Ισλαμικό Κράτος: Ο μακελάρης του Λας Βέγκας ήταν... τζιχαντιστής

Ισλαμικό Κράτος: Ο μακελάρης του Λας Βέγκας ήταν... τζιχαντιστής

Υποστηρίζουν ότι είχαν προσηλυτίσει τον Stephen Paddock πριν από μήνες - «Εκτελούσε εντολές μας» λέει η τρομοκρατική οργάνωση - Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον 64χρονο μακελάρη - «Κάτι συνέβη και του 'στριψε», λέει ο αδερφός του μανιακού

Ισλαμικό Κράτος: Ο μακελάρης του Λας Βέγκας ήταν... τζιχαντιστής
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λας Βέγκας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 515, όπως μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας των τζιχαντιστών
Amaq.

Σύμφωνα με το Amaq, ο δράστης προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από μήνες. Φυσικά η τρομοκρατική οργάνωση δεν προσκόμισε ξανά καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς της.

Κλείσιμο
«Η επίθεση στο Λας Βέγκας διαπράχθηκε από έναν στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος τη διέπραξε ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα να στοχοθετήσουμε κράτη του συνασπισμού» τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, που αναφέρεται στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή.

«Ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας προσηλυτίστηκε στο ισλάμ πριν από λίγους μήνες» προσθέτει το Amaq.

Ο ισχυρισμός αυτός των τζιχαντιστών αντιμετωπίστηκε από την αρχή με δυσπιστία από τις αμερικανικές Αρχές, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δράστης ήταν ένας «μοναχικός λύκος» χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις.

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στο Λας Βέγκας συνδέεται με κάποια διεθνή τζιχαντιστική οργάνωση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Επιπλέον, ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων της αμερικανικής διοίκησης ανέφερε στο Reuters ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό. Τόνισε, επίσης, ότι οι αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο 64χρονος Στίβεν Πάντοκ είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων. 

Λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον δράστη και τη διεθνή τρομοκρατική οργάνωση.





Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον μακελάρη του Λας Βέγκας

«Ο Στίβεν Πάντοκ έδρασε μόνος του, ήταν ένας "μοναχικός λύκος"», ανέφερε η επίσημη του σερίφη του Λας Βέγκας σχετικά με τον δράστη της πολύνεκρης επίθεσης λίγες ώρες μετά την τραγωδία. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν κάποια στιγμή φήμες ότι είχε ακροαριστερές ιδέες και μισούσε θανάσιμα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο σερίφης του Λας Βέγκας γνωστοποίησε ότι ο Στίβεν Κρεγκ Πάντοκ διέμενε στο Μεσκίτ, μια μικρή πόλη με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λας Βέγκας στη Νεβάδα, στα σύνορα με την Αριζόνα. Σύμφωνα με το ABC, ο Πάντοκ ήταν συνταξιούχος λογιστής, είχε δίπλωμα πιλότου και άδεια κυνηγού που είχε εκδώσει η πολιτεία της Αλάσκας.

Σε μια πρώτη ματιά ζούσε μια ήσυχη ζωή στην κοινότητα αυτή, όπου κατοικούν πολλοί συνταξιούχοι. Αγόρασε εκεί ένα σπίτι το 2015.

«Είναι ένα όμορφο, καθαρό σπίτι, δεν υπάρχει τίποτα το παράξενο» περιέγραψε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας του Μεσκίτ Κουίν Άβερετ. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν κάποια όπλα και σφαίρες, όχι κάτι το αξιοσημείωτο σε μια περιοχή με υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής.
Επρόκειτο για ένα «πρόσωπο σε απόγνωση, που ήθελε να προκαλέσει πολλά θύματα» είπε ο σερίφης του Λας Βέγκας, Τζόζεφ Λομπάρντο.

Ο δράστης σε πιο νεαρή ηλικία



Ο ίδιος επισήμανε ότι ο Πάντοκ φαίνεται πως είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη με την «υπόθεση να είχε διευθετηθεί από τη Δικαιοσύνη».
Όπως έγραψε η εφημερίδα Las Vegas Review-Journal, είχε καταθέσει μήνυση, κατά του καζίνο του Strip, της μεγάλης λεωφόρου που διασχίζει την πόλη, αφού είχε γλιστρήσει και πέσει κάτω, ωστόσο κατόπιν απέσυρε τη μήνυσή του.

Μία λεπτομέρεια που μπορεί να έχει σημασία για την ψυχική κατάσταση του Στίβεν Πάντοκ είναι ότι ο άνδρας τελικά δεν έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, όπως πιστευόταν νωρίτερα, αλλά αυτοκτόνησε  πριν συλληφθεί. Αυτό δήλωσε μερικές ώρες μετά την επίθεση εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, αποκαλύπτοντας ότι ο δράστης διέμενε στο ξενοδοχείο από τις 28 Σεπτεμβρίου.

Στο δωμάτιο του Πάντοκ βρέθηκαν τουλάχιστον δέκα όπλα και πιστεύεται ότι ο δράστης είχε εμμονή με αυτά και διέθετε μεγάλη συλογή.

Οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα και στοιχεία της συντρόφου του. Η γυναίκα είναι ασιατικής καταγωγής, ονομάζεται Μέρι Λου Ντάνλεϊ, έχει ύψος περίπου 1,50 μ., βάρος περί τα 65 κιλά και η αστυνομία δεν πιστεύει πως πήρε συμμετείχε στους πυροβολισμούς. Η γυναίκα εντοπίστηκε, αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα για τον ρόλο της.


Αδερφός του μακελάρη του Λας Βέγκας: Κάτι έγινε και «του 'στριψε η βίδα»

Ο αδελφός του μακελάρη του Λας Βέγκας δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι σχεδίαζε ο αδερφός του, ούτε είχε προσέξει κάποια ένδειξη στη συμπεριφορά του ότι ήταν προβληματισμένος ή ότι αντιμετώπιζε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.


Ο 64χρονος άνδρας που αιματοκύλησε το Λας Βέγκας, σκοτώνοντας εν ψυχρώ από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τουλάχιστον 50 άτομα και τραυματίζοντας 400 άλλα, ήταν «ένας νορμάλ τύπος», όπως δήλωσε στα αμερικανικά ΜΜΕ σοκαρισμένος ο αδερφός του.

Ο αδερφός του δράστη



«Ήταν ένας νορμάλ τύπος, χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσεο Έρικ Πάντοκ, για τον αδερφό του, Στίβεν, με τον οποίο μιλούσαν περιστασιακά στο τηλέφωνο αλλά δεν βλέπονταν, αφού έμεναν μακριά. Σύμφωνα με την δική του εκτίμηση, η αιματηρή επίθεση του αδερφού δεν είχε τρομοκρατικά αίτια αλλά ήταν αποτέλεσμα ενός νευρικού κλονισμού.

«Κάτι θα του συνέβη και θα του 'στριψε η βίδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υποψιαζόμασταν τίποτα. Έχουμε μείνει άφωνοι», είπε ο Έρικ για τον ίδιο και άλλα μέλη της οικογένειάς του. «Η 90χρονη μητέρα μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Δυσκολεύεται να αποδεχτεί τα νέα. Είμαστε όλοι βαθιά σοκαρισμένοι», πρόσθεσε


Τραμπ: Δεν ανέφερε ούτε λέξη για το ISIS στις δηλώσεις του για το μακελειό


«Πράξη απόλυτου κακού» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο την πολύνεκρη επίθεση στο Λας Βέγκας, που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ώρες τον πλανήτη. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε σήμερα την «ειδεχθή», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση στο Λας Βέγκας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 400, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ούτε μία φορά στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

«Χθες το βράδυ ένας άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον ενός μεγάλου πλήθους κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας μουσικής κάντρι στο Λας Βέγκας. Δολοφόνησε βίαια περισσότερους από 50 ανθρώπους σε μια ενέργεια που αντιπροσωπεύει το απόλυτο κακό» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε την αντίδραση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η επίθεση, ενώ προανήγγειλε ότι θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Λας Βέγκας για να συναντήσει τραυματίες, καθώς και οικογένειες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Επίσης, έδωσε εντολή οι σημαίες στη χώρα να κυματίζουν μεσίστιες εις μνήμην «των πεσόντων», ενώ ανέφερε ότι η ταχύτητα αντίδρασης του μηχανισμού των αρχών του Λας Βέγκας στο περιστατικό ήταν εντυπωσιακή.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης