Επίθεση στο Λονδίνο: Γνωστός εξτρεμιστής ο ένας τζιχαντιστής

Επίθεση στο Λονδίνο: Γνωστός εξτρεμιστής ο ένας τζιχαντιστής

Είχε εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ για τους Βρετανούς τζιχαντιστές - Τον είχαν καταγγείλει δύο φορές - Εντελώς άγνωστος ο δεύτερος δράστης - Δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία του τρίτου στην δημοσιότητα - Βίντεο-ντοκουμέντο από την στιγμή των πυροβολισμών στο Μπόροου Μάρκετ

Επίθεση στο Λονδίνο: Γνωστός εξτρεμιστής ο ένας τζιχαντιστής
Γνωστός για την εξτρεμιστική δράση του ήταν ο ένας εκ των δύο μακελάρηδων που αιματοκύλισαν το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου, εντελώς άγνωστος ο δεύτερος με την ιρλανδική ταυτότητα, ενώ τα στοιχεία του τρίτου δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα, αν και η αστυνομία τα έχει ταυτοποιήσει.

Ο Βρετανός πακιστανικής καταγωγής Κουράμ Σαζάν Μπουτ, ο οποίος ήταν παντρεμένος με παιδιά και ζούσε στο Μπάρκινγκ, στο Ανατολικό Λονδίνο, δεν έκρυβε τις απόψεις του. Μπορεί όσοι τον γνώριζαν από τη γειτονιά να μιλούν για ένα «καλό παιδί», όμως πέρυσι είχε εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ του Channel 4 για τους Βρετανούς τζιχαντιστές και είχε ξεδιπλώσει μια σημαία του ISIS κατά τη διάρκεια του γυρίσματος. 

Μια γυναίκα είπε πως ο 27χρονος μιλούσε μόνο με άνδρες και αγνοούσε τις γυναίκες και η μοναδική φορά που είδε τη σύζυγό του, εκείνη φορούσε βέλο και δεν φαίνονταν ούτε καν τα μάτια της.

Κλείσιμο
Η αστυνομία παραδέχθηκε ότι ήταν ενήμερη για τις ακραίες απόψεις του Μπουτ, όμως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι σχεδίαζε επίθεση.

H Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τόσο του Μπουτ, όσο και ενός ακόμη εκ των τριών δραστών, του 30χρονου Ρασίντ Ρεντουάν, ο οποίος είχε καταγωγή από Μαρόκο και Λιβύη και χρησιμοποιούσε επίσης το όνομα Ρασίντ Ελντάρ, ενώ σύμφωνα με το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, που επικαλέστηκε πηγές της ιρλανδικής αστυνομίας, είχε ιρλανδική ταυτότητα.

«Η βρετανική αστυνομία εντόπισε μια ιρλανδική ταυτότητα στο πτώμα ενός από τους τρεις δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο, αφού σκοτώθηκε», ανέφερε το RTE. Σύμφωνα με την ιρλανδική αστυνομία, ο δράστης «είχε ζήσει στο Δουβλίνο για ένα διάστημα. Ο άνδρας πιστεύεται ότι είναι μαροκινής καταγωγής και είναι παντρεμένος με μια Σκοτσέζα», ανέφερε ο δημοσιογράφος Πολ Ρέινολντς.

Η βρετανική αστυνομία ανακάλυψε βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία, στο όχημα που χρησιμοποίησαν οι τρεις μαχητές, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Sky News χθες, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Στο πίσω μέρος του ενοικιασμένου οχήματος βρέθηκαν τουλάχιστον δώδεκα μπουκάλια γεμάτα διαφανές υγρό, με τα στόμιά τους κλεισμένα με κουρέλια αντί για πώματα, και η αστυνομία τα αντιμετώπισε ως βόμβες μολότοφ.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τουλάχιστον 11 υπόπτους μετά από εφόδους σε σπίτια και κτίρια που πιθανώς να σχετίζονται με το νέο μακελειό. Μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν επιδρομές στις ιδιοκτησίες και οι έρευνες συνεχίζονται.

Η αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου γνωστοποίησε πως ερευνάται εάν οι τρεις δράστες, που έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, είχαν υποστήριξη και από άλλους. «Πολύ υψηλή προτεραιότητα είναι προφανώς για μας να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν εργάζονταν μαζί με κάποιον άλλον, αν οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται στον σχεδιασμό αυτής της επίθεσης, και να βρούμε το υπόβαθρό της», δήλωσε η Κρεσίντα Ντικ στην τηλεόραση του BBC. 
«Πραγματοποιήσαμε έρευνες σε πολλά μέρη στο ανατολικό Λονδίνο και κατασχέσαμε τεράστια ποσότητα ιατροδικαστικού υλικού, έτσι εργαζόμαστε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε. Η αρχηγός της λονδρέζικης αστυνομίας δήλωσε, επίσης,  πως οι τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες από ισλαμιστές στη Βρετανία οργανώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος της απειλής που αντιμετωπίζει η Βρετανία δεν κατευθύνεται από το εξωτερικό. «Πιστεύω πως όλες οι πρόσφατες επιθέσεις έχουν ένα πρωταρχικά εγχώριο κέντρο βάρους», ανέφερε η Ντικ.


Βίντεο: Η στιγμή που οι αστυνομικοί σκοτώνουν τους τρομοκράτες
Τη στιγμή των πυροβολισμών κατά των τριών τρομοκρατών που πραγματοποίησαν την επίθεση στο Λονδίνο στην αγορά του Μπόροου κατέγραψε σε βίντεο ο Ιταλός κινηματογραφιστής Γκαμπριέλε Σκιότο, ο άνδρας που ήταν ο πρώτος που απαθανάτισε νεκρό τον «τζιχαντιστή με τη φανέλα της Άρσεναλ» το βράδυ του Σαββάτου.

Το βίντεο του Σκιότο είναι ενδεικτικό του τι συνέβη το βράδυ του Σαββάτου. Ο 25χρονος Ιταλός βρίσκεται έξω από την παμπ και καταγράφει ό,τι συμβαίνει μπροστά του. «Είμαι αυτόπτης μάρτυρας μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Η αστυνομία πυροβολεί, προσπαθώ να παραμείνω ήρεμος» ακούγεται να λέει στο βίντεο.

Εκείνη τη στιγμή ένας από τους αστυνομικούς τον καλεί να καλυφθεί καθώς προφανώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση κατά των τριών τζιχαντιστών.

«Μόλις είδα τους δύο άνδρες να δέχονται τα πυρά των αστυνομικών. Μόνο εγώ είμαι στο δρόμο έξω από την παμπ» λέει ο Σκιότο ενώ ακούγονται και ήχοι ελικοπτέρου.

Στα επόμενα δευτερόλεπτα του βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να του λέει να φύγει αν θέλει ενώ ακούγονται ξανά πυροβολισμοί. «Είναι σαν μια επιχείρηση του στρατού αυτή τη στιγμή» λέει ο Σκιότο ενώ προσπαθεί να καταγράψει το γεγονός καθώς μπροστά του περνούν πολίτες τρέχοντας και ψάχνοντας ένα σημείο να καλυφθούν.

Το βίντεο διακόπτεται ενώ ένας αστυνομικός καλεί τον 25χρονο Ιταλό για μια ακόμη φορά να απομακρυνθεί. 

«Η αστυνομία προσπαθούσε να τους απομακρύνει από τους περαστικούς. Και τότε τους πυροβόλησαν. Είδα τρεις άνδρες να δέχονται τα πυρά των αστυνομικών» περιέγραψε αργότερα μιλώντας στη Daily Mail τη σκηνή που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του ο Σκιότο. «Έπεσαν όλοι νεκροί μέσα σε δευτερόλεπτα. Μπαμ, μπαμ, μπαμ. Οι αστυνομικοί αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί. Ήταν σαν ήταν έτοιμοι από καιρό για μια τέτοια επιχείρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός κινηματογραφιστής για τους οχτώ αστυνομικούς που εξουδετέρωσαν με 50 σφαίρες τους τζιχαντιστές.




Μέι: Παραμένει «κρίσιμο» το επίπεδο συναγερμού στην Βρετανία
Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής θα παραμείνει «κρίσιμο» στη Βρετανία μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο που κόστισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντας την επίθεση πλήγμα στον ελεύθερο κόσμο. Εξάλλου εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα ασφαλείας σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων και αρκετές γέφυρες στο κεντρικό Λονδίνο, επεσήμανε η Μέι.

«Το Ανεξάρτητο Κέντρο Ανάλυσης της Τρομοκρατίας επιβεβαίωσε ότι το εθνικό επίπεδο απειλής παραμένει κρίσιμο, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή μια τρομοκρατική επίθεση», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC, έπειτα από σύσκεψη που είχε με την επιτροπή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι, δυστυχώς, τα θύματα έχουν διάφορες εθνικότητες. Ήταν μια επίθεση εναντίον του Λονδίνου και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης ήταν μια επίθεση εναντίον του ελεύθερου κόσμου», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης