Εκεχειρία στη Συρία αποφάσισαν Πούτιν-Τραμπ

Εκεχειρία στη Συρία αποφάσισαν Πούτιν-Τραμπ

Η συμφωνία των δύο ηγετών ανακοινώθηκε από τον Ρώσο ΥΠΕΞ - Ήταν τόσο καλό το κλίμα μεταξύ τους, που η συνάντηση κράτησε σχεδόν 2,5 ώρες, παρά την παρέμβαση της Μελάνια Τραμπ, που τους ζήτησε να ολοκληρώσουν - Ο Πούτιν αρνήθηκε τα περί ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές - Διάσταση απόψεων για τη Βόρεια Κορέα

Εκεχειρία στη Συρία αποφάσισαν Πούτιν-Τραμπ
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν από κοινού να ισχύσει κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία από την ερχόμενη Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Δαμασκού, ανακοίνωσε μετά το πέρας της μαραθώνιας συνάντησης Τραμπ
-
Πούτιν ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κλείσιμο
Μιλώντας μετά το τέλος του κρίσιμου τετ-α-τετ, στο οποίο ήταν και ο ίδιος παρών, ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους: «Η εκεχειρία σε αυτή τη ζώνη (επαρχίες της νότιας Νταράα και Κουνέιτρα) θα εφαρμοστεί από τις 9 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Οι ΗΠΑ ανέλαβαν την ευθύνη να συμμορφωθούν με την κατάπαυση του πυρός όλες οι ομάδες μαχητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


Εφ' όλης της ύλης η μαραθώνια συνάντηση

Η κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

«Είχα μια πολύ μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, υπήρχαν πολλά ζητήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, άλλα προβλήματα, άλλα διμερή θέματα», είπε ο Πούτιν ενώ ξεκινούσε η επόμενη συνάντησή του, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

«Επιστρέψαμε επίσης και πάλι στα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης, προτού προχωρήσει στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση της ημέρας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Μάλιστα, φρόντισε να ζητήσει συγγνώμη που τον άφησε να περιμένει, παρατείνοντας την συζήτησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο μια ώρα πάνω από την προβλεπόμενη διάρκεια.

Τίλερσον: Η ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, μείζον θέμα στη συνάντηση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα εκφράζοντάς του τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

"Είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα" είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές παρεμβάσεις συνιστούν ένα "σημαντικό εμπόδιο" στη σχέση των δύο χωρών.

"Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν", πρόσθεσε.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός.



Για «θετική χημεία» μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του, του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρεξ Τίλερσον μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Αμβούργο.

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι δύο πρόεδροι «συνδέθηκαν πολύ γρήγορα» και είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση». Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν ήθελε να σταματήσει τη συζήτηση και κάποια στιγμή παρενέβη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ, και προσπάθησε να τους πείσει να... ολοκληρώσουν.

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επόμενες προγραμματισμένες επαφές των δύο ηγετών. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί τον άφησε να περιμένει για το δικό τους τετ-α-τετ που ακολούθησε.

Για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στη συνάντηση έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Διάσταση απόψεων για τη Βόρεια Κορέα

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Αμβούργο στο περιθώριο της G20, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να καμφθούν οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα.

«Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γερμανία.

Δύο ώρες και είκοσι λεπτά κράτησε το κρίσιμο τετ-α-τετ


Η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκληρώθηκε δύο ώρες και είκοσι λεπτά μετά την έναρξή της στις 17.10 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Παρότι είχε αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσει μόλις μισή ώρα, η συνάντηση ξεπέρασε τελικά τις δύο ώρες, αφού φαίνεται πως οι δύο ηγέτες είχαν πολλά - και κρίσιμα - θέματα να συζητήσουν.

Πριν ακόμα το τετ-α-τετ ολοκληρωθεί, το Associated Press μετέδωσε ότι, σύμφωνα με πηγές του η ΗΠΑ και η Ρωσία ετοιμάζονται να ανακοινώσουν εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία η οποία θα ξεκινήσει ήδη από την Κυριακή το μεσημέρι (12.00 ώρα Δαμασκού).




Την είδηση επιβεβαίωσε στη συνέχεια και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος είπε στο δίκτυο ότι οι δύο ηγέτες έφτασαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόκειται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την εκεχειρία με επίσημη δήλωση του στο Αμβούργο αργότερα την Παρασκευή.

Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση

Κατά την έναρξη της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Πούτιν: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι κοντά σας», με τον Ρώσο πρόεδρο να απαντά «Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω προσωπικά. Ελπίζω η συνάντησή μας να αποφέρει καρπούς».





Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση που φώναξε ένας δημοσιογράφος για την ρωσική εμπλοκή στις περσινές αμερικανικές εκλογές, και γυρνώντας στον ομόλογό του, του είπε: «Ανυπομονούμε να δούμε τις θετικές εξελίξεις που θα υπάρξουν στη Ρωσία και τις ΗΠΑ».

Πρόσθεσε ότι με τον Ρώσο ηγέτη «έχουν ήδη κάνει πολλές τηλεφωνικές συζητήσεις» και ο ίδιος πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε καλά. Ο Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν.

Στην πολυαναμενόμενη πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο δυναμικών ηγετών παρευθρέθηκαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και μεταφραστές από κάθε πλευρά.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης