Γαλλικές εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία δίχως «λευκή επιταγή» στον Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Απόλυτη πλειοψηφία δίχως «λευκή επιταγή» στον Μακρόν

Το Republique en Marche του Γάλλου προέδρου, μαζί με το Modem, εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, μένοντας μακριά από τον θρίαμβο των 470 εδρών, που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις - Στο 56,83% η αποχή - Άρχισαν την αντιπολίτευση Λεπέν και Μελανσόν - Παραίτηση στους Σοσιαλιστές

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την δύναμη των άλλων πολιτικών κομμάτων να «εξατμίζεται», σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από πολύ υψηλό ποσοστό αποχής.

Το κόμμα Republique en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το REM καταλαμβάνει 300 έδρες και το MoDem 41.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος La République en Marche, Μπεντζαμίν Γκριβό, χαιρέτισε «μία καθαρή πλειοψηφία», που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

«Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία, αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή» σχολίασε και... παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ.

«Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ίσως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα» προσέθεσε.

Αποχή-ρεκόρ

Η νίκη αυτή, ωστόσο, στιγματίζεται από το ποσοστό της αποχής, που έφτασε  το 56,83%,.

Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο -που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική Δεξιά- και την διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

Το προεδρικό κόμμα REM παραμέρισε όλα τα παραδοσιακά κόμματα της γαλλικής Δεξιάς και Αριστεράς που διαμορφώνουν εδώ και δεκαετίες το γαλλικό πολιτικό τοπίο, χωρίς ωστόσο να φθάσει στην σαρωτική νίκη, που είχαν προαναγγείλει ορισμένα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des democrates et independants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6. «Είναι κάτι περισσότερο από ήττα, είναι το τέλος μίας εποχής» σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός, Βαλερί Πεκρές.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, εμφανίσθηκε πάντως ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, εκτιμώντας ότι είναι «αρκετός, για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της Δεξιάς».

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.

Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες., έναντι δύο το 2012. Η επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν, η οποία εξελέγη στο Πα-ντε-Καλαί, εισέρχεται για πρώτη φορά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από την αποτυχημένη της απόπειρα, το 2012.


Άρχισαν την αντιπολίτευση Λεπέν και Μελανσόν

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν: «Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους».

Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ: «Έχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη».

«Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα» προσέθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.

Σοσιαλιστές: Παρελθόν ο Καμπαντελίς

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.


ΣΧΟΛΙΑ (29)

Νικος

Φοβερη νικη οντως . Με 44% συμμετοχη; Δουλευομαστε ή ιδεα μου ειναι;

xan4625

@Ελληνογερμανίδα .... άμα εσύ εισαι "ελληνογερμανιδα "εγω είμαι ο Μακρον αυτοπροσώπως ....

ON

Ο Τσαουσέσκου τα έπαιρνε όλα με 99%. Ο Μακρόν τα πήρε όλα μόνο με 32% με το 68% του λαού απέναντι. Κατα τα άλλα σάρωσε!

Κ

Δεν ήταν απέναντι. Απλά δεν πήγαν να ψηφίσουν διότι το αποτέλεσμα ήταν σίγουρο. Θυμάσαι πόσους ψήφους πήρε στις Προεδρικές;

κ

με. 15% θελεις να πεις στο συνολο των ψηφοφορων, κατα τα λοιπα εχουμε δημοκρατια στην ευρωπη, την δημοκρατια των πολυεθνικων.

Αντιδραστικό Στοιχείο

Αλλος ενας νεοφιλελέ χαρτογακιάς που θα δώσει αίμα και ψυχή για να αφήσει ικανοποιημένους τα αφεντικά του....τους τραπεζίτες!Θα την πληρώσει η πλέμπα και ο κοσμάκης απο τα οικονομικά μέχρι τα εσωτερικά!Περαστικά στους Γάλλους.

Όπως Σαμαρας

Μακρόν θα λες και θα κλαις

Αντιδραστικος στοκος

Εμ ετσι ειναι δεν εισαι τιποτα παραπανο απο ενας ανθελληνας αριστερος. Ο Μακρον ειναι κεντρωος μεταρυθμηστης και θα τελειωσει μια για παντα τον συνδικαλισμο στην Γαλλια, μετα περνουμε εμεις σειρα. Μην μιλας για νεοφιλελευιθερισμο, δεν εχεις ιδεα τι λες ειμαστε πισω απο το βιετναμ σε οικονομικη ελευθερια και η Γαλλια λογο τον μεταρυθμησεων που καναμε τα τελευταια χρονια ειναι πισω μας. Το προβλημα δεν ειναι ο ανυπαρκτος νεοφολελεθερισμος αλλα ο πολυ κρατισμος και ο σοσιαλισμος. Οι Γαλλοι ειχαν την ευκαιρια τους να πανε εναντια στο συστημα με ενα σοσιαλιστη που θα τα βαλει με τις μεγαλες τραπεζες και την ΕΕ και θα φορολογησει τους πλουσιος...ο Ολαντ, τελικα πηραν αυτο που τους αξιζε, την πραγματικοτητα. Ετσι πηραμε και εμεις την πραγματικοτητα με τον Τσιπρα. Τελειωσε η ιδεολογικη ηγεμονια της αριστερας τωρα παμε μπροστα αντε να ξεκουμπιστει ο τσιπρας να γινει καμια μεταρυθμηση.

Ξοφλημένοι πολιτικοι παλιατσοι

Ήρθε η ώρα την ΕΕ να την διοικήσουν τεχνοκράτες και οχι οι παλιατσοι πολιτικοι και οι κρατικοδίαιτοι γραφειοκράτες των κρατών που πίνουν το αιμα των φορολογουμενων τους για να ταζουν τους κομματικούς στρατούς τους. Μακάρι διπλα στον Σόιμπλε να σταθεί ισάξια ο Μακρον για να κανει τις βαθιές μεταρυθμισεις που χρειάζεται η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου. Οι χώρες θα πρεπει να οργανωθούν κσι να διοικηθούν οπως γίνεται στο επιτυχημένες εταιρίες του ΙΤ. Τελειώστε πια με τους κλεπτοκράτες κρατικοδίαιτους κοπρίτες σαν τις λαικοδεξιες και τις αριστερές καρκατουρες που παριστάνουν τους πολιτικους και μοιράζουν τα λεφτα των φορολογουμενων στους κομματικούς στρατούς τους.

κατακουζηνος

Ετσι ετσι να τελειωνουμε με τους κομματικους στρατους που μας χρεωκοπησαν ! Το τελος του κομματικου κρατισμου θα ερθει ...

@Ξοφλημένοι πολιτικοί παλιατσοι

Μην αγχώνεστε κύριε, οι τεχνοκράτες σας κυβερνούν με παλιάτσους πολιτικούς για μόστρα στα τηλεοπτικά παράθυρα που τα ΜΜΕ σας σερβίρουν για πρώτη επιλογή πχ ο μικρον, που "σάρωσε" με 56% αποχή! Αν η ΕΕ (η η Γαλλία) είναι αυτό που διακηρύσσει ότι είναι, οι εκλογές αυτές θα έπρεπε να ακυρωθούν γιατί ξετευλιζουν κάθε έννοια Δημοκρατίας, κανένας Λαός δεν θα πρέπει να αφήνει μια μειοψηφία να κυβερνά με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία Η δημοκρατική ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια όπως και σε πολλές άλλες υπερβάσεις και παραβάσεις, καταδικάζει και δασκαλέυει όμως τα υπόλοιπα κράτη! Η ΕΕ θα πρέπει να αυτοκαταργηθεί, μόνο έτσι θα ξεπλυθούν οι βρώμιες της και θα σωθούν οι Λαοί της Ευρώπης από μια βρωμερη κλίκα που την απομυζά

@ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Εάν ένας από τους γονείς σου είναι Γερμανός τότε ναι είσαι Ελληνογερμανιδα αν κατέχεις τα χαρτιά (κι εγώ έχω διπλή υπηκοότητα) είσαι ελληνίδα με γερμανικό διαβατήριο, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο. Όσο για την πολίτικη ευαισθησία σου κανεις τεράστιο λάθος, τα κράτη δεν είναι ΑΕ αλλά κοινωνικοί οργανισμοί, ο μικρον και ο σόι-μπλε θεωρούν ότι εργάζονται για GmbH

Φλώρος και άχρηστος

Ένας πολιτικός Νάνος ακόμη στα γρανάζια της σάπιας Ε.Ε.. Γαλλουδάκια μου μυαλό δεν βάζετε... δυστυχώς για εσάς θα τον λουστείτε

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Ο Μακρον ειναι η καλύτερη λυση για την ΕΕ και την Γαλλία. Μαζι με τον Σόιμπλε μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη στην ανάπτυξη μακριά απο λαϊκισμούς και εθνικισμούς των χημπατζηδων επαγγελματιών πολιτικων του Ευρωπαϊκού νότου. Ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Μπραβο στους Γάλλους για την υπέρβαση που εκαναν

ανωνυμος

Εισαι ηλιθια

Βλακες σαν εσενα

Ψηφισαν τον Ολαντ για να τα βαλει με το συστημα, τους πλουσιους, την ΕΕ και πηραν αυτο που τους αξιζε, το ιδιο πηραμε και εδω με τον τσιπρα.

την πατησατε

την πατησατε αγαπητα λαϊκίστικα τρολλ....με 6 εδρες η λεπεν στην εθνοσυνελευση και εσεις την κανατε και προεδρο...αποτυχια πληρης για τα ακρα και το κεντρο κερδιζει επιτελους εδαφος.

!

58% αποχή!

ion

Τι σάρωσε ο Μακρόν . Ψήφισαν λιγώτερο από τους μισούς το χρυσό παιδί πήρε το 32% των ψήφων και το 80% των εδρών. Ποιούς εκφράζει τελικά? Τι σύστημα είναι αυτό? Ο Ολλάντ από τα 5 χρόνια της θητείας του στα 3 είχε αποδοχή μόνο 8 - 11% κυβερνούσε και δεν ίδρωνε το αυτί του..Πόσο δημοκρατικό είναι για τη Γαλλική Δημοκρατία?

Αυτή είναι η Δημοκρατια

Με το ίδιο συστημα το εθνικοσοσιαΛΗΣΤΡΙΚΟ τσίρκο των φασιστών και αχριστερων που κυβερνά την Ελλαδα το ψήφισε το 18% των Ελλήνων. Τουλαχιςτον οι Γάλλοι εξέλεξαν εναν τεχνοκράτη που θελει να κανει τις μεταρυθμισεις που χρειάζεται η Γαλλία για να ανακάμψει ενω οι κάφροι ελληνες ενα φασιστικό μόρφωμα απο αγγραματους και αστοιχείωτους κατσαπλιαδες

sotis

Από το 43% των όσων ψήφισαν , πήρε το 51% ? !!! , δηλαδή ουσιαστικά με το 21,9% των πολιτών της Γαλλίας , είναι απόλυτος κυρίαρχος !!!!!!!!!!!!! Μεγάλη Δημοκρατία !!!! Κάτι ανάλογο έχουμε και εδώ .!!!!!!!!!!!!!!! Το 49% των πολιτών απέχει των κοινών και υφίσταται τα παθήματα που του επέβαλε το 35% του υπόλοιπου 51%,( δηλαδή η "πλειοψηφία του 17,85% ) του συνόλου του εκλογικού σώματος !!!! Εδώ λοιπόν στην χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία !!! γινόμαστε παθητικοί αποδέκτες μια ολιγαρχίας , κατά κάποιον τρόπο , όπως τεκμηριώνουν τα ποσοστά !!! Τα εύσημα ανήκουν στους αδιάφορους πολίτες , των κοινωνιών !!! Ετσι !!! θα παθαίνουμε , χωρίς ποτέ να ......................μαθαίνουμε και φευ θα μας φταίνε πάντα οι άλλοι !!!!!!!!!!!!! Αυτό κι αν δεν είναι κακομοιριά !!!!!

σωτη

ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΣ. Αν δεν ψηφιζεις μην μιλας για ολιγαρχιες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

troy

Προσπαθούν να οικειοποιηθούν την αίγλη της αρχαίας Ελλάδας - Ζωγράφισαν τον Δούρειο Ίππο σε αεροσκάφος της Turkish - Μετά τους Σκοπιανούς και οι Τούρκοι επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία

2
iphone_fingerpring

Το περιστατικό προκάλεσε έντονες επικρίσεις καθώς δύο αστυνομικοί εισέβαλαν στο γραφείο τελετών για να προβούν στη συγκεκριμένη πράξη – Η αστυνομία χρησιμοποιεί συχνά τη μέθοδο για να εντοπίσει κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών