Το Λονδίνο στο πόδι για το «Ηung Parliament»

Το Λονδίνο στο πόδι για το «Ηung Parliament»

Αναβρασμός στο αρχηγείο του Κόρμπιν μετά το exit poll που έφεραν την ανατροπή

Το Λονδίνο στο πόδι για το «Ηung Parliament»
«Μετά τον Τραμπ, έπρεπε να το έχουμε μάθει ότι στην πολιτική τα πάντα είναι δυνατά» μας λέει δημοσιογράφος που συναντάμε έξω από εκλογικό κέντρο του Λονδίνου δίνοντας σχεδόν προφητικά το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει. 
 
Αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, ακόμα και όλοι όσοι είχαν αρχίσει να παγώνουν τα κρασιά στα κεντρικά γραφεία του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Ίσλινγκτον για ένα ποτό της παρηγοριάς από νωρίς, ότι θα μιλούσαν για «Μετέωρη πλειοψηφία» της Τερέζα Μέι,
Κλείσιμο
λίγες μόλις βδομάδες μετά τις δημοσκοπήσεις που την έφερναν πανηγυρικά μπροστά. Και εδώ, στο αρχηγείο του Κόρμπιν επικρατεί πραγματικά αναβρασμός: «Μοιραστείτε όλοι σε δυο πατώματα. Δουλειά και τα κεφάλια μέσα. Εξετάστε τα πάντα και μην αφήνετε τίποτα απαρατήρητο» είναι η εντολή που δίνει ο επικεφαλής της καμπάνιας λέγοντας τους ότι είναι ελεύθεροι...να τραγουδάνε, αν νιώθουν πίεση. «Και έχει πίτσα και κρασί στο κάτω όροφο για όποιον χρειαστεί» συμπληρώνει. Ο ίδιος ομολογεί ότι οι περισσότεροι που δούλεψαν για την καμπάνια του Κόρμπιν τις τελευταίες βδομάδες, όταν ακριβώς «αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και ότι έχουμε ελπίδες» παραμένουν ξάγρυπνοι. Ενδεχομένως όμως να μην περίμεναν τέτοια ανατροπή από έναν Υποψήφιο τον οποίο ακόμα και οι δικοί του αποκαλούσαν Loser.
 
Σχεδόν πανηγυρίζουν και ούτε που προσέχουν τις... αλεπούδες- ναι, αλεπούδες στο κέντρο του Λονδίνου!- που εμφανίστηκαν έξω από τα γραφεία γιατί μυρίστηκαν ξαφνικά παραπάνω φαγητό. Το παράδοξο σκηνικό των γραφείων να σφύζουν από ζωή και την εκκλησία που βρίσκεται δίπλα να είναι γεμάτη από κόσμο -αλλά και άγρια ζώα να κυκλοφορούν ελεύθερα- ήταν ίσως το λιγότερο που μπορούσε κανείς να προσέξει μια τέτοια νύχτα. 
 
Τα σενάρια για την «μετέωρη πλειοψηφία» δίνουν και παίρνουν και κανείς πραγματικά δεν ξέρει τι μπορεί να σημαίνει μια προσωρινή ή οριακή πρωθυπουργία για την ήδη τόσο ταλανιζόμενη βρετανική κοινωνία. Ακόμα και αν δεν μιλάμε για νίκη, σίγουρα  πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση δεδομένων των συνθηκών: το Brexit βρίσκεται ξαφνικά στον αέρα, η λίρα  κατρακυλάει και ένα άγνωστο-απόλυτα διχασμένο-σκηνικό ξημερώνει στην Αγγλία. Χαμένα τα έχουν σαφώς στο στρατόπεδο των Τόρις με τους περισσότερους πρώην υπουργούς να αρχίζουν να αφήνουν υπονοούμενα για την απολύτως αποτυχημένη καμπάνια της Μέι.
«Αν τα έξιτ πόλς βγουν αληθινά, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να παραιτηθεί» λέει κάποιος από τους πρώην έμπιστους της Τερέζας Μέι και δεν μασάει τα λόγια του.. Ακόμα και ο σκιώδης Υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στο  BBC για το κατά πόσο θα πρέπει η αποτυχία να χρεωθεί στην Μέι. Απόλυτα καταστροφική βρήκε με τη σειρά του την καμπάνια ο Τζορτζ Όσμπορν και οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις ετοιμάζουν ήδη την αντεπίθεση τους. Γιατί το σίγουρο είναι ότι αναλαμβάνοντας προσωπικά την καμπάνια η Μέι τη μετέτρεψε σε μια αντιπαράθεση με τον Κόρμπιν δίνοντας του την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διέθετε ως έμπειρος πολιτικός και όχι ως εκπρόσωπος του εργατικού κόμματος. Και αυτό επιμένουν οι Συντηρητικοί ήταν τεράστιο λάθος.

Όποια και αν είναι τα τελικά αποτελέσματα το σίγουρο είναι ότι μια μετέωρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι συνώνυμη με μια μακρά περίοδο αμφιβολίας και ανασφάλειας που σίγουρα είναι το τελευταίο στο οποίο πόνταρε αυτή τη στιγμή η λαβωμένη- ή μάλλον σοβαρά τραυματισμένη-πρώην Αυτοκρατορία. 
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης