν διέψευσε κατηγορηματικά οτι προσέγγισε ο ίδιος την Cambridge Analytica, με την ιδέα να αντλήσουν τα δεδομένα των χρηστών. 

«Πρόκειται για καθαρό μύθευμα. Εκείνοι προσέγγισαν εμένα. Ως προς το ζήτημα της χρήσης των δεδομένων από το Facebook, εκείνοι έγραψαν τους όρους παροχής υπηρεσιών για την εφαρμογή. Μου παρείχαν νομικές συμβουλές και με διαβεβαίωσαν ότι όλα ήταν νόμιμα. Γι' αυτό ακριβώς με εκπλήσσουν τα σχόλιά τους και τα χαρακτηρίζω ψευδή», λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Το μεγαλύτερό μου λάθος είναι ότι δεν τους έθεσα αρκετά ερωτήσεις».

Αναφορικά με όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα περί σχέσεών του με το Κρεμλίνο, λόγω της εργασίας του στη Ρωσία, των επιχορηγήσεων που έχει λάβει και του γεγονότος ότι μιλάει άπταιστα ρώσικα, ο ίδιος σχολιάζει ότι πρόκειται για αστειότητες.

«Αυτό είναι πραγματικά γελοίο. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι είμαι ένας χαζοχαρουμενος τύπος. Ο τελευταίος άνθρωπος στη Γη που θα είχε σχέση με κατασκοπεία».


Στη συνέντευξή του, ο Κόγκαν σχολίασε επίσης ότι η Cambridge Analytica «υπερβάλει» για την ακρίβεια των δεδομένων που έλαβε και εξηγεί ότι οι πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να έβλαψαν την εκστρατεία του Τραμπ από να την ωφέλησαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης